
Kâinatta yalnız olup olmadığımızı henüz bilmiyoruz. Ancak tek bildiğimiz, bu sorunun asırlar boyunca insanoğlunun kafasını kurcaladığı. NASA bu soruya cevap bulmak için Kepler Uzay Teleskobu’yla araştırmalar yapıyor. Kepler göreve başladığından bu yana oldukça başarılı keşifler yaparak araştırmalara müthiş bir ivme kazandırdı. Öyle bir ivme ki artık ötegezegen keşifleri sıradan bir hâl aldı bizim için.
Ancak Kepler’in yeni keşfi bir ilki gerçekleştirdi. Geçtiğimiz haftalarda bizden 600 ışık yılı uzaklıkta ve Dünya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir ötegezegen keşfedildi. Bizi heyecanlandıran kısmı ise bu ötegezegenin Güneşinin, bizim Güneş’imize çok benzer olması. Bizim Güneş’imize nazaran sadece biraz daha küçük ve soğuk. Kepler-22b adındaki bu ötegezegenin keşfini diğer keşiflerden ayıran en önemli özelliği “Yaşam Alanı” dediğimiz, sıvı suyun bulunabileceği bir kuşakta yer alan “ilk” gezegen olması. Tıpkı Güneş Sistemi’mimizdeki gezegenimiz Dünya’nın içinde bulunduğu kuşak gibi. Bu benzerlikler akıllara acaba “Orada yaşam var mı?” sorusunu getiriyor ister istemez. Bu sorunun yanıtını NASA da çok merak ettiği için Dünya Dışı Zekâ Araştırma (SETI) projesi kısa bir süre içerisinde Kepler-22b’yi yakın izlemeye alacak. NASA Genel Merkezi’nden Douglas Hudgins “Keşif, Dünya’nın ikizini bulma yolunda önemli bir kilometre taşı” sözleriyle, yapılan bu keşfin önemini belirtiyor.
Bu keşif, Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-in şu Hadis-i Şerif’ini bir kez daha akıllara getiriyor ve bizleri tefekküre davet ediyor.
“Yedi arz vardır. Her arzda sizin peygamberiniz gibi bir peygamber, Âdem’iniz gibi bir Âdem, Nuh’unuz gibi bir Nuh, İbrahim’iniz gibi bir İbrahim, İsa gibi bir İsa vardır.”
Kaynaklar: http://kepler.nasa.gov/news/nasakeplernews/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=165
Kepler-22b’nin Animasyonu: