İlgi ve Sabır
Çocuk fotoğrafları her zaman favori karelerim olmuştur. Benim de arşivimde belki binlerce çocuk fotoğrafı var. Zaman zaman arşivime dönüp onları incelediğim olur. Çünkü çocuk fotoğrafları doğaldır, doğaçlamadır ve her zaman sürprizlere açıktır. Arkası arkası on fotoğraf çekin hepsi ayrı bir dünyadır. Çünkü çocuklar rol yapmazlar, saf temiz yüreklerindeki duygular olduğu gibi dışarı yansır. Yeter ki sizler fotoğraf çekerken o samimiyeti ve sıcaklığı yakalayacak ilgiyi ve sabrı çocuklara gösterin. Yasemin Yazıcı’nın gönderdiği siyah beyaz fotoğrafı görünce anılarım depreşti. Belki yirmi yıl önce çektiğim, tanıdığım – tanımadığım çocuk fotoğrafları, sanki zaman makinesinde gibi, gözümün önünde canlandı adeta. Bu fotoğrafta, etrafa gülücükler saçan çocuğun doğal şirin halini gerçekten güzel. Fotoğraf güçlü ifadesi ile iyi bir fotoğraf olmayı fazlasıyla hak ediyor.
Aliye Yavuz, köşemize çok güzel fotoğraflar gönderen bir takipçimiz. Dikenli tel, güvercin, uğur böceği ve takvim fotoğrafları oldukça ilgimi çeken güzel kareler olarak hatırımda. Buraya aldığım çocuk fotoğrafı bu güne kadar gönderdikleri içinde anlatım olarak en zayıf olanı. (İleriki sayılarda beğendiğim fotoğraflarını değerlendirerek bu kötü fotoğraf tercihimi telafi edeceğimi şimdiden belirteyim.) Bunu özellikle seçtim ki, derdimi daha kolay anlatabileyim. Bazen birkaç sayfada anlatmaya çalıştığınızı bir kare eşliğinde birkaç cümleyle kolaylıkla ifade edebiliyorsunuz. Fotoğrafta gözler önemli. Burada çocuğun doğal bakışı, çiçekle ilgisi, elinde tutuşu gayet düzel düşünülmüş. Ancak kompozisyon seçimi nedeniyle kare hakkında gerçek bir fikre varamıyorsunuz. Çocuğun en azından ağzı, belki çenesi görünecek şekilde bir seçim, duyguları da ifade etmesi bakımından gerekli bir tercih olmalıydı. Çocuğun muzipte olsa küçük bir tebessümü oldukça güç katardı kareye.
Ramazan ayını geride bıraktık, umreye gidenler geldiler, geliyorlar. Sinan İnan daha oradayken Kabe’nin bir gece fotoğrafını gönderdi. Fotoğrafı önemsedim. Çünkü, Kabe içinde yapılan tadilat hakkında önemli ipuçları veriyor. Hemen eski fotoğraflara baktım ve yapılan değişikliklerle ilgili farkları görmeye çalıştım. Benim için öğretici bir fotoğraf oldu. Tavaf alanının genişlemesi, altınoluk tarafında yer alan revakların geriye çekilmesi, eskiden müezzin mahfili olarak isimlendirilen kısımda revakların olmaması hemen dikkatimi çeken ayrıntılar oldu. Fotoğrafla ilgili teknik olarak, şöyle olsaydı, böyle olsaydı, şunu da ilave etseydin gibi ayrıntılara girmeyeceğim. Çünkü o mekanda fotoğraf çekmenin ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum…
Kız kulesi, deniz ve martılar İstanbul’un önemli simgelerinden birisi haline gelmiş bulunuyor. İnternette kısa bir tur atsanız binlerce kız kulesi fotoğrafı bulabilirsin. Zehra Uslu’nun gönderdiği kız kulesi fotoğrafı hareketli, dinamik yapısıyla bu simgenin neden bu kadar çok fotoğraflandığını gösteren güzel bir örnek olmuş. Bu fotoğraf her zaman dile getirdiğimiz, “her fotoğraf yeni bir şeyler söyler, aynı yerde yüzlerce fotoğraf çekseniz bile mutlaka bir farklılığı olur” gerçeğini güzel bir şekilde ifade etmiş. Bu fotoğraftan beş saniye sonra çektiğiniz fotoğraf bile tamamen farklı bir kare olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden yeni bakış açılarıyla herkesin çektiğinden çok farklı fotoğraflar çekme şansınız her zaman var. Yeter ki yeni bakış açılarını aramaktan vazgeçmeyelim.
Mesrûr Ânise ilk defa fotoğraf gönderen takipçilerimizden biri. Gün batımı fotoğrafı gerek bulutların siyah yapısı, gerekse gün ışığının arka plandan bulutlara hacim, şekil ve renk yüklemeleri sebebiyle oldukça kontrası yüksek ve dramatik bir kareye dönüşmüş. Bazen bunun gibi, sadece bulutları merkeze alan fotoğraflar gerçekten çok etkili kareler olabiliyorlar. Hele bir de bu karede olduğu gibi yer yüzü şekillerinin, yüksek ve alçak kıvrımlarla desteklendiği zaman bu etki çok daha ileri boyutlara taşınabiliyor. Bu fotoğrafta gökyüzünde çok fazla yer kaplayan boşluk kısmı bir miktar keserek ilgi merkezini çok daha ön plana çıkarmış olduk.
Melike Vuray, sıcak yaz günlerini yaşamaya başladığımız şu günlerde gönderdiği şelale fotoğrafıyla gönlümüzü serinletti adeta. Şelale fazla yüksek olmasa da suyun coşkusunu, serinliğini ve yeşilin insan ruhunu dinlendiren canlılığını hemen hissedebiliyorsunuz. Okuyucumuzun fotoğrafa bakış açısı oldukça güzel. Gerek yakından uzağa doğru, gerekse uzaktan yakına doğru takip noktalarındaki ritmi hemen yakalayabiliyorsunuz. Fotoğrafın kadrajı da oldukça güzel kesilmiş. Karede gözünüzü rahatsız eden bir fazlalık dikkatinizi dağıtmıyor.