Yaz mevsimi başladı ve okullar kapanmak üzere. Okulların kapanmasına sayılı günler kala tatil planları yapılmaya başlandı bile. Büyükşehirlerden herkesin baba ocağına veya tatil beldelerine doğru yolculukları yakında başlayacak. Hazırlıkları yaparken fotoğraf makinelerinizi de yanınıza almayı unutmayın. Çünkü tatiller anı fotoğrafı çekmek için çok iyi imkanlar sunar. Memleketinize gitmişseniz ailenizin, akrabaların, konu-komşunun ve el değmemiş manzara fotoğrafları için bol bol vaktiniz olacaktır.
Peki tatilde fotoğraf çekerken en çok nelere dikkat etmeliyiz?
Birinci olarak zamanlamaya dikkat etmek gerek. Çünkü özellikle yazın güneş sabah ve akşam saatleri hariç çok sert ve dik bir açıyla yere düştüğü için fotoğraflarda çok parlak alanlar ve keskin gölgeler oluşacağından istenen etkiyi yakalamanız zor olacaktır. Ancak sabah ve akşamüstleri oluşan yumuşak ve turuncu ışık manzaraları ve nesneleri daha derinlikli ve etkili gösterecektir. Ayrıca özellikle ışığın yoğun olduğu saatlerde fotoğraf çekmek zorunda kalıyorsak mutlaka fotoğrafı kontrol etmeli nesneler çok parlak görünüyorsa mutlaka pozlama telafisi yapmalıyız. Bu sayede fotoğraflar çok daha zengin ve doygun görünecektir.
İkinci olarak manzara fotoğrafları çekerken, artı bir nesne katmaya gayret edin. Uçsuz bucaksız deniz, göl fotoğrafı çekerken küçük bir sandal, yelkenli ve kıyıda duran bir insanı kareye katın. Orman fotoğraflarında yer alacak bir kuş, dağ manzarasına dahil edilmiş bir ağaç fotoğrafı çok daha zengin ve canlı gösterecektir.
Üçüncü olarak tatil fotoğraflarında en çok karşılaşılan problemlerden birisi insanların yüzlerinin koyu çıkması veya karanlıktan tanınmayacak hale gelmesidir. İçinde insan olan manzara fotoğrafları çekerken gerekirse dolgu flaşı kullanarak hem arka planda yer alan manzaranın hem de insan yüzlerinin çok güzel net ve aydınlık görünmesini sağlayabilirsiniz.
Dördüncü olarak mümkünse yanınızda küçük de olsa bir üç ayak taşımanızda fayda var. Bu sayede hem fotoğraflarınızı daha net çekecek hem de sabah erken ve güneşin batışından hemen sonraki az ışıklı ortamda çok daha güzel fotoğraf çekme imkanına kavuşacaksınız.
Beşinci olarak gittiğiniz yerlerde bulunan tarihi ve turistik yapıların fotoğrafını çekecekseniz gündüz fotoğrafları yanında, ince ayrıntıları ve mutlaka gece fotoğraflarını da çekmeyi ihmal etmeyin. Gece fotoğraflarını da ya sabah gün doğmadan hemen önce veya akşamın ilk saatlerinde çekmeye gayret edin. Yoksa arka plan çok keskin siyah olacaktır. Gece fotoğrafları için mutlaka tripod (üçayak) kullanın ve kesinlikle flaş kullanmayın. Bu sayede tarihi yapının bütün görkemi daha kolay ortaya çıkacaktır.
Altıncı olarak tabiatta bulunan ayrıntıları kaçırmamaya çalışın. Yerlere dökülmüş yaprak, mantar, böcek, örümcek ağı, kuş, çiğ yağmış otlar, çiçekler hep gündeminizde olsun. Çünkü bu gibi nesnelerin fotoğrafını çekmeye çalışmak hem eksiklerinizi daha kolay görmenizi sağlayacak hem de çok eğitici tecrübeler kazanmanıza imkan verecektir.
Yedinci olarak portre fotoğrafı çekecekseniz mutlaka insanların doğal hallerini çekmeye gayret gösterin. Farklı açıları deneyerek birçok fotoğraf çekin. İnsanları konuşturun ve normal iş yaparken çekmeye özen gösterin.
Sekizinci olarak gittiğiniz yerleri anlatacak yöresel evleri, giysileri, el ürünlerini ve yemeklerin fotoğraflarını çekmeyi unutmayın.
Son olarak her zaman karşınıza çok güzel anlık bir fotoğraf çıkabileceğini unutmadan her an fotoğraf çekmeye hazırlıklı olun.