
Derleyen: Beyza Karaöz
Prof. Dr. Taşkın Tuna
-Evren sabitleri: yerçekimi, Planck sabiti, elektron…
-Evren sabitlerini bilmezsek girişilecek olaylar sonuçsuz kalır.
Soru şu: İlk canlı nasıl ortaya çıktı`
Hiçbir şeylikten bir şeyler ortaya çıktı: Atom altı parçacıklar, madde, antimadde ve enerji.
Yaratılışın ilk saniyesi 10 üzeri (-43) saniyede gerçekleşiyor ve kozmoloji bilimcileri bu döneme ‘Planck Dönemi’ derler. Bu dönemdeki sayısal değerler bir kez vuku bulmuş ve bir daha rastlayamayız. Bu dönemi tam olarak tanımlamaktan aciziz. Neye benzediği, nasıl olduğu,ne şekilde gerçekleştiği konusunda fazla bilgimiz yok. Burada aklımıza şu soru da takılabilir: Peki, Planck Dönemi’nden önce ne vardı` Bu öncesizlik dönemini bilimin tanımlaması mümkün değildir ve mümkün de olmayacaktır. Çünkü bilim Planck Döneminden sonra başlamıştır. Yani yaratılıştan önce bildiğimiz anlamada zaman ve mekan olmadığından o aleme ait bilgileri tanımlamaktan aciziz.
Planck Dönemi’nden sonraki aşama: Kozmik Çorba. Kozmik Çorba ifadesi kozmoloji kitaplarında ve makalelerinde sıkça kullanılır. Kozmik çorba denildiğinde atom altı parçacıklardan oluşan sadelik ve bütünlük anlaşılmalıdır. Bu aşamada radyasyon bu çorbanın en önemli bileşenidir. E=mc2 ifadesi bu dönem için geçerli olmaktadır. Bu formül madde ile enerji arasında hiçbir farkın olmadığını ifade eder. Yani enerjinin maddeye maddenin de enerjiye dönüştüğünü anlıyoruz. Burada sözü edilen enerji `foton` ile temsil edilir. (Foton: Işık enerjisinin en küçük birimi.) Enerjinin yani fotonun maddeye dönüşümü sırasında `hangi madde`` sorusu ortaya atılacaktır ve işte burada madde ve karşıt madde kavramları ortaya çıkıyor. Araştırmalar sonunda atom altı parçacıklar keşfedildi. Ve işte bunlara da karşıt madde yani anti madde adını verdiler. Bu anti madde bildiğimiz maddenin aynısı bir farkı var ki o da elektrik yükleri. Madde ve karşıt madde bir araya geldiğinde her ikisi de yok oluyor yerlerine bir foton geliyor. Yani en küçük enerji! Kozmik çorbada buradan geliyor, karışık ama sıcak hem içinde yağ (enerji) var hem de mercimek (madde)…
- Makro düzeyde dengeye örnek: Neden çift güneş yerine tek güneşimiz var` - Ne olmuş da elektron ve protonun yükleri eşit iken kütleleri arasında 1860`lık bir kat var`
Not: Marmara Üniversitesi, 1.Uluslarası Evrim Sorgulanıyor (4 Mayıs 2013) isimli bir kongresi notlarımızdan…