Bu ay değerlendirmeye Adana`dan Ayşe Nur Ekiz`in fotoğrafını değerlendirmeye alıyoruz. Fotoğraf için kendisine teşekkür ediyoruz.
Bu ay bir değişiklik yapalım ve fotoğrafı eleştirerek başlayalım. Çok güzel bir konu biraz hoyratça harcanmış. Tabii bunu söylerken elimizdeki fotoğrafa göre değerlendirme yapıyoruz. Belki aynı yerde çekilmiş çok farklı fotoğraflar vardır. Eğitici olması bakımından elimizdeki fotoğrafa göre değerlendirme yaparsak bir dizi dikkatsizlik karşımıza çıkıyor.
Bunların en başında kompozisyon seçimi özensiz olmuş. Çocuk çok ortada kalmış. Ayrıca gökyüzüne bakıyor. İnsan fotoğraflarında, özellikle de çocuk fotoğraflarında yüz hatları ve gözler çok önemli. Hatta uzmanlar insan unsurlu fotoğraflar çekerken netlemeyi insan gözünden yapmayı tavsiye ediyorlar. Çünkü gözlerin çok şey anlatan bir yapısı var. Bazen bir bakış her şeyi anlatmaya yeter de artar bile.
İkinci olarak fotoğraf karesine, gölgemiz girmiş. Hatta çocuğun üzerinde bile gölge devam ediyor. Fotoğrafa, fotoğrafçının gölgesinin girmemesi gerekiyor. Başka gölgeler belki, bir konu anlatmak için girebilir. Ancak fotoğrafı çekenin gölgesinin fotoğrafa kattığı bir şey yok.
Bir diğer konu solda yer alan ağacın kesilmesi uygun olmamış. Fotoğrafı bir iki adım daha sola geçerek çekebilirdik. Bu durumda hem ağaç tam olarak kareye girer, hem de çocuğun üzerine düşen gölgemizden kurtulma şansımız olurdu. Ayrıca biraz çocuğun seviyesine eğilerek çekebilseydik, hem çocuğun yüzünü daha iyi görme şansızım olurdu, hem de arkaya doğru yükselerek devam eden yamacın eğimli yapısına uygun bir derinlik kazanabilirdik.
Fotoğrafın artılarına gelince. Eksikliği olsa bile doğal bir fotoğraf. Belki çocuğun gökyüzüne bakması da bu çocukça doğallığın bir sonucu. Fotoğrafın renk tonlaması oldukça yerinde. Hem yeşilin tonları hem gökyüzünün mavisi hem de çocuğun üzerindeki kırmızı kazağın renkleri gayet doygun ve aslına uygun. Bunun yanında ışığın yanal gelmesi ve sert olmaması da hem derinlik hissi katmış hem de keskin gölgelerden kurtarmış. Ufuk çizgisinin de kullanımı oldukça yerinde olmuş. Üste alınması ve aşağı kısımın dolu olması boşluk hissini önlemiş.
Dış Mekanda Flaş Kullanmaktan Çekinmeyin
Gün ışığında fotoğraf çekerken ihmal ettiğimiz bir durum var. Özellikle insan çekimlerini yaparken gündüz, yeterli ışık şartlarında bile flaş kullanmak çoğu zaman iyi sonuçlar verir. Parlak gün ışığı yüzde istenmeyen derin gölgeler oluşturabilir. Bu yüzden özellikle ters ışık ve üstten gelen ışıkta flaşı açmak gerekebilir. Yüzü aydınlatmak için flaş kullanarak gölgeleri yok edebiliriz.
Dolgu flaşı (fill-flash) modunu ya da tam flaş (full-flash) modunu seçebilirsiniz. Fotoğrafını çektiğiniz kişi en fazla 1,5 metre uzaklıktaysa dolgu flaşı, daha uzaktaysa tam flaş modunu kullanmak gerekiyor.
Bulutlu günlerde varsa sürekli flaş modunu seçin. Flaş insanların yüzünü aydınlatır ve yüz hatlarının öne çıkmasını sağlar. Bulutlu günlerin hafif ışığı bazen hoş sonuçlar verebildiğinden, flaşsız olarak da fotoğraf çekmeyi unutmayın.