
A. Yasin Demirci
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi okullarında çarmıha gerilmiş İsa ve haç bulunduran İtalya`yı `din özgürlüğü ihlali` gerekçesiyle mahkum etti.
Finlandiya kökenli İtalyan bir vatandaşın iki çocuğunun eğitim görmekte olduğu Vittorino Da Feltre Lisesi`ndeki çarmıha gerilmiş İsa figürlerinin kaldırılmasını talep etmiş ancak okul yönetimi bu talebi reddetmişti. Veli Soile Lautsi, devlet okullarında bu tür uygulamanın din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu iddia ederek dava açmış ancak İtalyan mahkemesi Lautsi`nin aleyhinde karar vermişti. AİHM ise Lautsi`nin başvurduğu son merci olmuştu. AİHM de “demokratik, çoğulcu toplumda devletin bir inanç sergilemesine itiraz ederek kamu eğitimi, dinler karşısında nötr olmalı” gerekçesiyle İtalya`yı mahkum etti.
Başta Berlusconi yönetimi olmak üzere İtalyanlar karardan pek memnun değil. Avrupa`nın Yahudi ve Hıristiyan köklerden geldiğini “Hıristiyanlık olmazsa Avrupa da olmaz” diyen İtalyan kabinesi, “Bu karar genişletilirse Avrupa`da bayrağında haç taşıyan 8 ülke ne yapacak? Farklı dinden bazı yabancılar vatandaşlık aldığı için bayraklarını mı değiştirecekler” diye soruyorlar.