• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Ten Kafesi
  • Güzellik Gerçeğin Görkemidir

Güzellik Gerçeğin Görkemidir

03.03.2019 14:03
Ten Kafesi
2010

Yunus Emre Tozal

Notları toparlayıp kitabımın arasına yerleştirdim. Orhan Hoca’nın güzelliğe dair bu konuşmaları, aynı zamanda bizleri dinlendirmiş, umut dolu hayallerimize götürmüştü. Aramızda farklı makamlarda ezan okunmasıyla bilinen Enes’in muhteşem ikindi ezanı, bizi güzelliğe davet ediyordu.

Dünyada lekesiz bir alından daha güzel bir şey var mı? Hz. Ali

Yaklaştıkça insanın içini sabırsızlık kaplayan bir mevsimdir bahar mevsimi… Havaların ılımaya başlamasıyla birlikte tomurcukların çiçek açması ve kâinattaki canlanma, bir dirilişin habercisidir adeta. Bu yüzden olsa gerek, her bahar mevsiminde şenlik havası vardır; bir tören düzenlenir tabiatta, çiçekler, böcekler, toprakla iletişime geçen hemen her canlı farklı formlarıyla kendilerini gösterirler, gün yüzüne çıkarlar. Herkes süslü kıyafetlerini giyinir, törenin başlamasını bekler. Cemre toprağa düştüğünde, toprak içindeki tohumları filizlendirir ve tören başlar. Her çiçek, sanki muhteşem bir törendeymişçesine kendisini en güzel şekilde takdim etmeye çalışır.

Şüphesiz kâinattaki bu değişim, Allah’ın insanlar için gönderdiği ayetlerindendir. Günlük dilde “ayakta tutan, ikame eden, sürdüren” olarak kullandığımız, her gün Ayetel Kürsi’de okuduğumuz Allah’ın isimlerinden olan El-Kayyum ismi, işte tam da bahar mevsiminde kâinattaki bu değişimin başrolünde yer alıyor. Zira kâinattaki her şeyi; tüm varlığı an be an sürdüren, ayakta tutan güç ve kudreti tecelli eden Allah’ın El-Kayyum ismi olmaksızın yaprak dahi kıpırdayamaz. Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki, gökleri ve yeri, bütün mahlûkatı ayakta tutan O’dur. El Kayyum ismi de O’nun kudretinin kaynağıdır.

Elinize bir dürbün aldığınızı düşünün. Bir gözüyle mikro âleme diğer gözüyle makro âleme baktığımızı ve aynı anda hem gözümüzün göremeyeceği küçüklükte yaşanan mikro-kozmosu hem de yine gözümüzün göremediği büyüklükteki makro-kozmosu görebildiğimizi varsayalım. Bir yanda atomların dönüşlerini incelerken, diğer tarafta Allah’ın El Ferd isminden hareketle her tarafa aynı mührünü bastığı uçsuz bucaksız kâinatı gözlemleyelim. Benzer ama farklı iki dünya, biri ölçülemeyecek kadar küçük atom parçacıkları, diğer tarafta ışık hızıyla bile ölçülemeyecek büyüklükte yaratılan evrenleri düşünelim. Her ikisinde de aynı kurallar geçerli. Atomların sürekli dönmesini sağlayan da El Kayyum, evrenlerin birbirleriyle ilişkili bir biçimde kalmasını sağlayan da El Kayyum… Her şeyi kontrol altında tutan bir anlamı var El-Kayyum isminin. Bütün eşya onunla kaimdir, kâinatta kalır, yok olur. Yoktan var kılan da O’dur, var iken yok eden de… Onun izni olmaksızın hiçbir şey kendi kendisine hareket edemez, ya da hareket halindeyse O’nun izni olmaksızın duramaz. Tüm bu işler olurken de, kâinat nizamında yaratılan her şey, kendisine buyrulanı yapar, kimse kimseye mani olmaz. Yaratılan en küçük mahlûk da en büyük mahlûk da ‘O’nun emrine amadedir.

Orhan Hoca’nın “Allah’ı Tanıyalım” dersinde tuttuğum bu notlara dersler devam ettikçe eklemeler yapıyorum. Orhan Hocaya göre Allah’ı tanımanın ve bilmenin en önemli yolu, O’nun isimlerini öğrenmekten geçiyor. Özellikle de Allah’ı tanıyabileceğimiz en önemli isimler olarak söylenen “Ferd’ün, Hayy’un, Kayyum’un, Hakem’un, Adl’un, Kuddûs’un” esması, insanın kendisini, çevresinde yaratılanları, Allah’ı ve O’nun yarattığı düzeni anlayabilmesi için çok önemli. İnsan Allah’ı ne kadar tanımaya ve bilmeye gayret ederse, o kadar akıl bağı ve gönül bağıyla Allah’a bağlanır. O’nun gücü ve kudreti karşısında insan öğrendikçe, farkına vardıkça ve idrak ettikçe hayreti artar. Hz. İbrahim’i bu noktada anmak gerekir. Biliyorsunuz İbrahim aleyhisselam ateşe atılıyor. Ama ateşin yakma kabiliyeti ateşten gelmez, ateşi de ikame eden, düzenleyen Allah’tır, El Kayyum’dur, hâl böyle iken Allah ateşe emrediyor yakma diye. Nitekim ateş, Hz. İbrahim’i yakmıyor. Orhan Hoca devam ediyor:

