• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Genel
  • Uzat Elini Kardeşim!

Uzat Elini Kardeşim!

24.10.2015 12:08
Genel
3019
Taha Kılınç

Sebebini birçok şeye bağlayabileceğiniz bir ayaklanma / terör / isyan hareketi, 30 senedir Türkiye`nin gündeminde. Geriye doğru gidip "şöyle şöyle olsaydı böyle böyle olurdu / olmazdı" demek mümkün. Ama en mantıklı teoriyi bile getirseniz, hatta temelleri bile tartışsanız, her iki tarafta yaşanan acıları yok etmek artık mümkün değil. Dönülmez noktaları hızla geçmeye başladık, köprüden önceki son çıkış yaklaşıyor.

Arap kardeşlerimizle 400 seneyi aşkın bir birlikteliğimiz oldu. Yavuz Sultan Selim, zamanın şartlarına göre mantıklı bir siyasetle Ortadoğu`yu Osmanlı topraklarına kattı. Ancak, devletin güçlü olduğu zamanda kılıçla itaat altına alınan unsurlar, zayıflama dönemlerinde kendi başlarının çaresine bakmaya başladılar.

İran, ardından Hicaz, nihayetinde de Mısır ayrılma emareleri gösterdi. İlk önce İran`ı kaybettik. Hicaz`daki ayaklanmaları, ilk Suudi emirini İstanbul`da asarak bastırdık. Ardından da Mısır`ı İngilizlere bırakmak zorunda kaldık.

Sonrasında Birinci Dünya Savaşı geldi ve Araplarla bu defa resmen, alenen savaştık. Kim kimi neresinden vurdu tartışmaları bir tarafa, kılıç gücüyle girdiğimiz bir coğrafyadan gözyaşı, kan ve kinle çıktık.

Her iki tarafta da büyük yıkımlar meydana geldi. Acı hatıralar düştü iki tarafa da. Türküler yaktırdı bize yaşananlar. Onlar özgürleştiklerini sandılar ama daha sonra başka boyunduruklar altına girdiler.

Arap kardeşlerimizle böyle boğuşarak ayrıldığımız için, aramızı düzeltmemiz de 100 sene sürdü. Bugün bile tamamen düzelttiğimiz söylenemez.

Aynı şey bugün Kürt kardeşlerimizle yaşanıyor. Sebebini birçok şeye bağlayabileceğiniz bir ayaklanma / terör / isyan hareketi, 30 senedir Türkiye`nin gündeminde. Geriye doğru gidip "şöyle şöyle olsaydı böyle böyle olurdu / olmazdı" demek mümkün. Ama en mantıklı teoriyi bile getirseniz, hatta temelleri bile tartışsanız, her iki tarafta yaşanan acıları yok etmek artık mümkün değil. Dönülmez noktaları hızla geçmeye başladık, köprüden önceki son çıkış yaklaşıyor.

Evvela, can sıkma ve acıtma pahasına şunu söylememiz gerekiyor:

Maalesef devletin kutsallığı kavramı damarlarımıza öyle bir işlemiş ki, Kürt kardeşlerimiz, devlet kurarlarsa her türlü sorunlarının şıp diye biteceğini zannediyorlar. Oysa tarihi tecrübenin gösterdiği gelecek zamanlarda, Türkiye`nin doğusunda kurulacak bir Kürt devletinin, tamamen yabancı devletlerin oyuncağı olacağı, kardeşin kardeşi kıracağı bir kaos ortamına dönüşeceği gün gibi ortada.

Aynı yanılgıya Arap kardeşlerimiz de tam 100 sene önce düşmüşlerdi. O zaman Osmanlı yönetimine hakim olan kör anlayış, Arap kardeşlerimize "Türkçe" konuşturmaya, onları Türkleştirmeye çalışıyordu.

Derken isyan patlak verdi, Arap kardeşlerimiz de "Türk baskısı"ndan kurtulma ümidiyle ellerine verilen silahları kardeşlerine doğrulttular. Amaçları bağımsız olmaktı, kendi devletlerini kurmaktı. Sonuçta olanları birlikte yaşadık. Ne kuş olabildi Ortadoğu, ne de deve. Petrol eliyle yabancıların saltanat sürdüğü, halkların yine, hatta daha da beter ezildiği bir coğrafyadan başka ne var elimizde?

100 sene sonra, yine petrolün yoğun olarak bulunduğu bilinen bir başka coğrafyada, bu defa doğu Anadolu topraklarında aynı argümanla bir kalkışma denemek.. Aynı şartları yaşamak.. Aynı delikten kim bilir kaçıncı defa ısırılmak.. Bütün bunlar hiç düşünülmeden, tarihten ders alınmadan, yaşanan duygusallıklar mantıklı konuşmaları da engellediği için, "Devletimizi kuralım da ne olursa olsun!" deniyor maalesef bugün.

Her ne ise, çözüm için konuşmak gerekiyor bundan sonra. Devleti fetişleştiren anlayışların herkese verdiği zararlar ortadayken, ben aklı başında, vicdanlı, ahlak ve sorumluluk sahibi Türklere ve Kürtlere çok iş düştüğü kanaatindeyim. Bu, siyasetleri, açılımları filan aşan bir şey.

Müslüman Türkler olarak biz herşeyimizi konuşmaya, tartışmaya, elimizi uzatmaya, kardeş olmaya hazırız. Hatalarımız olduysa, ki olmuştur, düzeltmeye de.

Ama, -daha evvel de bir vesileyle dile getirmiştim-, duyarlı Kürt kardeşlerimiz meseleye "Çektiğimiz acılara karşı ne koparabilirsek kar" mantığıyla yaklaşırsa, işimiz zor.

Bizden kendi özeleştirimizi yapmamızı beklerken, kendileri gelinen noktayı bir hak ediş olarak görürlerse işimiz zor.

Ya da bizden `Türk faşistliği`nden vazgeçmemizi isterken, kendileri `Kürt faşistliği`ne soyunurlarsa işimiz zor.

Duyarlı, ahlak sahibi Türkler neredeler?

Duyarlı, ahlak sahibi Kürtler neredeler?

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Taha Kılınç

1980 doğumlu. Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, basın-yayın hayatına atıldı. Yayımlanmış 7 kitabı bulunuyor. Halen bir ulusal gazetenin dış haberler müdürlüğü görevini yürütüyor. Kendisine cennet bileti olmaları için dua ettiği iki kız babası. ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Yorularak okunacak 500 kü...
"Erbakan da Aramızda Allahu Ekber…"
Önce tekbirler yükseldi k...
Kağıt Kokulu Yıllar
Kağıt Kokulu Yıllar
Dergimizin dosya konusunu...
Antigone
Antigone
Herhâlde tragedyanın başa...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431395

Bagamoyo Afrika... 4919246

Kasım Sayımız Çıktı! 3498136

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187614

Bkz: Doğu Türkistan 480162

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287544

10 Soruda Sen Kimsin? 276034

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS