
Dün Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği Koza İpek Grubu’nun şirketlerine kayyum atadı.
Bu gelişme ile beraber sanırım birçok kişi daha önce hiç duymadıkları kayyum kelimesini işitmiş oldu.
Peki, kayyum kime denir ve kayyum ne iş yapar. Bir tanımlama halkası oluşturarak kayyum hakkında bilgilenelim.
Arapça kökenli bir kelime olan kayyum Allah’ın isimlerindendir. Gökleri, yeri ve her şeyi tutan, her şeyin varlık sahibi olabilmesi için gerekeni veren manasındadır.
TDK Sözlüğünde kayyum, cami hademesi olarak anlamlandırılmış diğer bir manası ise belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.
Yaşanan olayda ise ikinci tanıma uygun düşen bir durum vardır.
Kayyumlar, genelde usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.
Şirketlerde Kayyum Dönemi
Koza İpek grubuna kayyum atanması mahkeme kararı ile gerçekleşmiştir. Tabi hukuka saygı gerekir. Ama hukuka saygı hukuk kurallarının tartışılmasına mani değildir. Olay henüz tazeliğini koruyor. Bu sebeple yapılan yorumlar kapsamlı değil. Daha çok bu grupta hizmetli elemanlardan ve muhalif kesimden gelen tepkileri görüyoruz şimdilik.
Olay hakkında konuşan bazı hukukçular ise atama kararının somut delillere dayanması gerektiğini, atanan kayyumun tarafsız olması gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca kayyum atanmasının yatırımcıyı ürkütebileceğine dair uyarılarda bulunuyorlar.
Kayyum atanmasından sonra grubun medya koluna TMSF’nin el koyması da gelecek günlerde gerçekleşebilir. Ancak zikredilen grubun durumu kabul ederek olayı lehine çevirmeye çalışmayacağını düşünmek de pek akıl karı değil.
Umarız alınan kararlar ileride sıkıntı çıkarmaz. İş dünyasının dinamikleri sağlamlaştırılır, usulsüz işlemlerin önüne geçilir. Geçmişte de benzerlerini gördüğümüz bu olaylarla daha az karşılaşırız. Bu da ekonomimiz için yararlı olacaktır kanaatindeyim.
Ama bu esnada yapılacak işlemlerde oldukça dikkatli hareket edilmeli, hukukçuların uyarısı yabana atılmamalı ve iş dünyasının lehine işlemler yapılmalıdır.
Şimdi seçim arefesindeyiz. Seçimler sonrası her şey daha berraklaşacaktır. O günlerde umarız her şey yerli yerine oturur.