Türkiye’de son yıllarda yükselen trendlerden biri Kitap Fuarları. Bu sayfada da mümkün olduğunca duyurmaya çalışıyoruz. Bu fuarlar çoğu zaman belediyelerin himayelerinde yapılıyor. Gönül ister ki bu işler tamamen sivil kanaldan yürüsün ama sponsor bulma zorluğu, bu işlerden anlayan STK azlığı ve bizim her şeyi devletten bekleyen tuhaf inancımız gibi sebeplerden ötürü kitap fuarcılığı yarı kamu kanallardan ilerliyor. Özellikle ilçe belediyelerinin yaptıkları küçük çaplı kalırken, büyükşehir belediyeleri daha büyük alanlarda, daha geniş katılımlı ve bol yazar buluşmalı etkinliklere imza atıyorlar. Bunun yanında Türkiye Diyanet Vakfı gibi kamu destekli birkaç vakfın kitap fuar etkinliği de oluyor.
Bu fuarların dışında, özellikle İstanbul’da iki büyük kitap fuarı daha var. Biri CNR Kitap Fuarı. Birkaç yıldır yapılıyor ve her geçen yıl etkisi artıyor. Ulaşımı kolay, otopark sorunu yok, alanı büyük fakat pek çok noktada eksik kaldığı için yeterince ses getiremiyor. Diğeri ise yazımızın asıl konusu olan TÜYAP Kitap Fuarı.
Neredeyse İstanbul’dan çıkıp Tekirdağ’a ulaştığınız noktada konumlanan, tıklım tıklım metrobüslerle zar zor ulaştığınız bu fuarın 35 yıllık bir geçmişi var. Yarım milyonu aşkın ziyaretçisi, organizasyonun profesyonel olması, irili ufaklı bütün yayınevlerinin neredeyse yer alması, sahafların bile bulunması, alanın olabildiğince geniş olması, iki hafta sürmesi, yüzlerce yazarın imza ve söyleşi etkinlikleri yapması gibi bir dizi sebep TÜYAP’ı zirveye taşıyor. Bu fuar her ne kadar yayıncılık sektöründe önemli bir ihtiyacı karşılasa da, kitapseverlerin belki de en sevdikleri yıllık heyecanları olsa da bir gerçek var ki mütedeyyin camiayı görmezden geliyorlar. Her yıl bir yazarı onur konuk olarak ağırlıyorlar ama ne hikmetse bu yazarlar hep sol kesimden oluyor. Bazılarının adını sanını, kitaplarını bile bilmiyoruz mesela. En büyük standlar nedense hep malum yayınevlerine veriliyor. Ve bazı yayınevlerine stand kiralamak için kolaylık sağlanırken, bazılarına yüksek fiyatlar veriliyor.
TÜYAP elbette bir kamu kurumu değil, özel bir iştirak ve dilediği yolu seçebilir. Ama katılımcılarının büyük kısmının mütedeyyin olmasını biraz önemsemeli ve bu anlaşılmaz uygulamaları tekrar düşünmeli.
Bu yıl 36.’sı düzenlenecek olan TÜYAP Kitap Fuarı, 04-12 Kasım tarihlerinde yine Büyükçekmece’de yapılacak. “İyi ki Varsın Edebiyat” sloganı ile Ayla Kutlu onur yazarı. Toplamda 850 yayınevi yer alacak. 300’e yakın etkinlik yapılacak. Öğrenci ve öğretmen kimliği olanlar için fuar ücretsiz.