Türkiye ne yaptıysa, PKK’yı terörist olarak kabul eden Batı’ya, PYD’nin de PKK’nın uzantısı bir terör örgütü olduğunu bir türlü kabul ettiremedi. Bırakın terör örgütü olarak kabul ettirmeyi PYD ve onun askeri uzantısı YPG bir anda neredeyse tüm Batı dünyasının gözdesi, müttefiki haline geldi.
Kandil’de dolaşan teröristleri, terörist olarak kabul eden sözüm ona Batılı dostlarımız, aynı teröristlerin Suriye’nin kuzeyine geçtiklerinde bir anda nasıl oluyor da kahraman savaşçılar oluverdiklerini bir türlü bize izah edemediler.
Garip bir durum ama PKK ile PYD arasında fark var diyen ABD’sinden AB’sine Batılı ülkelerin yaklaşımı böyle.
Sadece Batı mı? Hayır. Batı’nın rakibi durumundaki Rusya açısından da PYD, Orta Doğu’daki güç mücadelesinde Moskova’nın vazgeçilmez aktörlerden biri oldu. Hadi Rusya’nın yaklaşımı nispeten anlaşılabilir bir durum arz ediyor.
Peki neden Kandil’deyken terörist olanlar Suriye’ye geçince birer kahramana dönüşüveriyor? Neden bu ikilem ve neden bu paylaşılamama ya da PYD’nin ortak payda haline gelmesi?
PKK/PYD’nin Batı ve Rusya tarafından paylaşılamamasının en önemli etkenlerinden biri, “İslamcı” olmaması. Hatta İslam ile arasında uçurumun olması. Batı ile Rusya’yı bir araya getiren en önemli ortak payda bu.
Bir diğer önemli etken ise hem Batı’nın hem de Rusya’nın hedefleri doğrultusunda gönüllü piyade olmayı kabul etmiş olması. PKK/PYD, hem DAİŞ’e karşı karada savaştıracak kimse bulamayan Batı ve Rusya için maşa vazifesi görürken hem de Orta Doğu yeniden şekillendirilirken Türkiye’yi bu işin dışında tutmak, kendi iç sorunlarıyla meşgul etmek için kullanılan oldukça etkili bir aparat ya da piyon olması.
İşte bu yüzden Kandil’de terörist olanlar Suriye’de kahramana dönüşüveriyor Batı’nın gözünde. Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in benzetmesiyle söyleyecek olursak; Batı dünyası “köpekliğini yaptığı için köpeğe köpek” demiyor.
Peki bu tezat, bu kandırmaca, bu sözümona müttefiklik nereye kadar sürecek? Bir başka deyişle Batı, köpeğe ne zaman köpek diyecek?
Tabii ki işi bitinceye kadar.
Yani, böl-parçala, zayıf düşür ve yönet stratejisinin gerekliliği hangi tarihi ve zamanı gösterinceye kadar.