
Bir binanın, bir köprünün, tarihi bir eserin ya da şehir manzarasının gündüz vakti hiçbir zaman göremeyeceğiniz büyülü halini görmek istiyorsanız mutlaka gece fotoğrafını çekmelisiniz. Çünkü geceleyin ışıkla aydınlatılmış bir yapı gözünüze çok farklı görünecektir. Gece fotoğrafı birçokları tarafından zor bir iş olarak bilinmesine rağmen, doğru ekipman, iyi yapılmış teknik ayarlar, zamanlama ve kompozisyon ile uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar verir.
Hemen her fotoğraf makinesi sahibi, bir ya da birkaç kez gece çekimi yapmayı denemiştir. İlk çekimler genellikle başarısızlık ile sonuçlanabilir. Ancak dikkat edilecek bir iki ufak ayrıntı ile sonuçlar hemen düzeltilebilir. Gece çekimleri çok keyifli fotoğraflardır. Bunun sebeplerinden birisi hemen hiçbir gece karesi bir diğerine benzemez. Dakikalar içinde aynı yerden çok farklı fotoğraflar çekmeniz mümkündür.
Gecenin kendine has bir güzelliği vardır. Bir tarafta yapay ışıklarla aydınlatılmış tarihi, turistik ve resmi binalar, diğer tarafta otomobillerin far ve stop lambalarından yansıyan ışık demetleri fotoğraf açısından ilginç örnekler sunar. Bu renk ve ışık demetleri, amatör profesyonel tüm fotoğrafçılar tarafından sıklıkla kullanılan konulardır.
Şirin Haciyev’in gönderdiği tarihi bina fotoğrafı gece çekimleri için güzel bir örnek oldu. İlk başta fotoğrafın gece çekimi bakımdan oldukça başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Güzel aydınlanmış bir bina, akıp giden araba farları, netlik, komposizyon, kadraj seçimi, ışık ayarları yerli yerinde. Binanın karakteristik yapısını göstermesi bakımdan oldukça iyi bir çekim yeri seçildiğini de söylememiz gerek. Sol taraftan boylu boyunca kareye giren ağaç dalları da oldukça iyi düşünülmüş bir çerçeve gibi duruyor.
Fotoğrafa iki noktada katkıda bulunmak isterim. Birincisi fotoğraf biraz daha erken, yani akşamın ilk saatlerinde çekilseydi, gökyüzü bu kadar karanlık olmaktan kurtulur ve maviye yakın bir renkle kaplanırdı. İkincisi de daha düşük bir estantane kullanılabilirmiş. Bu sayede ters yönde giden arabalar bu kadar net kareye girmemiş olur ve onlar da bir ışık seli gibi görünebilirdi.
Abdurrahman Ar yanlış hatırlamıyorsam ilk defa fotoğraf gönderen okuyucularımızdan birisi. Bu bakımdan tek bir fotoğrafla genel bir hüküm vermek çok zor. Ancak dikkatli bir fotoğraf gözüne sahip olduğu belli. Bu karede ağaçları bir çerçeve gibi kullanarak gün batımını çekmesi güzel bir düşünce. Ancak ağaç dalları kareye oldukça fazla bir şekilde yerleştirilmiş. Küçük bir kadraj ayarlamasıyla bu fotoğraf çok daha güzel olabilirmiş. Bir iki adım daha öne giderek ya da zoom yaparak ağaç dallarını iyice kenarlara yaklaştırabilirdik. Böylece hem karede bu kadar çok yer kaplamaz hem de arka planda yer alan gün batımı ve gölün manzarası çok daha geniş olarak kareye girerdi. Göndereceğin yeni fotoğraflarla daha sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğimiz söylemekle yetinelim şimdilik…
Fotoğrafta kontrast en temel parametrelerden birisidir. Kontrastın Türkçe’de karşılığı tezatlık ve zıtlıktır. Fotoğrafta kontrast, renklerin birbirlerine zıtlığı olarak bilinir çoğunlukla. Oysa fotoğrafta biçim, içerik ve renkler arasındaki karşıtlıklara kontrast demek daha doğru olur. Kübra Uğurlu’nun gönderdiği siyah zemin üzerine turuncu mantar fotoğrafı renk kontrasını anlatan güzel bir fotoğraf olmuş. Fotoğraf konu seçimi, düzenlemesi, kadrajı ve bakış açısı itibariyle başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Fotoğrafla ilgili iki noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Birincisi fotoğrafta netlik konusunda bir sıkıntı var. Fotoğrafın hiçbir noktasında netlik yakalanamamış. Muhtemelen üç ayak kullanılmadığı için en ufak harekette netlik noktası kaçırılmış. Bunun gibi konuya yaklaşılarak çekilen karelerde bunun önüne geçmenin en kolay yolu ya üç ayak kullanmak, ya da makineyi bir yere sabitleyerek çekim yapmaktır. İkinci konu ise sağ üstte bir miktarı görülen yaprakla ilgili sıkıntı. Ya o yaprağın tamamını göreceğimiz bir açı seçilse ya da tamamen dışarıda bırakılsa daha iyi olacakmış. Benim tercihim tamamen dışarıda bırakmak olurdu.
