A. Yasin Demirci
Türkiye`nin son dönemdeki aktif dış politikasının mimarı Ahmet Davutoğlu, uluslararası camianın dikkatlerini çekmeye devam ediyor. Son olarak Washington Post-Newsweek grubunun dış politika, diplomasi ve strateji dergisi Foreign Policy, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nu, "Dünyanın Kissinger`ları" olarak nitelediği 4 devlet adamından oluşan listeye dahil etti.
Dergi, 50 yıldan uzun süre ABD`nin dış politikasının en etkin isimlerinden biri ve birçok önemli uluslararası girişimin mimarı olan Dışişleri Bakanı Henry Kissinger gibi etkin politika yürüten dört ismi, "Dünyanın Kissenger`ları" adı altında listeledi.
"Bir ülkenin dış politikasının çoğu zaman seçilmiş liderinden çok, perde arkasındaki isimler ve yaşça büyük devlet adamları tarafından tanımlandığına" dikkati çekilen dergide, "Kissinger`ın ABD`ye yaptığı gibi, dünyanın ortaya çıkmakta olan güçleri için küresel gündemi belirleyen 4 kişi bulunduğunu" ifade etti. Listede, Davutoğlu ile birlikte, Singapur`da 1959-1990 yılları arasında başbakanlık yapan Lee Kuan Yew, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, Suudi Arabistan`ın eski dış istihbarat servisi başkanı Turki El Faysal da yer aldı.