Fotoğrafçılar için bahar ayları, birçok güzellikleri içinde barındıran bir mevsimdir. Yeşillenmeye başlamış bir tabiat, çiçek açmış ağaçlar, gürül gürül akan ırmaklar, şelaleler, yemyeşil otlar arasında rengârenk açmış çiçekler, gelincikler, papatyalar ve masmavi gökyüzü bulunmaz güzellikler sunarlar. Bunlar fotoğrafçılar için zengin malzemelerdir. Ancak bahar aylarında ülkemizin birçok yöresinde görülebilen sis, çoğunlukla fotoğrafa yeni başlayanların gözden kaçırdığı zengin bir fotoğraf malzemesidir. Gözden kaçırmamıza rağmen aslında sis bulunmaz fırsatlar sunar. Sis ve pus fotoğraflarınızı geliştirmek için eğitici bir yoldur aynı zamanda.
İlk başta şunu söylemek yanlış olmaz herhalde. Sis ve pus doğanın doğal filtreleridir ve ekstra atmosfer eklemek için çok kullanışlıdırlar. Sis görüş netliğini muhteşem bir şekilde keser. Bu bakımdan sis, güçlü bir sadeleştirici ve derinlik etkisi oluşturma aracıdır. Ayrıca sisli havalarda, nesnelerin uzaklaştıkça soluklaşması ve uzaklığa bağlı netsizlik, sadeleştirme duygusu ve derinlik etkisini güçlü olarak verir. Sadelik ve derinlik ise anlatacağımız konuyu güçlü bir şekilde fotoğraflamak için en iyi yöntemlerdendir.
Ancak sisli havalarda her konunun fotoğrafını başarılı bir şekilde çekemeyebiliriz. Bu yüzden daha çok genel konular ve keskin hatlı şekilleri ön plana almak iyi bir tercih olacaktır. Mesela boş bir yolda yürüyen insan veya başka bir canlı, tek başına sisler arasında kalmış büyük bir ağaç, denizde sisler arasında ilerleyen bir gemi, sandal her zaman sisli havalarda çekilebilecek konuların başında gelir.
Sis büyülü bir atmosfer yaratma potansiyeline sahip ilginç bir tabiat olayıdır ama fotoğrafçılar için zor bir malzemedir. Fotoğrafçılar için çekici konulardan olan bu malzeme içinde tabiri caizse içinde tuzaklar barındır. Genel olarak, kar ve sisin ışığı fazla yansıttığını, bu yüzden de ışıkölçerin ortamda çok fazla ışık varmış gibi çalışacağını bilmemiz gerekir. Işıkölçerin bu davranışına aldanarak, onun önerdiği enstantane ve diyafram değerlerini uygularsak, ortaya çıkacak olan fotoğrafın az pozlanmış bir fotoğraf olacağını da bilmemiz gerekir. Sisli bir manzarayı gerçek tonlarda yakalamak istiyorsanız poz değerinize + 1 EV değeri eklemek gerekir. Burada aklınızdan çıkartmamanız gereken sisi n ıŞığı belli bir oranda kırdığıdır. Bu yüzden poz değerimize ilave ederek pozlamamızı uzatmış oluyoruz. Sis fotoğrafları genel görüntülerde kendini daha iyi gösterecektir. Bu nedenle, eğer sisi n içindeyseniz geniş açılı bir objektif, sisi uzaktan görüyorsanız uzun odaklı bir tele objektifle konuya yaklaşmak çok güzel kareler yakalamak için unutulmaması gereken ayrıntılardandır.
Gerçek Renkler İçin Beyaz Ayarı
Sisli havalarda fotoğraf çekerken karşılaşılan diğer bir problem de gerçek renkleri yakalamada karşılaşılan problemlerdir. Sisin yoğunluğuna, mevsime, güneşin yoğunluğuna göre beyaz ayarında farklı seçenekleri deneyerek gerçek renklere yakın tonları yakalamayı denemek gerek. Ama fotoğrafları çekerken, beyaz ayarını "bulutlu" seçeneğine getirince çoğunlukla gerçek renkleri yakalamamız mümkün olacaktır.