Fatih Atalar
Üzerine birçok yazının yazıldığı makalelere konu olan, imlaya aykırı söylenildiği için dil bilimcilerin yakındığı bir sözcük “ŞARJ”. Doğru telaffuzu okuduğunuza göre bu kelimenin işlevini ve tekniğini inceleyebiliriz.
Piller enerji türlerini birbirlerine dönüştürebilen aygıtlardır. İçerisinde bulunan elektrotlar, elektrolitler, akış hücreleri ve yakıt hücreleri sayesinde depo ettiği elektrokimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirirler. 1800 yılında Alessandro Volta tarafından bulunan pil teknolojisi günümüzde elektronik aletlerin ab-ı hayatı hükmündedir. Bu evreni yaratan kudret, o küçücük dünyaya -evrene kıyasla- zengin hazineleri gizlemiş ve bunu bulup, kullanacak olan irade ve aklı insana vermiştir. “Aklımın almadığı tek şey şu koskoca evrenin bizim aklımıza nasıl sığmasıdır”. Albert Einstein bu sözüyle saklı hazineleri kullanabilecek zekanın insanlara verilen bir lütuf olduğunu gösteriyor sanki bize.
Elementler evren ilk olmaya başladığı andan itibaren vardılar ve şimdi de insanlığın hizmetindedirler. İnsanlar enerji depolama ihtiyacı hissettikleri anda uygun elementleri kullanarak piller yaptılar. Teknoloji daha yükseklere çıktıkça ve araştırmaların derinliği ve hassaslığı arttıkça yeni malzemelerle üretilen piller ziyadesiyle gelişiyor uygun sektörlerde ve aygıtlarda kullanılıyorlar.
Araçta seyahat ederken radyonun nasıl çalıştığını veya farların aydınlatma gücünü sağlayan kaynağı merak etmişsinizdir. Islak piller olarak bilinen Kurşun-Asit piller araç akülerinde elektrik enerjisi kaynağıdırlar. Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler bilumum elektronik aygıtlar elektrik olmadan enerjilerini nasıl elde ediyorlardı` Enerji yoğunluğu yüksek olan Lityum-İyon piller düşük deşarj hızına sahiptirler ve bu tür aygıtlarda kullanılırlar. Uzun ömürlü olmaları Lityum-İyon (Li-on) pillerin tercih edilmesine neden olur. Bitmeyen pil henüz üretilmedi; ama kim bilir, gelişen enerji sektörü bunu ne zaman yapacak`
Kaynaklar: Teknoalem, eie.gov.tr, Power Shift : DFJ- Draper Fisher Jurvetson, msxlab