Siluet fotoğrafları, ters ışık kullanılarak çekilen, gereksiz ayrıntıları gizleyen gizemli fotoğraflardır diye tarif edebiliriz kısaca. Siluet fotoğraflarda konunun detayları belli olmaz. Konu daha çok kaba hatlarıyla çizilir. Ancak siluet fotoğraflarını çekerken, çektiğimiz konunun ilk bakışta hemen ne olduğunun anlaşılması gerekir.
Bu ay Nevşehir’den Ramazan Öncül’ün gönderdiği bir fotoğrafı değerlendirmeye alıyoruz. Fotoğraf için kendisine teşekkür ediyoruz.
Son aylarda okuyucularımızdan güzel fotoğraflar geliyor. Güzel olansa bunların, daha çok araştırıcı, çekim zorlukları olan, makine ayarlarını daha dikkatli yapmayı gerektiren fotoğraflar olması. Yani hazır ayarlarla rastgele çekilmiş fotoğraflar değil bunlar. Bu sevindirici bir gelişme. Ramazan Öncül’ün fotoğrafı da bunlardan birisi.
Fotoğraf sanki ters ışık ve siluet dersi için çekilmiş. Bilindiği gibi, siluet fotoğrafları, ters ışık kullanılarak çekilen, gereksiz ayrıntıları gizleyen gizemli fotoğraflardır diye tarif edebiliriz kısaca. Siluet fotoğraflarda konunun detayları belli olmaz. Konu daha çok kaba hatlarıyla çizilir. Ancak siluet fotoğraflarını çekerken, çektiğimiz konunun ilk bakışta hemen ne olduğunun anlaşılması gerekir. Siluet çekimlerinde arka plana, yani fona çok dikkat etmek gerekir. Fonun, silueti çekilecek olan konudan daha parlak, daha iyi aydınlanmış olması gerekir.
Ele aldığımız fotoğrafta da bu özelliklerin hepsini görmemiz mümkün. Bu bakımdan siluet fotoğrafları için dikkat edilmesi gereken bir çok ayrıntıya dikkat edilmiş. Arka plan, insanlara göre daha aydınlık ve insanların bütün hatları gayet net. Siluet çekimlerinde arka plana, yani fona çok dikkat etmek gerekir demiştik, bu fotoğrafımızda da oldukça temiz bir arka fon var. Güneş batmak üzere olduğu için, gayet yumuşak bir ışık ve renk tonlaması var. Soldaki insanların hareketli olması doğal bir fotoğraf oluşmasını sağlamış.
Temel fotoğrafçılık kuralları bakımından da başarılı bir çalışma olmuş. İlk başta ışık ayarları oldukça uygun seçilmiş. Doğrudan güneşe karşı çekilmesine rağmen rahatsızlık verecek bir ışık patlaması olmamış. Ayrıca konu ne anlaşılmayacak kadar karanlık, ne de konunun kenar çizgilerini belirgin olarak görmemizi engelleyen bir aydınlık var. Eğer karanlık olsaydı belki insanları yine seçebilirdik. Ancak bu kez denizi fotoğrafta göremezdik. Çok aydınlık olduğunda ise insanların birbirinden bu kadar keskin çizgilerle ayrılması mümkün olmazdı. O zaman anlatım gücü bu kadar güçlü olmazdı. Zaten o zaman buna siluet fotoğrafı da diyemezdik.
Bir diğer doğru kullanılan ayrıntı da ufuk çizgisinin seçimi. Ufuk çizgisi hem doğru olarak kullanılmış hem de fotoğrafın altına gelecek şekilde 1/3 kuralı dikkate alınarak ayarlanmış. Bu da insanların ön plana çıkmasına yardımcı olmuş.
Peki fotoğrafta eksiklik yok mu? Genel olarak bir çok bakımdan doğru bir fotoğraf olmasına rağmen iki küçük hata dikkatimizi çekiyor. Birincisi insanların ayakları kesilmiş. Fotoğrafta, özellikle de siluet fotoğraflarında ayakları kesmemek gerekiyor. Çünkü ters ışık fotoğrafları hatların tamamının belirgin olmasıyla daha anlamlı hale geliyor. İkinci olarak arka fonda geçen gemilerle insanların üst üste binmesi de küçük bir eksiklik olarak görülebilir. Gemiler bir miktar daha sağ tarafa alınabilseydi çok daha iyi bir görüntü ortaya çıkardı. Gerçi bu fotoğrafta bu çok rahatsız etmese de genel olarak siluetleri üst üste bindirmekten kaçınmak gerekiyor.