Doğu Batı Yayınları 1997’de Taşkın Takış öncülüğünde ve hocaların hocası Halil İnalcık danışmanlığında çıkmaya başladı. 2002’ye kadar dergi üzerinden gittiler, o yıldan sonra kitaplar da yayımlamaya başladılar. Dergi iki ayda bir düzenli olarak çıkıyor. En son “Toplumsal Cinsiyet” üst başlığı ile 63. sayı çıktı. Hem dergi hem de kitapları ülkemizdeki akademik gelişme açısından önemli bir konumda.
Yaşayan en önemli tarihçimiz Prof. Halil İnalcık derginin yayın kurulunun başında, yayın kurulu ise entelektüel camianın önde gelen isimlerinden oluşuyor: Etyen Mahçupyan, Şerif Mardin, Süleyman Seyfi Öğün, Ali Yaşar Sarıbay. Danışma kurulunda ise, Ahmet İnam, Fuat Keyman, Nuray Mert, İlber Ortaylı, Mirza Mehmet Zorbay ve Yusuf Kaplan var. Her sayıda bir üst başlık belirleniyor ve o üst başlık etrafında o alanda uzman yazarlar –çoğunlukla akademisyenler- uzun makaleler kaleme alıyorlar.
Doğu Batı dergisi dış görünüşü itibariyle daha çok kitap gibi. 350-400 sayfa civarında bir hacme sahip. Reklam kabul etmiyor ve Türkiye’nin her yerinde seçkin kitapçılarda satılıyor, ayrıca abonelik sistemleri de mevcut Doğu Batı Yayınları hem çeviri alanında hem de yerli eserler anlamında oldukça kaliteli işler yapıyor. Halil İnalcık, Şerif Mardin, Oğuz Adanır gibi yerli isimlerin yanında, Jean Baudrillard, Edward Said, Stefan Zweig, Goethe gibi meşhur isimlerin kitapları da buradan çıkıyor.
Felsefe, tarih, sosyoloji, siyaset, edebiyat ve sanat alanında besleyici kitaplar yayımlıyorlar. Yazı İşleri Müdürü Erhan Alpsuyu, yayımlanan yaklaşık 90 kitap olduğunu ve bunların da yaklaşık 75’inin üçüncü baskısını yaptığını söylüyor. Başarılarının devam etmesini diliyoruz.