
Reklamların bilinçaltımıza ya da hassasiyetlerimize tebelleş olarak bizi yönlendirdiğini biliyoruz. Bazen dikkatimizi çekmek adına kırk takla atıp işi şebekliğe dökmüyor da değiller. Lakin son günlerde ekranda bir reklam dönüyor. Sıkıysa bakma, sıkıysa olay nedir diye tavşan gibi dikkat kesilme.
Çocukluğumuzda anlamadığımız, gençliğimizde yanlış anladığımız, olgunlaşırken anlamaya başladığımız o kitabı sinema tadında çekip, bir reklama öyle bir kondurmuşlar ki içimiz reklam sektörünün geleceğine dair umutla, Türk sinemasının gidişatına dair sevinçle doldu.
Bir sosyal sorumluluk projesinin reklamı ilk defa belki de bu kadar güzel özenli, teşvik edici ve kaliteli çekilmiştir.
Suç ve Ceza romanın o muhteşem karakteri Raskolnikov ete kemiğe bürünüp reklam diye göründü ama o kısa filmin de tadı damağımızda kalıverdi. Çekimleri, oyuncuları, müziği ve seslendirmesi ile “devamı yok mu” dedirtiverdi.
Reklam; Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle oluşturulan “Telefon Kütüphanesi” hizmetini anlatıyor. Aslında hizmet reklamdan daha güzel.
Yüzlerce sesli kitap görme engelliler için ücretsiz olarak sunuluyor. Uygulama, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi’nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında ileri ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabiliyor.
Yalnız şunu belirtelim ki bu numarayı aramadan önce GETEM’e görme engelli olduğunuza dair bir belge ile başvurup, kendilerinden şifre almanız gerekiyor, aksi takdirde ücretli oluyormuş servis. Uyaralım.