A. Yasin Demirci
El-Cezire`nin Devrimi Sürüyor
1996 yılına yani El-Cezire`nin kurulduğu tarihe kadar Arap dünyası kendi ülkelerinde olup biteni dahi BBC`den dinleyerek öğrenebilirdi. Çünkü hemen hemen tüm Arap medyası ya tam resmi ya da yarı resmi olduğundan haberler tek düze ve yanlı olur bu yüzden de kimse kendi ülkesinin yayın organlarına kulak asmazdı.
Kasım 1995’te babasını tahttan indirerek iktidarı ele geçiren Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife el Thani`nin direktifleriyle El-Cezire`nin kurulmasından sonra ise işler değişti. Bir anlamda BBC`nin pabucu dama atılmasını sağlayan süreç başlamış oldu. El-Cezire çok kısa sürede Arap dünyasının bir numaralı haber kaynağı oldu. Artık haber BBC`den değil El-Cezire`den izleniyordu.
El-Cezire, geçen ay yayın hayatına girmesinin 10. yıl dönümünü kutladı. Bu on yıl içinde El Cezire`nin yayınlarıyla Arap dünyasında neredeyse bir devrime yol açtığını söylemek pek de yanlış olmaz. Bölge için birçok yayıncılık tabusunu yerle bir eden el-Cezire haberleriyle birçok Arap ülkesi liderini kızdırırken, Amerikan yönetimi tarafından da, Arap ve “İslamcı militanları” desteklemekle suçlanmaktan kurtulamadı. Bu nedenle de Arap ülkelerinin çoğunda yayınları en az bir kez yasaklandı. Büroları kapatıldı. El-Cezire hala bir çok Arap ülkesine girmemektedir.
Çocuk, iki tane spor, belgesel, dünyanın önemli konferanslarının yayınlandığı canlı kanal derken İngilizce yayınını da geçen ay devreye sokan el-Cezire bundan böyle adından daha çok söz ettireceğe benziyor.
El-Cezire İnternational: el-Cezire`nin İngilizce
Kanalı, Kuala Lumpur, Doha, Londra ve Washington merkezleri ile `güneşi kovalayarak` 24 saat yayın yapmayı amaçlıyor. El Cezire yetkilileri, kablolu televizyon ve uydu anteni aracılığıyla 80 milyon izleyiciye ulaşmayı hedefliyor. İngilizce kanal için açılan 18 yeni bürosu, Arapça kanalınkilere eklenince 60`a yükselen televizyonda 500 kişilik bir ekip çalışacak. Kanal, BBC`nin haber sunucusu Darren Jordon, işgal sırasında Bağdat`tan geçtiği haberlerle öne çıkan Rageh Ömer ve yılların gazetecisi Sir David Frost gibi önde gelen BBC simaları ile CNN`den Riz Khan`ı kadrosuna kattı. Urduca deneme yayınlarına da başlayan el Cezire, bunları Fransızca, İspanyolca ve Türkçe yayınların izleyeceğini söylüyor.