• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Genel
  • İşte Bu Bizim Ramazanımız

İşte Bu Bizim Ramazanımız

15.03.2012 11:52
Genel
3613

Nedim Kaya

İşte bu bizim Ramazanımız. Biz Muhlis Bey gibi bir kısmı iyi bir kısmı kötü bütün bu adet ananeleri görecek, bilecek, eleştirecek ama değiştirmek için hiçbir şey yapmayacağız. O muz kabuğunda işimizi kolaylaştıran, sorumluluğumuzu alan tarafı göreceğiz. Şikâyet ede ede tadını çıkaracağız.

Gırgır Dergisi`nin Gırgır olduğu günlerde bir Muhlis Bey karakteri vardı. Bir sayıda Muhlis Bey yoldan geçerken bir muz kabuğu görür ve "Eyvah desene yine Yeliz Hanım düşecek" der ve pozisyon alır. Aslında o muz kabuğunu kolayca oradan kaldırabileceğini bilir ama Yeliz hanımın düşmesi ve Muhlis Bey`in onun yardımına koşması daha çok işine gelir. Nedense Ramazan öncesi bu nükte aklıma geldi.

Yine Ramazan gelecek, bir vakıf veya derneğin iftarına sponsorluk edip konu komşuyu oraya davet edecek, fakir fukarayı ise hatırlamayacağız. Gerçi duyarsız olmayacağız ama maddi külfetine katlanıp o işi birilerine havale edeceğiz. Her gün davetli olduğumuz bir kaç iftar içinden iştirak etmemesi en ayıp olanı seçecek diğerlerine "hakkınızı helal edin" diyeceğiz. Yine televizyonlar iftar çadırının önünde ikindiden beri kuyruk duranları uzun uzun haber yapacak, dağıtılan iki kuruşluk yardımı kapmak için birbirini ezenleri izleyeceğiz. Her semtte kalitesiz kitap fuarları Ramazan fırsatı adı altında kendi namlarına fırsattan istifade etmeye çalışacaklar. Mahallenin çalışkan ablaları işgüzar kermesler düzenleyecek toplanan yardımı Gazze’ye göndereceklerine dair el yazısı pankartlar asacaklar. Sıradan apartman sakinleri falanca kurstan yeni mezun olan komşu kızının kârî olduğu mukaveleye devam için sıraya girecekler. Camiler teravih namazına gelenlerle dolup taşacak ama Kadir gecesi hariç sadece üç gün sürdükten sonra kalabalık yavaş yavaş eriyecek.

 Cami kapılarında açılan ucuz fuarlarda fiyatlar el yakacak, üç kuruş veren isterse Kanuni, isterse Hürrem sultan kıyafetinde resim çektirecek, aynı cami kapısında Türk kahvesi içenin bedava falına bakılacak. Çoluk çocuğuyla bu eğlenceye katılan cümbüşe alet olacak, katılmayan çok şey kaçıracak. Geride kalan on bir ayda kimsenin yüzüne bakmadığı Türk Tasavvuf Musikisi grupları kıymete binecek, sponsorluğunu belediyeler yaptığı için kimin gerçekten sevdiğinden kimin protokol icabı geldiği asla bilinmeyecek. Belediyenin organize ettiği iftar programına Türk Halk, sanat hatta pop müziğinin nispeten makul sanatçıları davet edilecek, yatsı ezanı okunduğunda Ramazan hatırına şarkılara ara verilecek, ezandan sonra hoca efendinin dışarıya sesini açtığı hoparlörden yükselen ayetlerle iftar! programından yükselen "şemmame buki" sesleri birbirine karışacak. Eyüp Camisi gibi köklü kurumlarımız bile bundan kurtulamayacak.

Rami’de erzak paketi satışında patlama yaşanacak, kuruyemişlerden hurma ve incir değere binecek. Pahalı otellerde verilen pahalı iftarlara bir taraftan çanak açılacak, diğer taraftan ayıplanacak. Şöhretli artistler sanatçılar ne kadar merhametli ve aslında halktan biri olduklarını ispat etmek için çadır kapatacaklar.

