Rabia meydanına bu ismi kim koydu bilinmez. Fakat Mısır Firavunları bu mücadelenin adı ve mekânı ne olacak önceden bilselerdi, o meydanda taş üstünde taş, Mısır kitaplarında Rabia diye bir kelime bırakmazlardı.
ahrir meydanındaki göstericiler zafer işareti yapınca, devrim karşıtı Hak yanlıları, mücadelelerine şahit olan meydanın da isminden hareketle, dört işareti yapmaya başladılar. R4bia işaretinin doğum yeri orasıdır.
Rabia Arapça’da dört, dördüncü demek.
28 Şubat döneminde, üniversite hocalarının öğrencileri daha isminden başlayarak tanımasına! sebep bir isimdir Rabia. Çünkü Rabia sadece ailelerin 4. çocuklarına verdikleri bir isim değil, Hz. Rabia’nın adıdır. R4bia, işte daha adından başlayarak mimlenmenin, sistemin radarlarına takılmanın ama o radarı bozmanın işaretidir.
Ahkaf Sûresi’nde (35. ayet) “azim sahibi” ulu’l azm peygamberlerden bahseder. Hak mücadelesinde azimle gayret eden bu 4 peygamber Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa’dır. R4bia bu dini yaşatmak adına, peygamberlerin yolunda, çilenin, mücadelenin ve şehit olmanın işaretidir.
Peygamberimizden sonra İslam’a hizmet eden, fetihlerle İslam coğrafyasını genişleten, peygamber mirasını devralan, İslam ile müjdelemeye devam eden 4 büyük halife vardır. R4bia, dört büyük halifenin hasletlerinden hisse almaya and içmiş olmanın işaretidir. Sözüne ve ahdine sadık, Hakk’ı batıldan ayırmakta keskin kılıç gibi feraset, yaratana ve yaratılana karşı edeple muamele, gerekirse bu yolda seve seve canını verme, Hak yolunda bir ilim kapısı olmanın işaretidir.
Sayı bilimi, numeroloji oldukça eski bir bilim. Kadim Mısır halkı da bu ilmi bilenler arasında sayılıyor. Dört, kararlılığın sembolü bu ilme göre. R4bia da kurşunlarla bile yerinden oynatılamayan kararlılığın işaretidir. Cornelius Agrippa’ya göre dört, dayanıklılık ve sabrı belirtir. Rabiatul Adeviyye meydanındakiler artık dayanıklılık ve sabrın yeni temsilcisidir.
Ünlü felsefeci ve matematikçi Pisagor’a göre de sayıların başkaca anlamları vardır. Dört, doğruluk, adalet anlamlarına gelir. R4bia ezelden ebede doğruluk ve adalet peşindekilerin işaretidir.
Dört aynı zamanda kareyi, pusuladaki yönleri temsil eder. Dört yöne bakan her yanı kuşatır. Hakkın yanında zalimin karşısında olan Adeviyye meydanındaki kardeşlerimiz de, dört bir yandan gelen desteklerle kucaklanmışlardır. Tunus’tan, Diyarbakır’dan, Kudüs’ten, Saraçhane’den. Dört kıtadan. R4bia o kardeşlere selamdır. Dört sağlamlığı da ifade eder. Bir ayağı meydanda yere sağlam basarken, bir ayağı ile cenneti isabet ettirmeye niyet etmiş sağlam bir duruşu, klas duruşu ifade eder. R4abia işte o duruşun da işaretidir.
Numeroloji ilmine göre sayıların karakter etkilerinden, dördün anlamı şudur: Başkaları için zor gözüken problemleri halletmesi ile tanınan birisidir. Dayanıklılığı ve mücadele azmi ile çevresindeki insanlar tarafından hemen fark edilir. R4bia modern çağın şımarık insanlarına zor gelen ölümü, tebessümle karşılayarak kolayca hallediveren şehitlerin, Esma’ların işaretidir.
İnsan da dünya da anasırı erbaa, dört unsurdan meydana gelir. Dünya ateş, toprak, hava ve su üzerine kuruludur. R4bia işareti ayağımız toprağa bastıkça, nefes aldıkça, göğsümüzdeki bu iman ateşi ile Musa’nın yardığı suları üzerinize salmaya and içtik demektir.
İnsandaki dört unsur, balgam, sevdâ, safra ve kandır. Kişinin mizacı bu unsurların karışımına, baskınlığına göre değişir. R4bia işareti, farklı mizaçlarda olsa da Musa’nın torunları kanının son damlasına kadar Hakk’ın yanında demektir.
Mevsimler dört tanedir. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış. R4bia işareti, biz dört mevsim mücadeleye hazırız demektir.
