Fotoğraf teknolojisinin bugün geldiği noktayı birçoklarımız takip ediyordur. Özellikle dijital fotoğraf teknolojisinde hemen her gün bir yenilik duyuruluyor. Ancak son 30- 40 yılı bir tarafa bırakırsak fotoğrafın gelişimi oldukça yavaş bir seyir izlemiştir. Fotoğrafın belli köşe taşlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün.
* MÖ 384-322 yıllarında yaşayan Aristo, "herhangi bir delikten bakarak güneş ya da ayın resmini muhafaza olanağından söz eder".
* 8. yy`da Cebir İbni Hayyam, ilk kez gümüşnitratın karardığını keşfetti. 1727`de Schultz, bu olaya ışığın neden olduğunu buldu.
* 10. yy`da İbnül Heysem (Alhazen 965-1051), güneş tutulmasını izlemek için ilkel karanlık kutuyu (camera obscura`yı) kullanmıştır. Karanlık kutu, karanlık bir odanın bir duvarına bir iğne deliği açıldığında dışarıdaki cisimlerin görüntüsünün deliğin karşısındaki duvara ters olarak düşmesi ilkesine göre çalışır.
* 1420`lerde Filippo Brunelleschi perspektifi doğru olarak kullanma konusunda karanlık kutudan yararlandı.
* 1550`de Milanolu Girolama Cardano, camera obscuraya mercek ekledi, görüntüyü netleştirdi. İkinci mercek ekleyerek daha iyi bir görüntü elde etti.
* 1558`de Porta, odanın büyüklüğünün de etken olduğunu buldu.
* 1604`te Kepler düzlem aynada yansıma kuralını buldu.
* Niepce (1765-1833), 1826`da ilk fotoğrafik mimari görüntüyü elde etti (8 saat pozlandırarak pencereden dışarıyı görüntüledi).
* Daguerre (1787-1854), 1837`de ilk fotoğrafı çekti (dagerreyotip).
* 1839`da ilk fotoğraflar halka gösterildi.
* 1840`da Talbot negatifi buldu.
* 1842`de Mösyö Kompa, İstanbul-Beyoğlu`nda fotoğraf çekmeye başladı.
* 1855`de Fransa`da ilk fotoğraf sergisi açıldı.
* 1800-1870 arasındaki dönemde Bertol, Fontaine, Nodar, Julia Margoret6 Cameron, Disderi, Price, Lücherer, Annon ilk portre ve doğa sanatçıları...
* 1888`de George Gostman, Kodak fotoğrafçılık şirketini kurdu. * 1900`de Chicago ve Alton demiryolu şirketinin yeni yolcu treninin fotoğrafını çekmek için Lawrence`in kullandığı makinenin körüğü 12 m uzunlukta, kütlesi 409 kg, şasenin kütlesi ise 227 kg idi. Carl Zeiss merceklerin odak uzaklıkları ise 168 cm ve 300 cm idi. İlk büyük boy fotoğraf sayılan bu fotoğraf, 15 kişinin birlikte çalışmasıyla çekilebilmişti.
* 1900`de Salih Bey, ilk Müslüman Türk fotoğrafçı olarak kayda girdi. Baha Bediz ise ilk fotoğraf atölyesini kurdu.
Fotoğrafın Türkiye`de tanınıp yaygınlaşmasında 1927`de kurulan Ferit İbrahim Fotoğrafhanesi`nin önemli katkıları oldu.
Fotoğraf Okuma Nedir?
Fotoğrafları teknik ve içerik olarak değerlendirip, nasıl çekildiklerine dair birtakım sonuçlara ulaşma işlemine "fotoğraf okuma" diyoruz.
Fotoğraf okuma, yeni başlayanların fotoğrafı daha kolay ve daha zevkli öğrenebilmeleri için en yararlı yöntemlerden biridir. Bir fotoğrafı inceleyerek nasıl bir objektifle, nasıl bir ışık altında ve hangi kompozisyon kuralları uygulanarak çekildiğini keşfetmek, fotoğrafçılar için önemlidir. Fotoğrafın görünen anlamlarını, yan anlamlarını; sosyolojik, psikolojik tahliller yapma; yer, zaman ve mekân tahminleri ve değerlendirmeleri de fotoğraf okumanın içine giren diğer konulardır.
Gelin bu Cami fotoğrafını birlikte okuyalım
Fotoğraf çok kubbeli çok direkli bir camide çekilmiş. Fotoğraf bir yaz ayında, ikindi akşam arası bol güneşli bir günde, tripodla, geniş açılı bir objektif kullanılarak çekilmiş. Bunları nerden anlıyoruz?
1- Caminin içinin tamamı eşit derecede aydınlandığı için çekimin bir tripod (üçayakla yapıldığını anlıyoruz. Yani fotoğraf (düşük enstantane ile) uzun süre pozlanmış. Üçayaksız bir çekimde fotoğraf uzun pozlama dolayısıyla bulanık (flu) görünürdü.
2- Çekimde geniş açılı bir objektif kullanılmış. Bunu hem caminin tamamını görüntüye almış olmasından hem de, merkezin sağında ve solunda olan nesnelerin dışa doğru eğimlerinden anlıyoruz.
3- İkindi akşam arası olduğunu nerden anlıyoruz. Bunu birçok ayrıntıyla tespit edebiliriz. Bunlardan ilki caminin mihrabı ve namaz kılanlardan kıble yönünü biliyoruz. Türkiye`de kıble güneyi gösterir. Bu durumda güneş batıdan ve caminin ortasına gelecek kadar ilerlemiş durumda. Yani sabah güneşi değil akşam güneşi. Ayrıca mihrabı görmesek bile ikindi olduğunu yine anlayabilirdik. Çünkü cemaatle namaz kılanlar var. Sabahleyin güneş doğduktan sonra cemaatle namaz kılan olmaz.
4- Bir yaz ayında, bol güneşli bir günde çekilmiş. Çünkü fotoğraf neredeyse homojen bir şekilde aydınlanmış, dışardan gelen ışığın oldukça güçlü ve berrak olduğunu anlıyoruz. Ayrıca pencerelerin hepsinde ışık patlamış durumda. Caminin içine giren güneşin açısından kuzey batıdan geldiğini ve yaz ayı olduğunu anlıyoruz.
5- Bunlardan başka 4 kişilik cemaat hakkında da yorumlarda bulunabiliriz. Cemaat ikindi namazını kılıyor. (3 numaralı madde) Namaza iki kişi olarak başlamışlar, sonra cemaat dörde tamamlanmış. Cemaatle namaz bitmiş. İlk rekâta yetişemeyen iki kişi namazını tamamlıyorlar.
Meraklısına not, fotoğraf Konya Kapı Camii’nde çekildi.
Canon filmli fotoğraf makinesi üretimini durdurdu
Dünyanın en büyük dijital fotoğraf makinesi üreticisi Canon, filmli geleneksel fotoğraf makinesi geliştirme çalışmalarını durduracağını açıkladı.
Japon üretici Canon, yaptığı açıklamada, dijital fotoğraf makinesi ARGE’sine odaklanmak amacıyla, filmli yeni modellerin geliştirilmesine kaynak ayırmayacağını duyurdu.
Filmli fotoğraf makinelerinin satış ve üretiminin mevcut modellerde devam edeceğini ifade eden şirket yetkilisi Hiroşi Yoşinaga, piyasanın talebini göz önünde bulundurarak ileride bu konuda kesin bir karara varacaklarını belirtti. Durdurma kararı, pazar payları küçülen `compact` ve `SLR` filmli modeller için geçerli. Bir diğer önemli üreticiler Nikon ve Konica-Minolta da bir süre önce, birkaç profesyonel model dışında geleneksel fotoğraf makinesi üretimini durdurduklarını açıklamıştı. Japon dijital fotoğraf makinesi üreticileri geçen yıl 64.77 milyon makine satarken, sadece 5.38 milyon geleneksel makine satabilmişti.