
Çeşitli kaynaklarda Kore ismine bir anlam verilse de gerçekte Kore adı Koguryeo hanedanlığının hızlı ve kısa okunuşundan gelmektedir. Koguryeo Hanedanlığı Kore Yarımadası’ndan Mançurya’ya kadar olan kısımda hüküm sürmüş Göktürklerle aynı zamanlarda kurulduğu düşünülen eski bir hanedanlıktır. Kore Yarımadası tarih boyunca işgallere maruz kalmıştır. Bugünkü halini dünya savaşları sonrasında almış ama asıl bölünmeyi de 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşamıştır. 2. Dünya Savaşı sonrasında 38. Paralel Kuzey ve Güney’i ayıran sınır oldu.
Kim Kim’i
Kuzey Kore’deki komünist diktatörlük dünyayı her fırsatta tehdit ediyor. Kuzey Kore yönetiminin kimi zaman füze denemeleri ile kimi zaman farklı ülkelere sataşmalarıyla bu tartışmalar süregeliyor. Kuzey Kore ya da resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kim Jong Un göreve başladığı ilk günden beri Güney Kore ve onun hâmisi olan Amerika Birleşik Devletlerini tehdit ediyor. Özellikle gariban Ortadoğu ülkelerine her fırsatta işgal girişiminde bulunan ABD, deli deliyi görünce değneğini saklarmış hesabı yıllardır Kuzey Kore’nin bu sataşmalarına sadece blöf karşılıklar vermekte. İlerde Kim Jong Un’un başına ne gelecek gerçekten merak konusu.
Ağ
Ağ, Güney Koreli yönetmen Kim Ki Duk’un Kuzey Koreli bir balıkçının başına gelen ve iki ülke arasındaki gerilimi artıran olayları anlatan filmi. Filmde tahmin edilenin aksine, yönetmen ve senaryo Kuzey Kore’yi kötüleyip Güney Kore’yi kutsamıyor. Barışın her iki devletin ve bu devletlerin insanlarının takındığı ideolojik tutumdan dolayı bir türlü sağlanamadığını vurguluyor. Mutlu sonla biten bir film değil. Son derece gerçekçi bir film.
Kore Harbi ve NATO Üyeliği
1950-1953 yılları arasında Pasifik Okyanusu’nun Asyaya açılan stratejik noktalarından biri olan Kore Yarımadası soğuk savaşın sıcak savaşa dönüştüğü birkaç noktadan biri oldu. Bir yanda Sovyet Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti diğer yanda Amerika ve Birleşmiş Milletler Kore’de kozlarını paylaştı. Birleşmiş Milletler içerisinde ülkemiz de yer aldı ve Türk askeri Kore Yarımadası’na gönderildi. Bu savaşta Türk askerinin gösterdiği muazzam savaş hünerleriyle, Güney Kore denize dökülmekten kurtuldu. Bu başarının ödülü olarak Türkiye NATO üyesi yapıldı. Ülkemiz 718 vatan evladını bu savaşta şehit vermiştir.
Ladikli Ahmed Ağa Kore
Konya’nın yakın dönem evliyalarından olan ve yediler arasında olduğu bilinen Ladikli Ahmed Ağa’nın Kore harbine tayyimekan yoluyla katıldığını kendi ağzından dinlemiş insanlar tanıyorum. Ahmed Elma’nın kaleme aldığı Ladikli Ahmed Hüdai ve Beyitleri kitabında şöyle bir kıta yer almaktadır:
”Kahraman askerler etmeyin merak
Zannetmen Türkiye Kore’ye ırak
Yetmiş bin süvari altında Burak
Cem oldu evliya hepsi varıyor…”
Kore’ye Yakılmış Türküler
Kore harbinden dönemeyen askerlerimize halkımızın yazdığı söylediği türküler ağıtlar vardır. Bunlardan biri de şu.
“Kore’ye gidiyor bir uzun çığra,
Allah’ın aşkına Eyüb’e uğra.
Eyüp bize, biz Eyüb’e doymadık,
Gelin alıp çeyizini dökmedik.
Ufacıktır şu Kore’nin evleri,
Benim gardaşımdır küçük beyleri.”
Kim Jong Un ve Caps Kültürüne Katkısı
Kim Jong Un garip davranışları ve en yakın çevresindeki kişileri bile idam ettirmesi ile ünlü Kuzey Kore Devlet Başkanı. İster istemez bu durum mizah konusu da oluyor. Bir görsel altına not düşülerek oluşturulan capsler, Kim Jong Un sayesinde oldukça yayıldı. Bu capslerde en çok “asmak” “idam etmek” ifadeleri yer buluyor.
Kuzey Kore’de Ne Var
Kuzey Kore, Amerika ve Güney Kore’nin dünya’ya tanıttığı gibi tamamen somurtkan insanlar ülkesi değil. Evet, baskı var ve çok sert kanunlar var ama insanların önemli kısmı tarım ve balıkçılıkla uğraştığı için daha çok ticaret gibi bir kaygıları yok ve daha doğal besleniyorlar, parayı, alışverişi çok fazla dert etmiyorlar. İnançları yok. Savaş hariç teknolojileri yok, o nedenle teknolojik rahatsızlıkları da yok. Dünyada kanserin en az görüldüğü yer olduğu söyleniyor. Başkent haricinde geneli tek katlı evlerde yaşadığı için sık görülen depremlerde can kaybı fazla yaşanmıyor.