UGED
Uluslararası Genç Derneği, 2009 yılında ilk adımı atılan, Mehmet Lütfi Arslan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı, Türkiye’nin muhtelif yerlerinde beş temsilciliği bulunan ve “Dünya Bizi Bekliyor” derdinin çıkış noktasıdır. Ve bu derneğin hedefi dünyanın hangi köşesinde olursa olsun mazlumun derdi ile dertlenmiş, yaptıkları ile değil yapacakları ile yaşayan, küresel çapta adalet ve merhametin esas olduğu bir düzenin öncüsü bir gençliğin beslendiği, geliştiği ve kendisini keşfettiği küresel bir mecra olmaktır. Bu anlamda Üniversite Kardeşliği projesi, Selami Ali Gençlik Merkezi, farklı şehirlerde açılan gençlik merkezleri UGED’in faaliyetleri arasında yer alıyor. Selami Ali Gençlik Merkezi fikri Türkiye’de eşi benzeri pek olmayan gönüllülük merkezli olarak Türkiye genelinde yaşanan toplumsal soruna bir mahalle özelinde üretilmiş çözümdür. İnşallah bu tür hür fikirleri, projeleri UGED yakın zaman içerisinde ülkeye ve dünyaya yayar.
Genç Akademi
Bir ürünün reklam sloganı olan “kanatlandırır” ifadesi, Genç Akademi için en uygun hitap olsa gerek. “Zülcenaheyn” yani “çift kanatlı” kavramının günümüzde gerçek kişilere tekabül edebilmesi için yapılan en ciddi girişimlerden biridir Genç Akademi. Alanlarında en ehil kişilerin verdiği seminerler ile kendi branşlarının dışında birçok alanda da söz sahibi olabilecek bir nesil için gayret etti Genç Akademi.
Genç Prodüksiyon
Genç Gönüllüler’in film çekme isteği bir araya geldikleri ilk günden beri vardı. Bu anlamda senaryolar, kısa film denemeleri ve sayısız amatör girişim gerçekleştirildi. Hepsi gelecekte yapılacak olan daha büyük ve güzel projeler için bir ümit oldular. Ve sonunda, 7. Yılına giren Genç Dergi için çekilen “Genç 7. Yıl Özel” kısa filmi oldukça gelecek vaat eden bir yapım olarak ortaya çıktı. Şimdi beklentiler yükseklerde. Bu anlamda Genç Prodüksiyon’dan yeni ve sağlam hamleler bekliyoruz.
Şölenler Bitmez
GENÇ’in düzenlediği ilk gençlik şöleni İstanbul’da yapılmıştı. Şölenin hazırlıklarında herkes çalışmıştı. Gülfettin Çelik ve Mehmet Okur hocaların ellerinde makasla şölen için bazı şeyler hazırladığı, şimdilerde Sabah Gazetesi Dış İlişkiler sayfaları Editörü olan Taha Kılınç’ın salona afiş astığı, yani her düzeyde ortak bir çalışmanın verildiği o şölenden bugüne yıllar geçti. Ama şölenler tam gaz ilerliyor. Bazen düşünüyorum şölen düzenlenmemiş kaç il kaldı diye. Çok yakında hepsinde en az bir kez şölen yapılmış olacaktır herhalde. İlk zamanlar Ömer Karaoğlu, Recep Demirkaynak gibi tanınmış isimler sahne alıyordu. Ama artık GENÇ’in kendi gençleri bu işi üstlendi. Yusuf Goncagül ezgileri, Samet Demir esprileri dillerde dolanır oldu.
Genç Gönüllüler
GENÇ adı altında yapılan her türlü çalışmanın fikir mimarları, gönül işçileri, hizmet erleri Genç Gönüllüler’dir. Gine’den Gana’ya, Kırım’dan Kanada’ya, Edirne’den Van’a Hakkın rızası için koşturanlardır. Ebedi Gençliğin peşindedirler. Yaptıkları iğne ucu kadar hizmetin bile biyolojik ölümlerinden sonra dahi kendilerini diri tutacağının bilincindedirler. Sayılarının önemi yok zaten saymaya kalksanız doğru bir sonuca ulaşamazsınız. Onlar “artsın eksilmesin taşsın dökülmesin” dualarıyla bu yola çıktılar. Yapılan güzellikleri saymaya da sayfalar yetmez sadece beni en çok etkileyenini yazayım. Bu yaz Gana’ya 34 Genç Gönüllü gitti. Yaklaşık bir aylık bir süre içinde hem eğitim aldılar hem eğitim verdiler, dert aşıladılar yeni dertler kazandılar, belki bir köyün, kentin, ülkenin hatta bir kıtanın geleceğini değiştirmek adına samimi adımlar attılar. Allah onlardan razı olsun.
