Fotoğraf makinesini niçin alıyorsunuz?
Bir fotoğraf makinesi almadan önce makineyi ne için kullanacağınızı belirlemelisiniz. Ara sıra mı fotoğraf çekeceksiniz yoksa fotoğraf çekimi konusunda uzmanlaşmak mı istiyorsunuz? Çektiğiniz fotoğrafları sadece bilgisayar ekranından mı izleyeceksiniz yoksa baskı almayı mı düşünüyor musunuz? Öncelikle bu ayrıntılara karar vermelisiniz, aksi takdirde ihtiyaçlarınızı karşılamayan ya da hiç kullanmayacağınız özelliklere sahip bir fotoğraf makinesi satın almış olursunuz.
Sensöre Dikkat
Dijital fotoğraf makinelerinde çözünürlüğü belirleyen ve kaliteyi doğrudan etkileyen makine içerisinde bulunan sensördür. Sensörler CCD (Charge-Coupled Device) ve CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) olmak üzere iki çeşittir. Eğer D-SLR fotoğraf makinesi almayacaksanız CCD sensörü tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Mega Pixeller Yanıltmasın
Fotoğraf makinesi satın alırken megapixel değerinin yüksek olmasını yeterli görerek doğru bir seçim yapacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Fazla özellikleri olmayan yüksek megapixele sahip bir fotoğraf makinesi yerine, daha düşük megapixelli ama daha gelişmiş özellikleri olan bir fotoğraf makinesi alabilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü makineleri sadece çok büyük boyutlarda baskı alma ihtiyacı duyuyorsanız tercih edin.
Ayarlara müdahale edebilmelisiniz
Her şartta ve ortamda her türlü konuyu çekme ihtiyacınız varsa kesinlikle manuel ayarları olan bir model tercih etmelisiniz. Çünkü otomatik ayarlarla ancak herkesin çekeceği fotoğraflar çekebilirsiniz.
Zoom, Optik Olmalı
Neredeyse bütün dijital fotoğraf makineleri zoom, yani uzağı yakınlaştırma kabiliyetine sahiptir. Bunu iki yolla yaparlar, optik ve dijital zoom. Bunlardan önemli olanı optik zoomdur. Dijital zoom tabiri caizse makinesinin bir kandırmacasıdır. Çektiği resmi kendi içinde büyütür, bu arada kalitesini düşürerek önümüze koyar. Makro Fotoğraf Çekebilmeli Eğer çevrenizdeki küçük şeylerin detaylarını fotoğraflamak hoşunuza gidiyorsa alacağınız fotoğraf makinesinin makro odak mesafesine mutlaka bakmalısınız. Günümüzde bir çok makine 5 cm altında makro çekime imkan verir durumda. Çiçek-böcek ve her türlü ayrıntıyı çekmek isteyenler makro özelliklerine dikkat etmeliler.
Manzara Fotoğrafları Mutlaka Çekecekseniz…
Ağırlıklı olarak manzara fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız geniş açılı objektife sahip bir fotoğraf makinesi almak en doğrusu olacaktır. Bunun yanında panoramik fotoğraflar çekebilme özelliği olan makineleri de tercih edebilirsiniz.
“Flash”ı Unutmamak Gerek
Karanlık ortamlarda çekim yapmak için öncelikle “flash”a ihtiyaç var. Ayrıca “flash” mesafesine de dikkat etmek gerek. Bir iki metrelik mesafeler çoğunlukla yeterli olmaz. En az 4-5 metre olmalı. Bunun yanında harici “flash” takılabilen fotoğraf makinelerini tercih etmek de doğru olabilir. Ayrıca loş ortamlarda “otofocus” (otomatik odaklama) yapabilen makineler net fotoğraflar için her zaman tercih edilmeli. Gece fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız düşük perde hızına sahip bir modeli tercih etmelisiniz.
Pil Deyip Geçmeyin
Eğer çok sık fotoğraf çekiyorsanız, şehirden uzak mekanlarda çekim yapıyorsanız kalem piller ile çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır. Bir gezi esnasında biten pillerinizi çok sıkışırsanız bir bakkaldan satın alabileceğiniz piller ile değiştirip, çekimlerinize devam edebilirsiniz. Ancak her pilin makinenizi çalıştırmayacağını unutmayın. Bunun için yolda kalmamak için şarjlı pil kullanmalısınız. Normal bir pil ile 10 fotoğraf çekebilirken şarjlı pil ile kullanım durumuna göre yüzlerce çekebilirsiniz. Ayrıca makineniz 2XAA kalem pil ile çalışıyorsa iki takım daha yedek bir set almakta fayda vardır.
Kutusunda Neler Var?
Fotoğraf makinesini satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de kutu içeriğidir. Genellikle kullanım kılavuzlarında kutu içeriği hakkında detaylı bilgi bulunur. Bunu mutlaka kutu içeriği ile karşılaştırmalısınız. Hafıza kartı, bilek ya da boyun askısı, kullanım kılavuzu, garanti belgesi, lens kapağı, piller, şarj aleti, USB-bağlantı kablosu, video bağlantı kablosu gibi parçalar kutu içeriğinde bulunur.
***
Güzel Fotoğraf Çekmek İçin
Fotoğraf makinenizi iyi tanıyın, iyi kullanın. Makineniz ile birlikte gelen kullanım kılavuzunu başından sonuna kadar dikkatle okuyun; makinenizin tüm özelliklerini öğrenin. Eğer filimli bir makineniz varsa ilk makaralarınızda makinenizin tüm özelliklerini deneyin, sonuçlarını görün. Dijital bir makineniz varsa bıkmadan usanmadan deneme çekimleri yaparak ve farklı çekim teknikleri kullanarak sonuçlarını karşılaştırın. Bilgisayara aktardığınız resimler üzerinde yorumlar yapın, gerekirse notlar alın. Hatta arkadaşlarınızla birlikte değerlendirin.
Küçük bir ayrıntının büyük bir fark yaratabileceğini unutmayın. İyi bir fotoğraf çekmenin ön şartı, netlik ve ışık ayarını iyi yapmak, çekim sırasında makineyi sarsmamaktır. Ayarların nasıl yapılacağını iyi öğrenin ve özellikle ışığın zayıf olduğu durumlarda fotoğraf çekerken sarsıntıyı önlemek için deklanşöre basarken nefesinizi tutun; makinenizi gerekiyorsa üçayak kullanın. Işık ayarlarını hatalı yaptığınızı nasıl anlayacaksınız? Çektiğiniz fotoğraf çamurlu görünüyorsa, yani dalgalı kahverengi tonlu, silik ve kumlu bir görünüşü varsa, ışık az gelmiştir. Tersine fotoğraf çok sert görünüyorsa, yani açık tonlar beyazlaşmış, kontrast çok yükselmiş, ara tonlar yok olmuşsa, ışık fazla gelmiş demektir. Işık ayarının iyi yapıldığı bir fotoğrafta renkler doğru, tonların arasındaki geçiş yumuşaktır.
En önemlisi de her an güzel bir anı yakalamak için makinenizi yanınızdan hiç ayırmayın. Her an karşınıza tam fotoğraflık diyeceğiniz güzel ayrıntılar çıktığını göreceksiniz.