
“Shovrim Shtika” yani “Sessizliği Bozmak” İsrailli bir sivil toplum örgütü. İsrail ordusunda görev almış askerler tarafından kurulmuş. Bu askerler işgal altındaki topraklarda olup biteni bütün çıplaklığıyla İsrail toplumuna aktarmayı kendilerine misyon edinmişler. Son çıkardıkları “İşgal Toprakları” adlı kitapta yer alan itiraflar, insanın kanını donduracak cinsten:
“Askerler bir Filistinlinin evinin kapısını çalıyor, hemen yanıt verilmiyor.
Kapıyı havaya uçurmak için ‘tilki’ denilen bomba yerleştirilirken içerde evin kadını kapıya uzanıyor. Tam bu sırada bomba patlıyor ve kadının paramparça olan cesedi duvara yapışıyor. Akşam yemeği için masaya oturmuş çocuklar annelerinin başsız, uzuvları kopmuş, parçaları duvara yapışmış cesediyle karşılaşıyor.”
Kitaba göre İsrail ordusu, saldırıları önleme adına Filistin halkını terörize ediyor. Buna dair şu örnekler veriliyor:
“2003’te Tubas köyüne gece 03.00’te askeri araçlar gönderildi. ‘Biz geldik’ demek için el bombaları atıldı. 2002’de Nablus’ta evinin çatısında duran ve hiçbir tehdit arz etmeyen adam, komutanın vur emriyle öldürüldü. Tekoa’da taş atılmasını önlemek için bir Filistinli aracın önüne bağlanarak canlı kalkan yapıldı.”
Başka bir asker 2002’de Kalkilya’da yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor:
“Diktiği incir ağaçları sökülen bir adam ağlayarak gelip şunu söyledi: Toprağı almak için 30 yıl çalıştım. Ağaçların büyümesi için 10 yıl uğraştım. 10 yıl da meyve vermelerini bekledim. İlk kez ürün verdiler ve askerler kökünden söküyor.”