Her kitaplık sahiplerinin er geç karşılaşacakları bir soru var: “Şimdi sen bunların hepsini okudun mu?” Elbette kitaplıktaki tüm kitaplar okunmak için orada değil. O soruyu soran kişi, sizden “Hayır, hepsini okumadım” cevabıyla alacağı hazzın peşinde. Benim kitaplığımda da okumadığım kitaplar minik bir dağ oluşturabilir. Bir kısmı kaynak kitaplar, onlara ara ara bakıyorum.
Okumadığım kitaplar arasında Hodgson’un İslam’ın Serüveni isimli 3 ciltlik kitabı var ki bu yazının esas konusu o. Birkaç yıl evvel tez çalışmam için zar zor bir sahaftan bulmuştum. Kitap İz Yayıncılık’tan 1995’te 3 cilt olarak çıkmış. Yeni Şafak bir ara abonelerine hediye etmiş. Çevirenler arasında dergimizin yazarlarından Metin Karabaşoğlu da var. Sonra kitabın yayın haklarını başka bir yayınevi almış ve ilginç bir şekilde basmamış. Hakları o yayınevinde olduğu için hiçbir yayınevi basamıyor. Bildiğim kadarıyla Timaş Yayınları’ndan İslam Dalp’ın girişimleriyle yeniden basılmaya çalışılıyor. İnşallah yeni baskıları çok şık bir şekilde raflarda yerini alır.
Hodgson, Türkiye’de çok tanınmasa da İslamiyat ile ilgili etüdlerde otorite kabul edilen bir bilim adamı. İslam’ın Serüveni dışında Dünya Tarihini Yeniden Düşünmek isimli kitabı da alanının en iyilerinden. Kitapları modern klasiklerden kabul ediliyor. Bu çalışmasında İslam toplumunu, tarihini, bilimini, kültür ve medeniyetini doğuşundan 20. yüzyılın ortalarına kadar inceliyor. Bugünkü Müslüman toplumların durumunu anlamak için sağlam bir kaynak kitap.