Şair, yazar, fikir adamı ve öğretmen Mehmet Akif İnan’ı vefatının 11. yıldönümünde rahmetle anıyoruz.
Mehmet Akif İnan. Yedi Güzel Adam’dan biri. 12 Temmuz 1940’da peygamberler şehri Şanlıurfa’da doğdu. İlköğrenimini burada tamamlayan Akif İnan, lise son sınıfta –Alaeddin Özdenören’in ifadesiyle- kendine zulmeden bir öğretmeni dövdüğü için Maraş’a sürgüne gönderildi. Bu nakil, aslında onun tüm hayatını belirleyecek yolun ilk adımı da olmuş oluyordu. Gittiği bu Maraş Lisesi’nde hayatını devam ettirecek, dava arkadaşlarını buldu: Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Erdem Beyazıt
Her zaman aktif kişiliği ile dikkat çeken Akif İnan, 1960’da Kahramanmaraş’ta Üstad Necip Fazıl’la tanıştı ve ondan hayatı boyunca gözle görülür bir şekilde etkilendi. İnan, 5 yıl kadar Türk Ocağı’nda faaliyet gösterdi. Şu an ülke çapında ciddi bir örgütlenmeyi başaran, güzel işlere imza atan Eğitim Bir-Sen’in kurucusu olan bu dava adamı, medeniyetimizin nadide örnek şahsiyetlerinden Nuri Pakdil’le birlikte Edebiyat Dergisi’ni çıkardı. Yukarda zikrettiğimiz dava arkadaşlarına ilaveten Hasan Seyithanoğlu ve Ersin Nazif Gürdoğan’la birlikte “edebiyatla medeniyet arasında devamlı bir köprü kurmaya çalışan” Mavera Dergisi’nin kurulma aşamasında yer aldı ve burada uzun yıllar şiir ve düz yazılar yazdı.
Tenha Sözler’in Hicret’i..
“Olayların kuşatması altındaysanız, bir yoğun hüzün ağmaktaysa üstünüze günler, saatler bunalımın otağını kurmuşsa içinizde, sıkıntı bezirgânı haraca bağlamışsa sizi. Aczden başka sermayeniz kalmamış gibiyse. Dualar, yüreğinizin semtine uğramadan çıkıyorsa ağzınızdan. Kendi sesiniz bile yabancı düşüyorsa kulaklarınıza. Şiir okumalısınız” diyecek kadar şiire düşkün bu büyük şairin coşkulu, imge dolu, bir o kadar da dava dolu şiirleri vardır. Bu eşsiz mısralardan oluşan ilk şiir kitabı Hicret’i 1974 tarihinde çıkardı. İkinci şiir kitabı Tenha Sözler’i ise 1991’de yayınladı. Şiir kitaplarının yanında Edebiyat ve Medeniyet Üzerine (1972) ile Din ve Uygarlık (1985) isminde iki eserini de hayattayken yayınladı. Ama ne yazık ki bu dört kitabın da baskısı bulunmamakta… İnşallah bir yayınevi Akif İnan külliyatını basar da genç dostlarımız bu kitaplara rahatlıkla ulaşabilirler.
Bununla birlikte Akif İnan’ın gazete ve dergi yazıları vefatından 9 yıl sonra Eğitim Bir-Sen Yayınları tarafından basıldı. Bu kitapların 5 tanesinde Akif İnan’ın gazete ve dergilerde yazmış olduğu, ağırlıklı olarak medeniyet ve sanat yazıları yer almaktadır. Söyleşiler isimli kitapta tahmin edilebileceği üzere röportajları bulunuyor. Bu 7 kitabın sonuncusu “Cumhuriyet’ten Sonra Türk Şiiri” isimli 1971 tarihli üniversite bitirme tezidir. Bu 7 kitap, Müslümanca hareket etme üzerine temel prensipleri içerisinde barındırsa da, şiirleri okunmamış bir Akif İnan çok, çok eksik kalacaktır. Kitabını büyük ihtimalle bulamayacağımız için, tüm şiirlerinin yer aldığı www.mehmetakifinan.com adresini ziyaret etmenizi öneririm. Sitede şiirlerinin yanı sıra Akif İnan’la ilgili birçok dokümana, video ve şarkıya, fotoğrafa vs bilgiye ulaşabilirsiniz.
Akif İnan için ne dediler?
Üstad Necip Fazıl, Akif İnan’ı “Akif Urfalı değil, Urfa Akif’lidir” diyecek kadar çok seviyordu ve Ankara’ya her gelişinde İnan’ın evinde kalıyordu. Bu sevgiyi Üstad’ın İnan’a yazdığı 16.09.1972 tarihli mektupta da görürüz. “Anamı sorarsan büyük doğudur / Batı ki sırtımda paslı bıçaktır” diyen bu güzel insanı, yaşayan önemli şairlerimizden Arif Ay son Osmanlı’dan biri olarak tabir eder. Yedi Güzel Adam’dan biri olan Alaeddin Özdenören “Akif İnan” isimli şiir yazmıştır ona. Yine Özdenören’in “Unutulmuşluklar” isimli o harika eserinde öğretmen iken, Akif İnan’dan çocukları sınıfta bırakmaması, onlara okumayı sevdirmesi yönünde mektup alır. Özdenören, “simsiyah saçlarının arasından bana ‘gücüm yetmeyecek hiçbir şey yoktur’ der gibi bakıyor” diyerek na olan sevgisini ve güvenini dile getirir. Yine bu gönül insanına Mehmet Atilla Maraş, Arif Emre, Âlim Yıldız, Yasin Hatipoğlu, Ahmet Edip Başaran, Mehmet Sait Uluçay gibi şairler tarafından şiirler yazılmış ve yüzlerce isim tarafından hayatı, sanatı, şiiri yazılara konu edilmiştir.
6 Ocak 2011!
6 Ocak 2000’de bir Ramazan gecesi Yar’ine kavuşan Akif İnan’ı vefatının 11. yıldönümünde dualarla, şiirlerle anacağız inşallah. İstanbul, Kahramanmaraş, Eskişehir başta olmak üzere birçok şehirde anma ve şiir okuma programları olacak. Gelişmeleri www.facebook.com/mehmetakifinan adresinden takip edebilirsiniz.