Dört büyük meleği hatırlamamak olur mu? Cebrail, Mikail, İsrafil, Azrail. R4bia, dünya döndükçe, rüzgar estikçe, yağmur yağdıkça, Cebrail ile inene, İsrafil surunu üfleyip de Azrail canımızı alıncaya kadar sadık kalacağız demektir.
Rabia meydanına bu ismi kim koydu bilinmez. Fakat Mısır Firavunları bu mücadelenin adı ve mekânı ne olacak önceden bilselerdi, o meydanda taş üstünde taş, Mısır kitaplarında Rabia diye bir kelime bırakmazlardı.
Bilmedikleri bir düşmanı (!) yok etmek adına katledilen her bebek Musa’ya (as) güç, kuvvet oldu. Rabia’da canına kıydığınız her insan da bir başka Musa’ya can oluyor.
R4bia dünya tarihinde binlercesini bulacağımız işaretlerden bir işarettir. Ona ne anlam yüklediğimiz aslında en çok nasıl yaşadığımızla kesinleşecektir.
Başın Dik, Tuğyana İsyan Ederek Yaşadın!
Mısır’da İhvan Lideri Muhammed El Biltaci’nin darbeci askerler tarafından şehit düşürülen kızı Esma için yazdığı mektup geçtiğimiz aya damgasını vurdu. Tarihe altın harflerle geçen bu satırlar, milyonları hem ağlattı hem de yüreklendirdi…
Sevgili kızım ve değerli öğretmenim...
Sana elveda demiyorum bilakis yarın görüşmek üzere. Başı dik tuğyana isyan ederek yaşadın. Tüm engelleri reddederek hürriyete sınırsızca aşık oldun. Bu ümmet, uygarlıkta hak ettiği yeri alabilsin diye onu yeniden diriltmek ve inşa etmek için sessizce yeni ufuklar arıyordun. Akranlarının uğraştığı işlerle meşgul olmadın. Her zaman derslerinde birinci olmana rağmen öğrenmeye olan açlığın dinmedi.
Bu kısa hayatta sohbetine doyamadım. Vaktim, mutlu olacak ve eğlenecek kadar geniş değildi. Rabiatul Adeviyye’de son kez bir araya geldiğimizde, “Sen bizimle olduğunda bile bizden ayrısın” diyerek bana olan sitemini dile getirmiştin. Ben de sana, “Bu hayat birbirimize doyacak kadar geniş değil. Birbirimize doyalım diye Allah’tan cennetinde bize bu sohbeti vermesini temenni ediyorum” demiştim.
Rüyamda Gelinlikler İçinde Gördüm
Sen şehit olmadan iki gün önce seni rüyamda gelinlikler içinde gördüm. Bu dünyada eşi benzeri olmayan bir güzellikteydin. Yanıma sessizce oturduğunda sana, “Bu gece senin düğün gecen mi” diye sordum. Sen de “Düğünüm akşam vakitlerinde değil öğlen olacak” demiştin. Çarşamba günü, öğlen vakti şehit olduğun haberi bana ulaştığında, senin rüyamda bana ne demek istediğini anlamış oldum. Allah’tan seni şehit olarak kabul etmesini niyaz ettim. Ve şehadetin, bizim haklı olduğumuzu ve düşmanımızın da batılın ta kendisi olduğu inancımızı pekiştirdi.
Son vedanda yanında olamamam, son bir kez seni görememem, alnına son bir öpücük konduramamam ve senin cenaze namazını kıldırma şerefine nail olamamam beni derinden üzdü. Beni bunları yapmaktan alıkoyan, ölümden veya karanlık hücrelerden korku değil, uğruna canını verdiğin davayı (devrimin hedeflerine ulaşması) sürdürebilmekti.
Zalimlere Karşı Başın Dik
Zalimlere karşı başın dik (göğsünü gere gere) direnirken gaddar kurşunlar göğsüne saplandı ve ruhun yüceldi. Ne kadar güzel bir azmin ve terbiye edilmiş bir nefsin vardı. İnanıyorum ki, sen Allah’a verdiğin söze sadakat gösterdin, Allah da sana verdiği söze... Öyle ki, şehadet şerefini bize değil de sana bahşetti.
Elveda Demiyorum
Son olarak, sevgili kızım ve değerli öğretmenim...
Sana elveda demiyorum bilakis görüşmek üzere..
Buluşmamız, yakında peygamber ve ashabıyla birlikte Havz-ı Kevser’de olacak. Sonsuz kudret ve hükümranlık sahibi Allah’a yakın, O’nun nezdinde değerli ve şerefli bir konumda. Ayrılmamak üzere, birbirimize doyma temennilerimizin gerçekleşeceği bir buluşma...
Baban Muhammed El-Biltaci