• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Genç Haber Merkezi
  • Z Kuşağının Dünyası

Z Kuşağının Dünyası

07.12.2013 13:03
Genç Haber Merkezi
4859

Taha Mertcan Ok

Teknoloji çağının çocukları olarak teknoloji ile büyüyüp hayatımızın her anının teknoloji olduğunu kabul ediyorum. Bununla birlikte gelen iletişim kopukluğu ve teknolojinin tamamen içinde olan insanların dışarı da bir hayat olduğunu unuttukları kaçınılmaz bir gerçektir. Sosyal medya başında geçireceğimiz zamanın başka işlere ayıracak vakitlerimizden daha kıymetli olması beraberinde yeni neslin nereye gideceği sorusunu akıllara getiriyor.

Elif Şafak, 2010 yılında Doğan Egmont Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. A.Ş. aracılığı ile yayımlamış olduğu Firarperest isimli kitabında “Çok okuyan mı bilir?” yazısı ile ele almış bu düşünceleri. Kendi kuşağını ve Z kuşağını iyi tanıyan bir yazar olarak çağımızın trendi haline gelen sosyal medya ve teknoloji bağımlılığını başarılı bir biçimde betimlemiştir.

Sosyal medya ve teknolojiye olan bağımlılıklardan bahsedilen yazıda neslin nereye gideceği kaygısı üzerinde durulmuştur. Yazarın kendi çocukluk yıllarından vermiş olduğu örnekler ile seyahat/keşif/anı eserlerinin artık çok daha az olduğu ve okuyucunun beklentilerini ön plana çıkarılmıştır.

Z kuşağının sosyal medyaya verdiği önem ve ayırdığı zamanı başka uğraşlarına verdiği önem ve ayırdığı zamandan daha üstün tuttuğunu belirten yazar; Facebook’u kullanan Türk insanlarının her geçen gün arttığını ve Türkiye’nin Dünyada üçüncü sırada olduğunu belirterek yepyeni bir kuşak yetiştiğinin gerçeğini gözler önüne sermiştir. Gençlik diyaloglarının tamamen değiştiğini, bilgisayar terimleri ve uygulamalarından ibaret olduğunu göstermiştir. 1980’li yıllarda yaşayan büyüklerimizin “Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?” sorusunun cevabının çok okuyan olarak verilmesi sorunun yöneltildiği kişiler arasında ikilem yaratmıştır. Elif Şafak’ta yazısında, “Bense, okumayı da seyahat etmeyi de tutkuyla seven biri olarak ikiye bölünürdüm.” demiş. Türkiye’de son yıllarda edebiyat ve kitap dünyasında gözle görünür bir canlılık ve renklilik olması oldukça sevindirici fakat seyahat/keşif/anı kitaplarının az sayıda olması yazarlarımızın yolculuklarını yazıya dökmediğini ya da yolculuk etmeyi sevmediğini göstermektedir. Yazar belki de Ahmet Midhat’ın ismiyle okurlarda kallavi beklentiler uyandıran yapıtların ardından yazarlarımızın okuyucularının beklentilerini karşılayamayacağını düşündüğünü bu tip eserleri yazmaktan çekiniyor olabileceğini belirtmiştir.

Yapmış olduğum araştırmalar sonucunda bilimsel olarak kanıtlanan Z kuşağının yani 1990 sonrası doğan kişilerin önceki nesillere nazaran daha zeki ve beyinlerini çoklu olarak kullanabildikleri bilgisine ulaştım. Ders çalışırken, müzik dinlemek yukarıda bilimsel olarak kanıtlanan bilginin net bir göstergesidir.

Teknoloji çağında doğan bir bireyin teknolojiyi kullanmaması beklenemez. Kullandığı teknolojiye ambargo uygulanması son derece yanlış bir yaklaşım olur. Bu ambargoyu uygulayan ve ya uygulamaya çalışan ailelerin çocuklarıyla anlaşmazlık yaşadıklarını gözlemledim. Bunları göz önünde bulunduracak olursak yazarın yazısında belirttiği sosyal medya, teknoloji bağımlılığının yeni nesli nereye sürüklediği cevabı aslında çok net bir şekilde gözler önüne seriyor. Sosyal medyanın tetiklediği ve yeni nesli esir eden teknoloji bağımlılığının ülkemizde gelir düzeyiyle alakalı olduğunu düşünmekteyim ki yazarında yazısında bu noktaya dikkat çekmediğini görüyorum.

Gençler sosyal içerikli kafelere, tiyatrolara, sinemalara gitmeyi tercih etmiyorlar. Bunun yerine teknolojik aletlere sahip olanlar bunlar başında zaman geçirmeyi tercih ederken, olmayanlar ise 50kuruş ile internet kafelerde bilgisayar kullanarak bu açığı gidermeye çalışıyorlar. Sosyal ve zihinsel açıdan kendilerini geliştirmedikleri için kendi özvarlıklarına saygı duymayan sosyal ve kültürel hayattan kopuk sanal ortamda mutlu oldukları sanrısına kapılan duygusallıktan uzak bireyler haline geliyorlar. Burada esas dikkat edilmesi gereken konu Z kuşağı çocuklarının yani teknoloji kuşağı çocuklarının bulundukları çağ itibari ile duygusallıktan uzak olduklarıdır. Yukarıda bahsettiğim gibi bu çağın çocuklarının gelecekte gerek akademik gerekse mesleki alanda başarılı olacaklarından hiçbir şüphem bulunmamaktadır fakat bu başarıya sahip olacağını düşündüğüm Z kuşağının yapmış olduğum gözlemler sonucunda büyük bir çoğunluğunun asosyal ve duygusal zekâdan yoksun olacakları kanısına vardım. Bilgisayarlar bilgi değil malumat veriyor. Buradan toparlanan bilgilerin temizlenmesi ve yararlı hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Son olarak X ve Y kuşağının Z kuşağına nazaran daha az teknoloji daha fazla duygusal ve sosyal zekâya sahip olduklarını gerek X kuşağı çağının yaşantısı gerekse yakın Y kuşağı gözlemlerime dayanarak yukarıda yapmış olduğum eleştirel yaklaşımımın haklılığına inanıyorum.

Burada esas olan teknolojiyi ne kadar doğru kullandığımızdır, çünkü sosyal medya kaynaklarına, bilgisayarlara, akıllı telefonlara kısacası teknoloji dünyasına ulaşabilmek son derece kolaydır. Bu sebepledir ki ebeveynlerin çocuklarına teknolojiyi bilinçli ve doğru bir şekilde kullanmayı öğretmelidirler.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

GENÇ

Adımız GENÇ. Aylık olarak çıkan bir alan dergisiyiz. Genç olan herkese ulaşmak istiyoruz. Ama bizim gençten anladığımız biyolojik tasnifin biraz ötesinde. Biz genç dendiğinde, yüreğindeki gücün farkında olan, yüreği genç olanı anlıyoruz. Ümidini kaybetmemiş, gözlerindeki ışıltıyı hep korumuş, biraz muzip, biraz öfkeli, biraz muhalif, biraz ele avuca sığmaz, ama hep heyecanlı, hep dertli, yüreği kocaman, g&o...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi`nin Ocak sayıs...
GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi`nin Aralık say...
GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi`nin Kasım sayı...
GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!
GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!
Gençliğin nabzını tutan d...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431816

Bagamoyo Afrika... 4919577

Kasım Sayımız Çıktı! 3502610

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1188286

Bkz: Doğu Türkistan 482246

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287913

10 Soruda Sen Kimsin? 276647

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS