02.02.2022 10:43
Genç Haber Merkezi
2618
Ilık ılık esip tenimizi okşayan rüzgarlar gibi, tomurcuklanıp açan çiçekler gibi, seherlerde Rabbini zikreden kuşların güzel sesleri gibi mest eden, gönüllerde baharı yaşatan Üç Aylar... İçimizde bu güzel aylara kavuşacak olmanın sevinci… Rabbimizin rahmetinin coşarak aktığı; bir iyiliğe bir hayra misliyle ecir verildiği müstesna zamanlar. Müslümanın gönlünü ihya ve inşa edebileceği kıymetli vakitler. Öyle bir ihya ve inşa ki bütün ömrü kuşatmalı. Üç Aylar dalıp gittiğimiz, gaflete düştüğümüz, hiç ölmeyecekmiş gibi yaşadığımız dünya hayatından silkelenip kendimize geleceğimiz, mağfirete ve Hakk’ın rızasına mazhar olacağımız mübarek anlar… Her geceyi Kadir her geleni Hızır bilerek geçirmemiz icap eden mümtaz vakitler… Bugünleri dolu dolu geçirmek ve sonunda hakiki bayrama vasıl olanlardan olabilmek niyetiyle sizlere Üç Aylar’da yapılabilecek öneriler hazırladım. Gücümüzün yettiği kadarını yapabilmek ümidiyle…
- Peygamber Efendimiz (sav) bu aylara ulaştığında şu duâyı dilinden hiç düşürmezdi. “Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazan: Allâh’ım, bize Receb ve Şaban’ı mübârek eyle ve bizi Ramazan’a ulaştır.” Bu duâyı sürekli okuyabilirsin.
- Her sabah kalktığında İmam Gazali Hazretlerinin şu sözünü hatırlayabilirsin: "Say ki öldün; yalvardın, yakardın, sana bir gün daha verildi. Bugünü o gün bil, öyle yaşa..." Yeni bir gün bahşedildiği için şükrederek ve o günü sana verilmiş bir nimet bilerek gününü geçirebilirsin.
- Bu yeni günde O’nun rızasını kazanmak için çalışıp çabalayabilirsin. Allah dostlarından Musa Topbaş –kuddise sirruh- şöyle buyuruyor: “Sabahleyin kalkınca ilk işiniz abdest olmak olsun. Sonra da ‘İlâhi ente maksudi ve rızake matlubi. Allâh`ım, sen benim tek gâyem ve senin rızâna ulaşmak da benim yegâne isteğimdir!..` duâsını yapın. Böyle yaparsanız akşama kadar yaptığınız bütün işlere bu duânın bereketi gelir ve hepsi Cenâb-ı Hakk`ın rızâsına muvâfık olur, inşallâh!..”
- Haftada bir gün de olsa seher vaktini ihya edip teheccüd kılabilirsin. Nitekim Cenâb-ı Hakk bu vakitlerde “Kim bana duâ ediyor, ona icâbet edeyim. Kim benden bir şey istiyor, ona vereyim. Kim bana istiğfar ediyor, onu mağfiret edeyim.” diye buyurur. Bir de bu vakitte hayırlı isteklerin için Hacet namazı kılarsan aliyyül ala olur.
- Sık sık hem kendin, ailen ve sevdiklerin için hem de âlem-i İslam için duâ edebilirsin.
- Sabahları istiğfar çekebilir, samimi bir şekilde tevbe edebilirsin.
- Gün içerisinde tavsiye edilen zikirleri çekerek gönlünü her daim Allah ile beraber tutabilirsin. Nitekim “Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” (Rad,28)
- Gönüller Sultan’ı Efendimiz’e (sav) bol bol salavat-ı şerife getirebilirsin.
- Günde bir sayfa da olsa muhakkak Kur’an okuyarak O’nunla ünsiyet kurabilirsin.
- Kur’an-ı Kerim’i güzel bir şekilde okuyabilmek için eğitimler alabilirsin.
- Kur’an-ı Kerim bize ne anlatıyor öğrenmek istersen her gün en az bir sayfa da olsa meal okuyabilirsin.
- Ezberleyip unuttuğun ya da bilmediğin sureleri ezberleyerek hafızanı kuvvetlendirebilirsin.
- Bol bol sadaka verebilirsin. Hadîs-i şerîflerde bildirildiğine göre tebessüm etmek sadakadır, yoldan insanlara eziyet verecek bir şeyi kaldırmak, yol tarif etmek, birisinin yüküne yardım etmek sadakadır, güzel söz sadakadır. İyiliği öğretmek, emretmek; kötülükten vazgeçirmeye çalışmak da bir sadakadır.
- Bu mübarek ayların olmazsa olmazı oruçtur. Pazartesi-perşembe ve bu ayların orta günlerinde (hicri ayların 13, 14 ve 15. günleri) gücün ne kadarına yetiyorsa o kadar oruç tutabilirsin. Efendimiz (sav)’in Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay Şaban ayıdır.
- Her gün bir sünneti seniyye öğrenip hayatına tatbik edebilirsin.
- Her gün 3 hadis-i şerif okumak suretiyle Efendimiz’in (sav) gönül dokusundan kendi gönlüne hisseler alabilirsin.
- Efendimiz (sav)’in hayatını farklı kaynaklardan okuyarak güzelce öğrenebilirsin.
- Peygamberlerin hayatını araştırıp kendine hikmetler ve ibretler çıkarabilirsin.
