Yeni bir ders dönemi başlıyor. Başarılı sayılabilecek bir öğrenciyim. Okumaktan değil de başarısız olmaktan çok korktuğum için yoruluyorum. Bu korku-yorgunluk sarmalından nasıl kurtulabilirim?
İnsanın kendisine her daim sorması gereken iki önemli soru var. Ne istiyorum, niye istiyorum? Birinci soruyu genelde soruyoruz ancak sıkıntı orta vadeli isteklerimize odaklanmaktan kaynaklanıyor. İkinci soruyu genelde bildiğimizi zannediyoruz. Bu yüzden çok hatırımıza getirmiyoruz ancak biraz üzerine düştüğümüzde kafa karışıklığımız ortaya çıkıyor.
Bütün bunları biraz daha açmadan önce soralım başarı mı istiyoruz muvaffakıyet mi? Başarı bireysel çabası ile insanın hedeflerine ulaşmasını ifade eder, muvaffakıyet ise insanın gayretini gösterdikten sonra nasip olanın yerini bulmasıdır. Başarıda mutlak, belirli, değişmez bir hedefe yönelik bir arzu vardır. Muvaffakıyette ise bireysel sorumluluğu yerine getirdikten sonra olanın olması istenenden daha iyi olabileceğine inanç ve teslimiyet vardır. Dolayısıyla gönlümüz başarıdan yana olursa çok hayal kırıklığı yaşarız ama muvaffakıyetten yana olursa ne olursa olsun bir tesellimiz olur.
Gelelim iki sorumuza. Öncelikle birincisi; ne istiyorum? Dönem içinde aldığım derslerin sınavlarından yüksek puan almak istiyorum cevabı genelde konuyla ilgili akla gelen ilk cevap oluyor. Bu cevabın öncesini ve sonrasını düşünmeden yani meşhur tabiriyle büyük resmi görmeden söz konusu cevap tatmin etmez. Cevabın öncesini anlamak için şu soruyu soralım. Dönem içinde aldığım derslerin sınavlarından yüksek puan almak için bugün ne yapmalıyım? Herkese göre değişik cevaplar olabilir ama genelde benim duyduğum derslere devam etmeli ve üzerine her gün biraz çalışmalıyım. O zaman ne istiyorum sorusuna cevap verirken bugün derslere devam etmek ve biraz çalışmak istiyorum bölümünü de katmalıyız. Dönem içinde aldığım derslerin sınavlarından yüksek puan almak istiyorum cevabının sonrasındaki cevap nedir acaba? Üniversiteyi iyi bir derece ile bitirmek istiyorum cevabı ya da iyi bir iş bulmak istiyorum cevabı geliyorsa bunlar da yarım cevap yine daha büyük resmi görüp sonrasını sonrasını düşünüp ona göre kısa ve orta vadeli cevaplarımıza yoğunlaşabiliriz.
İkinci sorumuz niye istiyorum sorusuydu. Genelde cevaplar iyi bir iş bulmak için, iyi bir gelir sahibi olmak için, rahat yaşamak için, iyi bir sosyal seviyeye sahip olmak için vs. devam eder. Bütün bunlar çok önemsiz değildirler ancak çok mu önemlidirler? Kafa karışıklığı burada başlıyor. Tabi ki ötesini sorunca düşünüyoruz ancak normal zamanlarda aklımıza hep kısa ve orta vadeli cevaplar geliyor. Aynı günlük hayatta göğe bakmayı hep unuttuğumuz gibi, hep önümüze bakıp öteleri görmeyi atladığımız gibi. O halde ne istiyorum, niye istiyorum soruları üzerinde biraz daha düşünelim. Sonrasında büyük resmi görüp hem bugün, hem yarın hem yarından sonrası için cevaplarımızı bir kontrol edelim. Hem bugünü, hem yarını hem yarından sonrasını görebilirsek, ona göre doğru cevaplar hazırlayabilirsek enerjimiz artacak, teslimiyetimiz çoğalacak, tembelliğimiz ve kaygımız azalacaktır. Ancak unuttukça tekrar hatırlamalı yetmezse birbirimize hatırlatmalıyız.