İbrahim Refik
İngilizler, Doğu`nun eşsiz zenginliklerini yağmalama hayalleriyle rotayı Çanakkale`ye çevirdiklerinde kamuoyunda büyük heyecan dalgası oluşur. Bu hayallerle askere yazılanlardan biri de İngilizlerin meşhur şairi Rupert Brook`tur. Brook, hayallerini satırlarına şöyle yansıtır:
“Kaderimizin bize bu kadar yardımcı olacağına tasavvur edemezdim! Demek Galata Kulesi 15`lik toplarımızın altında paramparça olacak. Demek deniz, top gümbürtüleriyle kana boyanıp, leş gibi olacak. Demek Ayasofya`nın mozaiklerini, lokumları, halıları yağmalayacağım. Demek ki bizler tarihte bir çağın dönüm noktasını yaratacağız. Oh, Tanrım!.. Hayatımda bu kadar mutlu olmamıştım!..”
Kaderin cilvesine bakın ki İstanbul`u yağmalamak için gelen Brook, harekattan bir gün önce sinek sokması sonucu kan zehirlenmesinden ölür. Yunanistan`ın Skyros adasında bulunan mezarının başındaki kitabede Rumca şu yalan yazılıdır:
“Tanrının hizmetine uzanan, İngiliz ordusunda üsteğmen Constantinople`ü almak için savaşırken öldü.”