- Her gün yarım saatini ayırıp Tefsir, Fıkıh, Akaid, İslam Tarihi gibi okumalar yapabilirsin. Özellikle kısa surelerin tefsirini ve anlamlarını bilmek namazı daha huşulu kılmana vesile olabilir.
- Her gün Allah’ın bir esmasını anlamıyla öğrenip kainattaki tecellilerini arayabilirsin.
- Camilerle olan ünsiyetini artırabilirsin. Ahmet Hamdi Yıldırım hocanın ifadesi ile “Camiler bizi bu dünya hayatının gafletinden ahiret hayatının zikrine taşıyacak mekânlardır.”
- Şehrinde yaşayan ve yaşayıp vefat eden Allah dostlarını araştırabilir; yaşayanların bizzat kendilerini, vefat edenlerin kabirlerini ziyaret ederek onlarla ünsiyet kurabilirsin. Her Allah dostu bir gönül doktorudur. Kalbine Onların hayatlarından, eserlerinden, sözlerinden ilahi reçeteler bulabilirsin.
- Kaza namazları kılabilirsin.
- Efendimiz (sav) farz namazlar haricinde Duha, Evvabin, Hacet, İstihâre gibi nafile namazlar kılardı. Sen de Üç Aylarda nafile namazlar kılmaya başlayıp devamlı hâle getirebilirsin.
- Okuduğun bölüm ya da mesleğinle alakalı alanında başarılı olmuş Müslüman bilim adamlarını araştırabilir, varsa eserlerini okuyup çevrenle paylaşabilirsin.
- Haftada en az bir saatini ayırarak dini bilgilerini gözden geçirebilirsin.
- Bilmediğin bir konu hakkında günlük 15 dakikanı ayırarak araştırmalar ve okumalar yapabilirsin.
- Haftada bir günde olsa arayamadığın büyüklerini ve arkadaşlarını arayabilir, gönüllerini alabilirsin.
- Sıla-i rahim yapabilirsin. Aman korona’ya dikkat.
- Korona demişken hastalar için de sık sık duâ edebilirsin.
- Ümmet coğrafyasını tanıyarak, araştırarak mazlumların dertleri ile hemhal olabilir, onlar için neler yapabileceğini düşünebilirsin.
- “Yaptığım işi en iyi şekilde yapabiliyor muyum?” diye kendini sorgulayabilirsin. Öğrenci, ev hanımı, öğretmen, sağlıkçı, avukat işin her ne ise en iyi şekilde yapmaya niyet edebilirsin.
- Ne kadar iyi bir kul olup olmadığını muhasebe edebilir, eksiklerini tamamlamaya gayret edebilirsin.
- Sevdiklerine küçük hediyeler alarak gönüllerini hoş edebilirsin.
- Sürekli selam vererek selamlaşmayı artırabilirsin.
- Bu aylar içerisinde bulunan kandilleri özenle ihya edebilirsin.
- İslam’ın adab-ı muaşeret kurallarını öğrenebilir ve yaşayarak etrafına örnek olabilirsin. Bir genci güzel yapan, Allah katında değerli hâle getiren şey güzel ahlaktır. Kalbini yoklayarak Allah’ın sevmediği huy ve davranışlardan uzaklaşabilir, güzel ve hayırlı davranışlarını artırabilirsin.
- Anne- babandan hayır duâsı almak için çaba sarf edebilirsin.
- Her an İlâhi bir kameranın altında olduğunun idrakiyle vaktini geçirebilirsin.
- Sosyal medya orucu tutup ibadete ve ilime daha çok vakit ayırabilirsin.
- Sık sık tefekkür yapabilirsin. Ölümü, kainatı ve âlem kadar ibretlik bedenini vb…
- Hiç kimsenin bilmediği, seninle Allah arasında kalacak iyilikler yapabilirsin.
- Peygamberimizin (sav) gökteki yıldızlar gibidirler buyurduğu sahabelerin hayatlarını araştırıp sana karakter ve mizaç yönünden en çok benzeyen sahabenin hayatını örnek alabilirsin.
- Efendimiz (sav)’in hayatı gösteriş, riya ve israftan uzaktı. Üç Aylarda sadeleşmeye çalışabilirsin.
- Okula, işe vb. giderken GENÇ Podcastleri dinleyebilir, GENÇ TV’nin birbirinden faydalı ve güzel içeriklerini izleyebilirsin.
- İslam dünyası için kıymetli olan şahsiyetlerin hayatlarını araştırıp, eserlerini okuyabilirsin.
- Mezar ziyaretleri yapabilirsin. Vefat eden yakınlarına Kur’an okuyup ikram edebilirsin.
- Şehrinde bulunan tarihi mekânları ziyaret edebilir, bu mekânlar hakkında bilgi edinebilirsin.
- Helal ve tayyip (sağlıklı, hoş, temiz olan gıda) beslenmeye dikkat edebilirsin.
- Sevdiğin hocaların sohbetlerini dinleyebilirsin.
- Efendimiz (sav) sahabelerini dil öğrenmeye teşvik ederdi, sen de dil öğrenebilirsin.
- Gönlüne, zihnine, ruhuna iyi gelecek bir sanat dalı öğrenmeye başlayıp onunla meşgul olabilirsin.
- Gün sonunda duygularını, düşüncelerini ve yaşadığın güzellikleri yazacağın günlük tutmaya başlayabilirsin.
- Bu önerilerden dilediğini sürekli yaparak Üç Aylar sonrasında da devamlı hâle getirebilirsin.
Üç Aylarımız mübarek ve hayırlara vesile olsun.