Tecrübe konuşuyor: Sokakların aşısı insanı hayat karşısında dinç tutar!
Bizim jenerasyona kadar sokak, misafir ettiği insanları şekillendiren, onlara kültür veren, dönüştüren bir mektep mesabesindeydi. Her sokağın ayrı bir kültürü, ayrı değerleri ve ayrı bir havası vardı. Bu kültür, çocukların oynadıkları oyunlardan ahlaki durumlarına kadar kendini gösteriyordu. Bazı sokaklar daha sessiz sakin, zengin ve çıt kırıldım tiplerin mekanıyken, bazı sokaklar cam kırıklarına aldırış etmeyen haylaz çocukların yuvası olmuştur. Suya sabuna dokunmaz kesimin çocukları ileriki hayatlarında da risk almadan yaşamayı tercih ederken, cam kırıkları arasında ayakta kalan çocuklar bugün çok farklı ve başarılı bir portre çiziyor.
Küçük çocukların karakterlerinde önemli bir rolü olan sokak, çoğu çocuk için ikinci bir anne olmuştur. Dünyanın hemen hemen her yerinde sokak aynı işlevi yerine getiriyor. Geçen yıl seyahat ettiğim Senegal’de herkesin çok güzel Kur’ân okuduğunu ve namaz hassasiyetinin üst seviyede olduğunu öğrenmiştim. Fırsat bulup biraz ara sokaklarda yürümeye başladığımda her sokak başında Kur’ân sesleri duymaya başladım. Biraz yaklaşınca sokakta yaşlı bir amcanın çocukları etrafına toplayıp onlara sûre ezberlettiğine şahit oldum. Anladım ki bu hassasiyetin temeli sokakta atılıyordu. Aynı şekilde dünyada tartışmasız futbol otoritesi olan ülkelerin çocukları bu yetenekleri tam donanımlı, yerden ısıtmalı sahalarda değil daracık sokaklarda öğreniyorlar.
Bizde yaşlı amcalar çocukları sevmezler, çocukları topu kesilecek canlılar olarak görürler. Camide çocuk istemezler çünkü cami sadece 65 yaş ve üstüne aittir. Bu yüzden ne yazık ki sokaklar dini sevdirme konusunda bizde sınıfta kalmıştır. Bunun yanında biz yardımlaşma duygusunu sokağa yeni taşınan komşuların eşyalarını taşımaya yardım etmekle öğrendik. Biz paraya sahip olanların kurallar koyduğu dünyayı; sokakta futbol topunun sahibi olan çocukların kurallarından öğrendik. Biz liderliğin paylaşmak olduğunu, bakkaldan aldığı bir bardak ay çekirdeğini bütün çocuklar ile paylaşan abilerden öğrendik.
Bir çocuk gelecekte başarılı olur mu olmaz mı ya da risk alır mı almaz mı öğrenmek için sokaktaki durumuna bakmak lazım. Kauçuk kokulu dört tekerlekli bisikletine kasklı binen ve terlemesin diye sırtına havlular sokuşturulan çocuklar değil, boyundan büyük frensiz eski bir bisikleti kontrol edebilen çocuklar gelecekte başarılı olacak...