Gönüllü Buluşmalar
GENÇ’in bereketinin, samimiyetinin çıkış noktası. Kişiler değişse de bu buluşmalarda hep bir heyecan, hep bir aşk vardı ve bu dışarıdan katılan kimselerin dikkatini çekerdi. Bazen hiddetli tartışmaların olduğu, bazen gözyaşı döküldüğü, bazen sükûtun hâkim olduğu ama her ne konuşuluyorsa konuşanın da dinleyenin de yüreğini ortaya koyduğu harika anlara sahne oldu gönüllü buluşmalar. Ölmeden yapılması gerekenler listesinde mutlaka bulunmalı dediğim şeylerden biriydi benim için. Son katıldığım buluşmada 10-12 metrekarelik bir karanlık odada, çoğu birbirini yeni tanıyan yaklaşık 40 kişi doğaçlama dertleşmiştik. Böyle bir şeyi isteseniz yaşayamazsınız. Ama bize nasip olmuştu. Siz de bir fırsat bulun ve bu buluşmalara mutlaka katılın…
Genç Kitaplığı
Genç Dergi’nin usta yazarlarının kimisi ilk kitaplarını Genç Kitaplığı’nda yazdı kimisi de gençliğe hitap eden şaheserlerini Genç Kitaplığı için kaleme aldı. Ayşegül Genç’den Metropol Bedevisi , Harun Kırkıl’dan Cen.net Kafenin Sahibi, Taha Kılınç’tan Söylemesem Olmazdı, Mesut Kaya’dan Bu Toprağın Değerleri, Adem Ergül’den Göklere Yolculuk Var, Mehmet Lütfi Arslan’dan Dert Çağrısı ve Hakîm İle Genç, Osman Nuri Topbaş Hocamızdan Hakka Adanmış Gençlik ve 40 Soru 40 Cevap, Murat Arslan hocamızdan ise 365 Kur’an Kelimesi kitapları, yeni dünyanın dertli kitap severlerini bekliyor.
Genç Rap Grubu ve Genç Müzisyenler
Muhammed Murat Tutar ve Aytuğ Işık rap müzikle ilgileniyorlar. Herkes gibi söz yazayım sağa sola laf çakayım derdinde değiller. Mehmet Akif Ersoy’un Safahat kitabından şiirleri rap parça halinde okuyorlar. Dost meclislerinde de okuyup bizimle paylaşıyorlar. Sanırım rap şeklinde okuyabildikleri şiir sayısı ondan fazla. Konu müzikten açılmışken Yusuf Goncagül ve Mehmet Ali Aydın isimlerini atlamamak gerek. Yusuf gitarıyla, Mehmet Ali uduyla çok zaman farklı iklimlere taşıdılar bizi.
Genç Dergi ve Yazarları
Yıl 2006: Altınoluk Dergisi’nin üç ayda bir çıkan Söz Ola eki ve Söz Ola’yı okuyanların kurduğu Gençsöz mail grubunda, farklı yeteneklerdeki gençlerin Mehmet Lütfi Arslan’ın Dert Çağrısı üzerinde buluşmaları ile başladı her şey. İlk yazılar yazıldı ve deneme sayısı yayına hazırlandı. Deneme sayısı takdir ve dua alınca ilk sayısı ile Ekim 2006 tarihinden itibaren Genç Dergi’nin yayın serüveni başlamış oldu. Mehmet Lütfi Arslan, Adem Ergül, Harun Kırkıl, Taha Kılınç, Sinan Özgenç, Rabia Gülcan, Asım Gültekin, Ayşegül Genç, Murat Sözer, Ali Düz, Süleyman Ragıp Yazıcılar, Salome, Mehmet Emin Kul, Hande Berra, Mustafa Emin Büyükcoşkun, Ali Can Tatlı ilk sayıların yazarlarıydılar. 8. sayısı ile birlikte Genç yanında tevazusundan çatlayan dergi Cafcaf’ı vermeye başladı. Cafcaf’la helalleşip ayrıldıktan sonra Tarih Gastesi ve onun devamında Tihaber ile birlikte Genç Dergi büyük bir heyecan ve güçlü bir muhteva ile çıkmaya devam ediyor. 73. sayısına ulaştı. Bir mektep olma özelliğini her zaman koruyor.
Dertli Sözlük
Dert söyletir sloganıyla sanal sözlükler arasında yerini alan bu sözlük, SIR’lı bir kardeşimizin çabalarıyla oluştu. Orijinal tanımların zeki açılımların bulunduğu sözlükte dikkat çeken belli başlı kullanıcılar: Sır, Lacivert, Formulacı 1,2,3, Plato, kazulet
Dertli sözlük seçilmiş konulardaki tanımlarıyla düzenli olarak matbulaştırılan tek sanal sözlük olma özelliğini koruyor.
Genç Gönüllüyüz.Biz
Abdurrahman Çetinkaya ve Mustafa Kaman’ın el emeği göz nurlarıyla açtıkları forum. Zamanında harika işler başardı . Forum olmasına rağmen binlerce üyeye ulaştı. Gönüllü yazarlara vesile oldu. Gün geldi hacklendi gün geldi şevklendi. Sanal sohbetler sanal şölenler düzenlendi bu sitede. İnşallah açtığı yolda devam eder.