Gerek tarihi binaları olsun gerek modern yapıları fotoğraflamak, fotoğrafçılar için ayrı bir tat ve heyecan unsurudur. Yüzyıllardır ayakta duran ve herkesin hayranlıkla izlediği bir yapının heyecan uyandırmaması mümkün mü? Ya da yeni bir yapının, tarzı, mimari incelikleri, yenilikleri, konsepti her insana farklı şeyler söyler.
Her fotoğrafçı için mimari yapılar büyük zenginlikler sunarlar. Camiler, köprüler, kemerler, konaklar, yalılar, evler, saat kuleleri, hamamlar, saraylar gibi yapıların ne kadar çok malzeme sunduğunu hemen sizlerde fark etmişsinizdir. Bunların sadece genel görüntüleri değil ayrıntılarında bile binlerce incelik ve güzellik gizlidir. Bir yapı, görünen yönü ile belki genel bir kompozisyondur. Ancak bu yapıyı oluşturan hacimler, pencereler, saçaklar, çıkmalar, bacalar gibi mimari detayları ve bu detayların yapı ile ilişkisini fotoğrafa aktarmak da çok önemlidir. Bunun yanında yapının çevresi de yapıyı değerlendirmede önemli rol oynar.
* * *
Gerek tanıtım, gerekse belgesel fotoğrafçılıkta önemli bir yere sahip olan mimari fotoğrafçılık; sabırlı, planlı ve disiplinli bir çalışmayı gerektirir. Bununla birlikte yeterli teknik donanım ve bu donanımı en doğru biçimde kullanacak teknik bilginin de mimari fotoğrafı çekecek olan kişide bulunması gerekir. Ayrıca yapı üzerindeki estetiğin ve etkilerinin bilineli bir şekilde tespit edilip fotoğrafa aktarılması da önemlidir. Dolayısıyla mimari fotoğrafçılık, temelde yapının fonksiyonlarının keşfi ve perspektif etkilerinin incelenmesiyle başlar. Mimari fotoğrafı gerçekleştirirken amacın ve malzemenin iyi belirlenmesi, çekim planının iyi yapılması gerekmektedir. Bu anlamda mimari fotoğrafçılık diğer alanlara göre daha çok bilgi ve birikime ihtiyaç duyar. Bu bilgi ve birikim ihtiyacı sebebiyle mimari fotoğrafçılık özel bir uzmanlık alanı olarak çok eski tarihlerden beri ticari bir dal olarak gelişip büyümüştür.
* * *
Mimari fotoğrafçılığın temel ögelerden biri orijinalliktir. Çekilen fotoğrafların özgün ve kendine has bir karakteri olmalıdır. Çünkü kentler binalarla ve yapılarla doludur. Hepimiz binalarda yaşıyoruz, çalışıyoruz. Her gün görüyoruz. Bu anlamda binaların iyi fotoğraflanması zordur. Yapılan çalışmanın heyecan verici ve diğerlerinden ön plana çıkan bir yanı olmalıdır. Fotoğraf çekmeye gitmeden önce çekeceğiniz mimari eserler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak bu manada çok önemlidir. Onun için mutlaka o eser hakkında araştırma yapıp bilgi toplamanın, tarihi hakkında ayrıntıları öğrenmenin fotoğraf çekerken size büyük yardımı olacaktır. Mimarının başka yapılarını da incelemek, değişik bakış açılarını yakalamak için artılar katacaktır. Mimari fotoğraflar çekerken unutmamamız gereken bir diğer unsur ise dengeye ve estetiğe dikkat etmek olacaktır. Tabii bu tip fotoğrafları çekerken unutmamamız gereken çok önemli bir nokta daha var. Tarihin zenginlikleri içinden süzülüp gelen mimari örnekleri fotoğraflamak oldukça önemli, geçmişten geleceğe bırakılabilecek en güzel miraslardan biridir. Sizlerde bulunduğunuz yerlerdeki tarihi yapıları, özellikle de camilerin, tren istasyonlarının, hamamların, müzelerin, ören yerlerinin, çeşmelerin, köprülerin fotoğraflarını çekerek bu miras zenginliklerine katkınız olacaktır.
Eğer iyi fotoğraflar yakalanmak isteniyorsa, sabır çok önemlidir. Mimari fotoğrafçılıkta ise sabır bir kat daha önemlidir. Çünkü farklı açılardan ve değişik ışık şartlarında o kadar farklı fotoğraf çekme imkânı vardır ki sabırsız kişilerin uzun süre dayanması gerçekten zordur. Ama sabredince de sonuçları gerçekten büyük mutluluk ve keyif verir.
Mimari Çekimler İçin HDR Tekniği
Geçen sayımızda tekniğini anlattığımız HDR tekniğini mimari çekimlerde kullanmak inanılmaz sonuçlar almanızı sağlar. Çünkü HDR tekniğinin en önemli unsurun mutlak hareketsizlik olduğunu dile getirmiştik. Ya da hareket varsa bile boyutu, hareket unsurunun algılanamayacağı kadar küçük olmalıdır. Mimari yapıların özellikle iç mekân çekimlerinde HDR tekniği çok büyük kolaylıklar sağlar. Bu tür mekânlarda aydınlatma ya zayıftır ya da hiç yoktur. HDR ile her ayrıntıyı tek tek görünebilir hale getirmek mümkün hale gelir. Bunun için yapmamız gereken; sabitlediğimiz makinemiz ile farklı ışık değerlerinde en az üç fotoğraf çekmek ve bunları bir yazılım yardımıyla bir araya getirmek olmalı.