Dikey Geçiş Sistemi ÖSS gibi uygulama noktasında çok da yerleşmiş bir sistem değil. Bu sebepten dikey geçişli öğrenciler kayıttan tutun da eğitim öğretim döneminde ders programlarına, sınav tarihlerine varana kadar sıkıntılar yaşayabiliyor.
Yetkililer uygulamaların ayrıntılarında genelde yetersiz kalıyorlar. Kolayca gerçekleştirilebilecek bir işlem, dikey geçişle yerleşen öğrenci için ızdırap halini alabiliyor. İşte bu sıkıntıları belki hafifletir düşüncesi ile biz çektik sizler çekmeyin diyor ve tecrübelerime dayanarak bazı noktalara değinmek istiyorum.
Öncelikle kayıt işlemlerinde gözden kaçırılmaması gereken hususlar var:
Okullarda ilan edilen evrakların haricinde DGS`li olduğunuz için bir kaç farklı belge daha gerekecektir. (Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi www.dgs.org adresinde mevcuttur.)
Diyelim M.Y.O`dan “büt”e kalan dersiniz var ve bütünleme sınavına girdiniz ama sonuçları henüz açıklanmadı. Bununla birlikte DGS`yi de kazandınız. Kayıtta problemler çıkabilir ama sabırlı ve sakin olursanız çözebilirsiniz. Yoksa ya ben buna gelemem deyip bırakırsınız ya da orada çıldırabilirsiniz. Rahat olun. Önlisans diplomanızı getireceğinize dair yazılı taahhüt verdiğiniz takdirde, kaydınız yapılıyor.
Ders kayıtlarını bu işi bilen birisi eşliğinde yapın ki muaf olduğunuz dersleri bir dikkatsizlik yüzünden bir daha almak zorunda kalmayasınız.
İntibak senesi hem birinci hem de ikinci sınıftan ders alma senesi olduğu için aldığınız dersler ders programında çakışabiliyor. Dolayısıyla aynı anda hem birinci hem ikinci sınıfta bulunmanız gerekiyor ki bunun için de klonlanmanız gerekiyor. Bu da henüz mümkün olmadığı için biz yine ilkel yöntemlerle problemi çözüyoruz. :) Ders programları hazırlanmadan önce öğrenci işleri veya Dekan Yardımcısı ile görüşerek durumunuzu hatırlatmanızda fayda var. Böyle bir hatırlatma bir sene süresince sizi çok rahat ettirecektir. Bu başta ayrıntı bir işmiş gibi görünebilir ama sene içinde devamsızlık problemi yaşamamak ve dersleri düzenli takip edebilmek için gerekli.
Şayet dersler hala çakışıyorsa çakışan derslerin hocası ile muhakkak önceden görüşün ve durumunuzu anlatın.
Yine sınav tarihleri açıklanmadan önce öğrenci işleri veya Dekan Yardımcısı ile görüşmede fayda var. Çünkü iki sınıftan da ders aldığınız için sınav zamanları da çakışabiliyor. (Aynı anda önümde dört sınav kağıdı olduğunu bilirim. :) Çakışanlar için hocalarla yine sınav öncesi konuşarak durumunuzu muhakkak anlatın.
İntibak senesinden sonra üçüncü ve dördüncü sınıfta M.Y.O`da aldığınız dersler karşınıza çıkabiliyor. Bu konuya eğilir peşini bırakmazsanız muaf olma imkanınız var. Yoksa kimse “Hadi seni bi` muaf yapalım.” demiyor:)
Unutmadan! İntibakta dersiniz kaldıysa yaz okulu imkanınız da var. (ÖSS ile yerleşenler için yaz okulu oldukça olağan bir durumken DGS`liler için okuldan atılma korkusu yaz okulunu adeta bir lüks haline getiriyor :)
İntibak senesi demek:
* Hasta olmaya dahi hakkınız yok demektir. Çünkü hasta olmak demek; devamsızlık demektir ve sizin çakışan derslerden dolayı devamsızlığınız zaten fazlasıyla olacaktır.
* Burs yok demektir duyrulur. (Vakıflar veya şahıslardan alınanlar istisna tabii.)
* Dersleri ciddiye almak demektir çünkü dersiniz kaldığı takdirde okul sizi sene sonunda şaka yapmadan atacaktır. :)
* Ortalamanız ne kadar iyi olursa olsun, onur veya yüksek onur listesine giremiyorsunuz demektir. * İntibaktan sonra ders kredisi, saati vs. uygun olan üniversitelere yatay geçiş yapma hakkınız var ama üniversiteniz çıkışınızı verirse... (Benimkisi bir dönem daha bizdesin diyor da :((
* Bütün bunlardan sonra bu sene her ne kadar meşakkatli ve hiç bitmeyecekmiş gibi görünse de artıları da yok değil. Mesela DGS ile yerleştiğiniz için bir anda fakültenin en popüler insanı oluyorsunuz. :)
* İki sınıftan da ders aldığınız için iki kat daha fazla arkadaşınız oluyor. :)
* Hocaların hepsi değil ama bir kısmı (halden anlayanlar :) daha müsamahakar davranıyor.
* Aman okuldan atılmayayım düşüncesi ile o kadar çok çalışıyorsunuz ki belki de o zamana kadarki öğrencilik hayatınızda en çok ders çalıştığınız yıl intibak yılı oluyor. :)
* Sizden önceki dikey geçişli ile muhakkak tanışın ve ayrıntılı bilgileri alın. Çünkü her bölümün kendine özgü uygulamaları olabiliyor. Tecrübeli birisinden istifade etmek bu seneyi kolaylaştıracaktır.
Hasılı intibak yılı “kendin pişir kendin ye yılı” demektir. Bıkmadan usanmadan durumunuzu birilerine (en acısı da yetkili diye bildiğiniz kişilere) anlatacaksınız.
Nasıl olursa olsun bir senenin sonunda o ‘’zoru başarma’’muzafferiyeti var ya. Her şeye değer... Haydi rast gele... :)
2006-2007 DGS Gazisi Ayşe AYDOĞDU:)