İşte bu bizim Ramazanımız. Biz Muhlis Bey gibi bir kısmı iyi bir kısmı kötü bütün bu adet ananeleri görecek, bilecek, eleştirecek ama değiştirmek için hiçbir şey yapmayacağız. O muz kabuğunda işimizi kolaylaştıran, sorumluluğumuzu alan tarafı göreceğiz. Şikâyet ede ede tadını çıkaracağız. Erol Yarar’ın dediği gibi biz de bu mahallenin burjuvazisiyiz, çok olduğumuz için de asıl burjuvazi biziz.

Aslında bu yazı protest maksatlarla yazılmadı. Sürüklendiğimiz, hoşlandığımız, tadına vardığımız, değiştirmek için ne arzumuz ne de gücümüzün olduğu bir gerçeklik bu; tespit edebilmek dışında yapabileceğimiz çok az şey var. Yine de cesaret edip şunu teklif edebilir miyim: “Eskiden…” diye başlayan cümleler kuracak kadar yaşlı olmasam da babalarımızın iki bisküvi arasına sıkıştırıp gazete kâğıdına sardığı iftarlıklar hatırına oruç tuttuğumuz çocukluğumuzdan bu yana çok zaman geçmedi. O zamanın güzelliklerini hiç olmasa bugünkülerle beraber yaşatamaz mıyız? Örneğin iftarda imkân veya imkânsızlığı hakkında bilgi sahibi olduğumuz komşuya giden mütevazı bir kap yemeğin ailenin yakında âhirete irtihal etmiş üyesine kabrinde ziyafet verme anlamına geldiği anlayışına ne oldu? Aile fertlerinin akşam teravihten dolayı dağınık hal alan mahalle camisini imece usulü temizlemek için hoca efendiden yalvarırcasına gün istemesi mesela… Herkesin kendi evinde günde bir cüz Kur`an-ı Kerim okuması, hocayı dinleme kolaycılığına kaçmadan… Kadir gecesinde güzel bir hatim merasimi... Toptancılığa kaçmadan ve her nefsi ayrı ayrı terbiye ederek… Galiba bu kısmı hoşumuza gitmiyor. Mübarek gecelerde bile bir köşeye çekilip Allah’la baş başa kalmak yerine müezzinlerin abartılı makamlarla okudukları mevlitle yetinmek görev savmak açısından kolay geliyor.

Bütün bunları yapmayacaksak Kurban Bayramı`nda kaydettiğimiz aşamayı burada da kaydedelim bari. Gönderelim toptan iftarlarımızı Afrika`ya nasılsa buradaki fukaralarımıza çadır kuracak bir belediye bulunur.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

GENÇ

Adımız GENÇ. Aylık olarak çıkan bir alan dergisiyiz. Genç olan herkese ulaşmak istiyoruz. Ama bizim gençten anladığımız biyolojik tasnifin biraz ötesinde. Biz genç dendiğinde, yüreğindeki gücün farkında olan, yüreği genç olanı anlıyoruz. Ümidini kaybetmemiş, gözlerindeki ışıltıyı hep korumuş, biraz muzip, biraz öfkeli, biraz muhalif, biraz ele avuca sığmaz, ama hep heyecanlı, hep dertli, yüreği kocaman, g&o...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Yorularak okunacak 500 kü...
"Erbakan da Aramızda Allahu Ekber…"
Önce tekbirler yükseldi k...
Kağıt Kokulu Yıllar
Kağıt Kokulu Yıllar
Dergimizin dosya konusunu...
Antigone
Antigone
Herhâlde tragedyanın başa...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431320

Bagamoyo Afrika... 4919180

Kasım Sayımız Çıktı! 3490754

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187333

Bkz: Doğu Türkistan 430322

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287488

10 Soruda Sen Kimsin? 275897

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS