Fransız ünlü düşünür Roger Garaudy’i geçen ay dar-ül bekaya uğurladık.
Garaudy, 99 yaşında ebediyete uğurlandığında ardında, 40’tan fazla dile çevrilmiş 60 civarında eser, yüzlerce makale bıraktı. Garaudy, hayatında oldukça tartışılan İslam anlayışı gibi ölümünün ardından da çokça tartışılacak cesedinin yakılması vasiyeti ile ebediyete uğurlandı.
Garaudy 1982 yılına kadar sosyalistlerin gözbebeği idi. “Kur’an-ı Kerim okudukça bana daha çok yaklaştı. Sanki bugün yazılmıştı ve doğrudan bana sesleniyordu.” deyip hidayete erdiğini ilan edince ise İslam dünyasının ilgi odağı oldu.
Ancak zamanla İslam’ı yorumlarken dile getirdikleri bir hayli tartışma konusu oldu. Mesela; “Kadına mirastan iki misli pay verilmelidir, hırsızlar artık elleri ile çalmıyorlar, kafaları ile, bilgisayarlar yardımı ile çalıyorlar; bu sebeple el kesme cezasının anlamı kalmamıştır, şeriat sosyal adalet demektir, namaz şekil ve hareket değil, Allah’ı düşünmektir; bu sebeple kendisi bilinen şekli ile namazı kılmasa da daima namazdadır, oruç gecesi gündüzü birbirine yakın uzunlukta olan yerlerde tutulur, kutuplara doğru gidildikçe bu ibadet ortadan kalkar, içki kesin olarak yasaklanmamış, yalnızca zararlarından söz edilmiştir; şu halde zararsız dozda ve miktarda içki alınabilir,” Garaudy’in tepki çeken, tartışılan yorumlarından birkaçıydı…
Garaudy’in Siyonizm ve Yahudi soykırımına ilişkin dile getirdikleri ise Batı dünyasının tepkisini çeken düşünceleriydi. Garaudy, aslında iddia edildiği ya da öyle gösterilmeye çalışılsa da Yahudi düşmanı değildi. “Ben tek bir Yahudi’nin dahi haksız yere öldürülmesini insanlık suçu sayarım!” diyerek bu yöndeki yaftaları tekzip etti.
Onun kavgası Yahudilerle değil her fırsatta “soykırım”dan dem vurup, dünya kamuoyunun vicdanını sömüren İsrail devleti ile idi. Filistinlileri bir çeşit soykırıma tabi tutan Siyonist rejim ileydi.
Irkçı, işgalci İsrail devletinin tehditlerine aldırmadan bu uğurda mücadelesini sürdürdü. Sözüm ona özgürlüklerin beşiği olduğu iddia edelin ülkesi Fransa’da mahkûm edilmesi pahasına da olsa yazdığı eserleriyle Siyonist rejimin kirli çamaşırlarını delilleriyle pazara çıkaran cesur bir fikir adamıydı. Allah rahmet eylesin, taksiratını affetsin.