Merve Bakır’ın gönderdiği siyah beyaz tadındaki fotoğrafı da bir önceki (Kübra Uğurlu) fotoğraf gibi kontrast konusunda güzel bir çalışma olmuş. Fotoğraf ters ışıkta güzel bir noktadan başarılı bir şekilde çekilmiş. Ters ışıkta cami ve minarenin hatları gayet güzel görünecek bir şekilde görünmüş. Bu bakımdan hedefine ulaşmış. Ancak fotoğrafı, bu ayarlar bilinçli bir tercih değilse, bir miktar daha aydınlık çekebilirmişiz. Bu sayede biraz daha renkli bir fotoğraf elde edebilirdik. Bunun yanında sol taraftan giren ağaç dallarını da bir miktar daha kesmemiz daha uygun olurdu. Çünkü yapraklar tamamen siyah olduğu için ekstra bir zenginlik katmıyor fotoğrafımıza.
Münteha Baran ‘kısa sürede en çok fotoğraf gönderen’ okuyucumuz rekoruna sahip bir takipçimiz. Bugüne kadar fotoğrafını değerlendirme fırsatımız olmamasına rağmen sıkı takipçilerimizden birisi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar gönderdikleri fotoğrafların tamamını göz önüne alarak şunları söylemek isterim: Ne çok kötü ne de beni çok etkileyen muhteşem diyebileceğimiz fotoğrafı şu ana kadar bana ulaşmadı. Bu bir bakıma iyi bir gösterge. Çünkü genel olarak kendine has bir çizgisi ve istikrarı var. Ancak diğer taraftan ciddi bir atak yapıp iz bırakacak çalışmaları en azından bize göndermemesi de bir eksiklik. Anladığım kadarıyla bir arayış içerisinde. Fotoğraf sitelerinde, forumlarda ve iz bırakmış tarihi fotoğrafları daha sık takip eder, alıcı gözle incelerse kendi yolunu bulacaktır diye düşünüyorum. Komposizyon ve kadraj konusunda kendisini biraz daha geliştirirse çok daha iyi olacağını şimdiden söyleyebilirim. Bu sebeple bu fotoğrafıyla ilgili şimdilik bir değerlendirme yapmayacağım.
Esra Ebda bugüne kadar çoklarımızın ayrıntısını görme fırsatı olmadığı bir Ayasofya fotoğrafı göndermiş. Aslında bu gönderdiği seri fotoğraflar içinden bir tanesi. Gönderdiği diğer fotoğrafları da göz önüne alarak, fotoğraf için iyi bir seviyeye doğru gittiğini söylemeliyim. Konu seçimlerin ve kadraj seçimlerin güzel. Birçoklarının görmediği konuları ele alman ve belli bir kalitede çekebilmen diğer artıların. Çalışmalarını aynı ciddiyetle sürdürürsen ileride nitelikli iz bırakan fotoğraflar çekebileceğini ümid ediyorum.