- Çocuklar, Allah hikmetle edip eyleyendir. Yaptığı her işin bir hikmeti vardır, biz görürüz ya da göremeyiz mühim değil. İşte bu noktada Müslümana tevekkül etmek düşer. Allah’ın El Hâkim ismi, işte size bu anlattıklarımı ifade ediyor. Allah, yaptığı her iş ve emrinde hüküm ve hikmet sahibi, gerekeni en güzel şekilde yapandır. Bu anlamda insanın bilgisi arttıkça, kâinatta muhteşem bir dengenin olduğunu daha iyi idrak edebiliyoruz. Allah’ın azametiyle ilgili olan isimlerine genel olarak “Celal” isimleri, iyilik güzellik ve rahmetle ilgili isimlerine de genel olarak “Cemal” isimleri denilir. İslam âlimleri “Allah’ım, Celal’inden Cemal’ine sığınırız” diye dua ederler. Allah “Rahmetim gazabımı geçmiştir” diye buyurur ki, bu, cemalin celale galip geldiğinin bir müjdesidir. Zaten Celal, Cemale galip gelmiş olsaydı; hayat, ilim, marifet ve muhabbet olmazdı. Hiç bir şey yaratılmazdı. Şimdi size hayatınız boyunca düşünebileceğiniz kadim bir soru soracağım. Bu soru, herkesin kendi iç dünyasında sorması gereken sorulardan biri. İnsanın güzelliği neresindedir? İnsan Allah’a güzelliğini nasıl ifade etmelidir?

- Bir ağaca baktığımızda, o ağacın bütün güzelliğiyle kendini Allah’a göstermeye çalıştığını görürüz. Yani, Ya Rabbi, sen bana bu güzelliği verdin, ben de tüm bu güzelliğimi sana arz ediyorum demeye çalışır sanki. Ağaç kendine verilen imkânlarla, kendisini olabildiğince güzelleştirip Allah’ı arz ederken, peki ya insan ne yapıyor? İnsan da kendisine verilen akıl ve kalp ile içinde bulunduğu kâinatı ve kendisini yaratan Allah’ı zikretmesi gerekmez mi? Elbette insanın güzelliğiyle çiçeğin güzelliği arasında bir fark var. Çiçeğin güzelliği, gözüken kısmıyla şeklendir, insanın ise Allah’a arz edeceği güzelliği şekliyle değildir, akıl ve kalp güzelliğiyledir. Buradaki problem şekil güzelliğimizde değil, insan olarak güzelliğimizde… Bir filin güzel olmaya ihtiyacı yoktur. Fil zaten güzeldir, hortumuyla, kepçe kulağıyla… Güzelliği ona yeter. Ama insanın güzelliği, güzel kulluktadır. Ağacın kulluğu bahar geldiğinde güzel çiçekler açmasındadır, yaz geldiğinde güzel meyveler vermesidir. İnsanın kulluğu ise Allah’a hak eden güzel bir kul olmasındadır. Yolunuz, rehberiniz olmazsa nasıl arayabilirsiniz güzelliği, nasıl bulabilirsiniz? İşte ezberlediğiniz Kur’an, en büyük güzelliktir, bakabilene... Kur’an, insanı güzelliğe götürür. İnsan gerçeğe yaklaştıkça hakikatin büyüsüyle karşılaşır, güzelliği keşfeder. Güzelliği keşfedenlerin alnı ak olur. Mahşer gününde işte o alnı ak kullardan kılsın bizleri Rabbimiz.

Notları toparlayıp kitabımın arasına yerleştirdim. Orhan Hoca’nın güzelliğe dair bu konuşmaları, aynı zamanda bizleri dinlendirmiş, umut dolu hayallerimize götürmüştü. Aramızda farklı makamlarda ezan okunmasıyla bilinen Enes’in muhteşem ikindi ezanı, bizi güzelliğe davet ediyordu.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

GENÇ

Adımız GENÇ. Aylık olarak çıkan bir alan dergisiyiz. Genç olan herkese ulaşmak istiyoruz. Ama bizim gençten anladığımız biyolojik tasnifin biraz ötesinde. Biz genç dendiğinde, yüreğindeki gücün farkında olan, yüreği genç olanı anlıyoruz. Ümidini kaybetmemiş, gözlerindeki ışıltıyı hep korumuş, biraz muzip, biraz öfkeli, biraz muhalif, biraz ele avuca sığmaz, ama hep heyecanlı, hep dertli, yüreği kocaman, g&o...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Üç Korner  Bir Penaltı
Üç Korner Bir Penaltı
Gece namazına kalkmayan b...
Dünyayı Güzelleştirmek
Dünyayı Güzelleştirmek
"İnsanların en hayırlısı,...
Kur`an Bizden Ne İstiyor?
Kur`an Bizden Ne İstiyor?
Bir yolculuğa çıkıyorsak,...
Aylan Bebeğin Arkadaşları Nerede Baba?
Aylan Bebeğin Arkadaşları Nerede Baba?
3.5 yaşındaki Oğlum Yusuf...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431279

Bagamoyo Afrika... 4919153

Kasım Sayımız Çıktı! 3490655

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187193

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287462

10 Soruda Sen Kimsin? 275841

Bkz: Doğu Türkistan 207673

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS