Erkam Tufan Aytav, Türkiye’de Öteki Olmak, Mavi Ufuklar Yayınları, 223 Sayfa
Anadolu topraklarının modernleştirilmesi süreci laik ve tek ulusu esas alan devlet düzeniyle uygulamaya konuldu. Kurulan bu yeni sistemin kendi bekâsı için eski sistemi tasfiye etmesi gerekiyordu. Eski sistemin tasfiyesi, bu topraklarda yaşayan milletlerin ve fikirlerin de tasfiyesi anlamına geliyordu. Sistemin varlığı için birileri bastırılacaktı, varlıklar sistemin varlığına armağan edilecekti.
O günden bugüne Türkiye’de sistemin “farklı” olarak algıladığı birçok inanç, değer ve mensubiyet bastırıldı. Bu tasfiye süreci bastırılanların zihinlerinde de algı farklılıklarına yol açtı. Bir yüzyıl önce hangi etnik unsurdan hangi inançtan olursa olsun komşusuna eşi görülmemiş merhametle yaklaşan dedelerin torunları bir yüzyıl sonra sanki bütün geçmişleri birden hafı zalarından silinmişçesine birbirine düşman oldu, ‘olduruldu’. Bugün gitt iğimiz yolun yanlış olduğu yavaş yavaş anlaşılıyor ve bu sıkıntıların aşılması adına birtakım adımlar atılıyor olsa da bu adımlar ya çok yetersiz oluyor ya da baştan yanlış atılıyor.
Bütün bu sıkıntıları tanımak için ilk adım niteliğinde bir çalışma var elimizde: Erkam Tufan Aytav’ın “Türkiye’de Öteki Olmak” isimli kitabı. Kitap Türkiye’de başörtülü olmak, Türkiye’de Rum Olmak, Türkiye’de Kürt olmak gibi konuları o inancın ya da mensubiyetin önde gelenlerine sorarak ele alıyor. Gerçekleştirilen söyleşiler, sorunu o insanların duygularıyla hissedebilmek açısından önemli.