• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Fotoğraf
  • Panaromik Fotoğraflar

Panaromik Fotoğraflar

27.02.2017 21:28
Fotoğraf
2673
H. İbrahim Kurucan

Panoramik fotoğraflar, fotoğrafa meraklı olan herkesin mutlaka karşılaşacağı bir çekim tekniği. Panoramik fotoğrafı, bir yere bakarken, gözümüzün gördüğü bütün alandan daha geniş bir açıyı fotoğrafa yerleştirme tekniği diyebiliriz. Tabii bunu yapmak tek kare fotoğrafla olmaz. En az iki olmak kaydıyla 5-6 hatta çok daha fazla karenin birleştirilmesiyle oluşan fotoğrafa Panoramik fotoğraf tanımına daha uygun olur. Panoramik fotoğraflar özellikle manzara çekimlerinde ya da tek karede fotoğraflayamayacağınız yerlerde çok iyi sonuçlar verir. Mesela bir binanın önünde durup bütün genel görüntüsünü bu teknik yardımı ile bir araya getirmemiz mümkün olur.

Peki bu fotoğrafı çekmek için neler yapmalıyız?

İlk olarak şunu tespit etmeliyiz: Fotoğraf makinamızın panoramik fotoğraf modu var mı? Eğer dahili panoramik fotoğraf çekim modunu varsa işimiz çok kolaylaşmış demektir. Dijital makinalarda bu mod çoğunlukla `Scene` adı verilen hazır çekim modlarının içinde bulunur. Eğer makinamızda bu mod varsa geriye ihtiyacımız olan şey bir üçayak (tripod) olacaktır. Çünkü panoramik çekimlerden yatay eksenin kesinlikle değişmemesi gerekiyor. Bu da ancak makinamızın üçayağa bağlanması sayesinde olur.

Makinamızı üçayağa bağladık ve panoramik modunu kullanarak fotoğrafları çekmeye başladık. Bu noktada da karşımıza iki seçenek çıkar. Bazı modellerde makinanın kendisi çektiğimiz iki ya da daha fazla fotoğrafı kendisi birleştirir ve bize bir fotoğraf olarak sunar. Birçok model ise bu fotoğrafları sırasıyla saklar ve bir yazılım sayesinde bilgisayar ortamında birleştirilir. Fotoğraf makinamızın panoramik modu varsa, gelen yazılım CD’sinde mutlaka panoramik resimleri birleştirmek için bir yazılım vardır. Onu kullanmanız yeterli olacaktır. Eğer yoksa internet ortamında küçük bir aramayla bu yazılımlardan bulmanız mümkün olacaktır. Ayrıca birleştirme için, eğer varsa, photoshop programı kullanılabilir.

Eğer makinanızda panoramik çekim modu yoksa bu kez daha dikkatli ve titizlik göstererek fotoğrafları çekmeniz gerekir. Çünkü panoramik modu olan makinalarla çekim yaparken, bir önce çektiğimiz karenin bir bölümü makinamızın ekranında, bize kılavuzluk etmek için görünür. Bu sayede bir sonra çekeceğimiz kareye nereden başlayacağımızı görür ve fotoğrafların birleşme yerlerinde sıkıntı yaşamamış oluruz. Panoramik çekim modu olmayan makinalarda böyle bir şansızımın olmayacağı için resimlerin üst üste gelmesinde nerede başlayıp nerede bittiğini takip etmemiz, ekstra bir dikkat ister. Burada izlenecek en iyi yol; çektiğimiz karenin üçte birini, bir sonraki karede yeniden çekmek olacaktır.

Dikkat etmemiz gereken başka bir nokta ise; Panoramik çekim yapacağınız konunun mümkünse yataydan ve düşeyden orta noktasını bulup kamerayı oraya yerleştirmemiz gerekir. Böyle yaparsak fotoğrafları birleştirirken çok daha rahat ederiz.

Panoramik fotoğraflarda karşılaşılan bir diğer problem ise ışık ölçümünde netleme konusunda karşılaşılan problemlerdir. Eğer dikkat edilmezse çekilen her karenin ışık değerleri farklı olacaktır. Bunun için panoramik fotoğraf ta poz ölçümü ortalamaya göre yapılır. Yani 180° lik bir panoramada her yerin aynı açıyla ışık alması mümkün değil. Bu nedenle ilk kare ile son kare arasında ölçümler yapılır. Bu değerler üzerinden doğru poz hesaplaması yapılır. Çekimde kullanılması düşünülen değer tüm karelere aynen uygulanır. Bunu ise manuel ayarlarla çekim yapmakla sağlamamız kolay olacaktır. Işık ayarlarında homojenlik ve resim içinde ışık yoğunluğu uyumunu sağlamanın en kolay yolu ise, fotoğrafın en orta karesinden ışık ölçümü yapıp, bu değerleri fotoğrafın tamamına uygulamak olacaktır. Netleme konusunda da farklı netlik alanlarının oluşmaması için, manuel netlik ayarlarını kullanmayı unutmamak gerek.

Üç Ayağa Dikkat!

Panoramik fotoğraf, aynı eksende kesintisiz olarak çekilmiş birden fazla sayıda fotoğraf birleştirilerek oluşturacağımız için, dikkat etmemiz gereken en önemli konu, üçayağın kesinlikle konumunu değiştirmemek ve hareket etmesini önlemek olmalıdır. Bunun için üçayağın dikey hareketini asla bozmamalıyız. Kamerayı 360° döndürdüğünüzde bile eksenin kesinlikle bozulmaması gerekir.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

H. İbrahim Kurucan

1967 yılında Erdemli'de doğdu. İlkokulu Yeşildere mahallesinde, ortaokul ve liseyi Erdemli İmam Hatip Lisesinde bitirdi. İstanbul üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı İstanbul Avrupa yakası eğitim sorumlusu olarak 5 yıl görev yaptı. Halen Altınoluk Dergisi'nde yayın koordinatörü olarak çalışmakta. Çekeceği en güzel fotoğrafın hayaliyle üniversite yıllar...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Beyazlar İçindeki Siyah
Beyazlar İçindeki Siyah
Herkesin hayatında kahram...
Ey Allah`ın Kulları, Kardeş Olunuz!
Ey Allah`ın Kulları, Kardeş Olunuz!
Hepimiz yaşadığımız hayat...
Fesleğen Kokulu Dostluklar
Fesleğen Kokulu Dostluklar
Bir tarla içerisinde türl...
Ninemin Dolabı
Ninemin Dolabı
Masum bir çocukluğum oldu...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431392

Bagamoyo Afrika... 4919243

Kasım Sayımız Çıktı! 3498106

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187594

Bkz: Doğu Türkistan 480158

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287541

10 Soruda Sen Kimsin? 276033

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS