• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Genel
  • Seyirciler Olarak Bize Düşen…

Seyirciler Olarak Bize Düşen…

02.01.2016 15:38
Genel
4044
Taha Kılınç

Etrafımızdaki ülkelerde milyonlarca insan yıllardır kan banyolarında yıkanırken, bizim nasibimize bir sükûnet adasında rahatça yaşamak düştü. Bu da, sorumluluklarımızın ve hesabımızın çok daha çetin olduğunu gösteriyor.

‘Arap Baharı’ adı verilen bölgesel türbülans başladığında, El Cezire televizyonundaki stajımı tamamlamak için Katar’ın başkenti Doha’daydım. Çalıştığım bölümde çeşitli Arap ülkelerinden farklı yaşlarda profesyonel gazeteciler vardı.

Seyyar satıcı Muhammed Buazizi kendini ateşe verdikten hemen sonra, Tunus’tan ilk gösteri videoları ham halde kanala gelmeye başladı. Videolara şöyle bir göz atan Tunuslu bir hanım gazeteci arkadaş, ki ailesi de orda yaşıyordu, “Ben ülkemi iyi tanıyorum” demişti, “Bu gösterilerden bir şey olmaz. Herhangi bir şeyin değişmesini beklemeyin.” Derken, birkaç gün sonra 1987’den beri ülkeyi demir yumrukla yöneten Zeynelabidin Bin Ali’nin, müsrif eşi Leylâ Trabelsî’yi de yanına alarak Suudi Arabistan’a kaçtığı haberini aldık.

Bin Ali’nin devrilmesinden sonra Ömer Bin Hattab Mescidi’nde, Yûsuf el Karadâvî’nin de katıldığı bir kutlama töreni tertip edildi. Konuşmacılar, Ortadoğu’da yeni bir dönemin başladığını, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, İsrail’in hâkimiyetinin sona erdiği günlerin nihayet geldiğini vs. içeren ateşli nutuklar söylediler. Tören ilahilerle devam etti, duayla bitti. Karadâvî’nin hemen yakınında oturuyordum, onun heyecanına ve coşkusuna da bizzat şahitlik ettim orada.

Doha’daki o günlerde hiç unutamadığım bir sima da Cezayirli bir gazeteci ablaya ait. Türkiyeli olduğumu öğrenince, her molada sessizce yanıma gelir, “Gaziantep’e yerleşmek istiyorum. Ev fiyatları nasıl acaba?” diye masum sorular sorardı bana. Yaşı herhalde 50’nin üzerindeydi. Gaziantep’e yerleştiği takdirde, Halep ve Şam’a kolayca gidip gelebileceğini söylüyordu. Suriye’nin bu hale geleceğini kim tahmin edebilirdi ki?

‘Arap Baharı’nın sonraki aşamalarında İslâm ülkelerinde kan gövdeyi götürdükçe, hem Karadâvî ve diğerlerinin çocuksu sevinçlerini, hem de Gaziantep’e yerleşme hayalleri kuran o Cezayirli ablayı sık sık hatırladım, içim sızlayarak.

* * *

Toplumların da kaderi var elbette. Etrafımızdaki ülkelerde milyonlarca insan yıllardır kan banyolarında yıkanırken, bizim nasibimize bir sükûnet adasında rahatça yaşamak düştü. Bu da, sorumluluklarımızın ve hesabımızın çok daha çetin olduğunu gösteriyor. Hatta öyle ki, Rabbimizin huzurunda hesap verirken, başına bomba yağan insanların yerinde olmayı dileyeceğimiz suallerle bile karşılaşabiliriz. Bu işin şakası yok.

* * *

‘Arap Baharı’nı dışarıdan seyreden bizlerin birinci sorumluluğu, olayları doğru biçimde okumak olmalı. Ki, gelecekte başka coğrafyalarda buna benzer hadiseler zuhur ettiğinde, bugün yapılan yanlışlar tekrarlanmasın. Suriye, Mısır, Libya ve diğer ülkeler, tarihlerinde ilk kez karışmadıklarına göre, bugün yaşananlardan geçmişe ve geleceğe dönük dersler çıkarabilmek de mümkün olsa gerek.

Olayların doğru biçimde okunabilmesi için gereken birinci şart, tarihi ve coğrafyayı derinlemesine tanımak. Ülke ülke, bölge bölge ve nihayet bütün bir İslâm dünyasının tarihine ve coğrafyasına dair zihinlerimizde hiçbir boşluk ve kopukluk kalmamalı. Ders çalışır gibi, üniversite sınavına hazırlanır gibi her bir ülkeyi çalışmamız lazım. Herhangi bir gelişme olduğunda, onu o ülkenin dengelerinde ilgili yere koyabilmek, böylece manzarayı doğruya en yakın şekilde okuyabilmek gerekiyor.

İkinci şart, bir Batı ve bir Doğu dilini en iyi şekilde öğrenmek. Mümkünse, bunun üstüne başka diller de koyarak, bölgemizi kendi ana dilleri üzerinden izleyebilecek noktaya gelmek, kaçınılmaz bir mecburiyet.

Ve son olarak, mümkün olduğunca bölgeyle ve bölge insanıyla temas gerekiyor. Seyahatlerle, uluslararası buluşmalarla, misafirliklerle Ortadoğu’yla aramızdaki uçurumları kapatmak ve safları sıklaştırmak da hayati önem arz ediyor.

Eğer bütün bunları yapmazsak; olayları sadece sosyal medyanın öğütücü çarklarından düşen küçük malumat kırıntılarıyla takip etme kolaycılığına kapılırsak, ne bugünü anlamamız mümkün olacak, ne de gelecekteki başka imtihanları verebileceğiz.

* * *

Bombalarla ve katliamlarla sınanmıyoruz; bizim imtihanımız, bolluklardan ve imkânlardan ne üretebileceğimizle ilgili şimdi. Bu, aynı zamanda başka coğrafyalarda acı çeken kardeşlerimize karşı da tarihî sorumluluğumuz.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Taha Kılınç

1980 doğumlu. Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, basın-yayın hayatına atıldı. Yayımlanmış 7 kitabı bulunuyor. Halen bir ulusal gazetenin dış haberler müdürlüğü görevini yürütüyor. Kendisine cennet bileti olmaları için dua ettiği iki kız babası. ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Yorularak okunacak 500 kü...
"Erbakan da Aramızda Allahu Ekber…"
Önce tekbirler yükseldi k...
Kağıt Kokulu Yıllar
Kağıt Kokulu Yıllar
Dergimizin dosya konusunu...
Antigone
Antigone
Herhâlde tragedyanın başa...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431120

Bagamoyo Afrika... 4919022

Kasım Sayımız Çıktı! 3480430

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1186891

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287341

10 Soruda Sen Kimsin? 275548

Leyla ile Mecnun Fuzuli mi? 165989

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS