
Kar kapımızda. Hatta bazı bölgeler beyaza büründü bile. Ağaçlar üzerinde, çatılarda, göl kenarlarında, yollarda çok güzel manzaralar bizi fotoğraf çekmeye zorluyor. Kartopu oynayan çocuklar, kardan adamlar, kızaklarla kayanlar bize çok güzel pozlar veriyorlar. Bir köyün uzaktan beyazlara bürünmüş görüntüsü her zaman bulamayacağımız tatlar sunuyor. Karlara bata çıka ilerlemeye çalışan insanların görüntüleri, ayak izleri herkesin dikkatini çeken güzellikler. Böyle manzaraları görünce fotoğraf çekmemek mümkün mü? Kar manzaralı ortamda fotoğraf çekmek her zaman zevkli ve eğlencelidir. Çoğunlukla başka zaman çekemeyeceğimiz fotoğraflar elde ederiz. Bir iki küçük noktaya dikkat ederek fotoğraflarımızda çok daha iyi sonuçlar almamız mümkün.
Karlı manzaraları çekerken makineler çoğunlukla ışık ölçümünde hata yaparlar. Çünkü bembeyaz kar, ışığı yansıtır ve makineye olduğundan daha fazla ışık gelir. Bu duruma müdahale etmeden çekilen fotoğraflar çoğunlukla daha koyu çıkar. Karın o güzel beyaz tonları gri tonlara dönüşür. Bunu telafi etmenin en kolay yolu bir iki stop pozlama telafisi yapmaktır. Yani + / - şeklinde gördüğünüz EV ayarını duruma göre + 1 ya da + 1.5 ayarına getirmektir. Eğer fotoğraf çekerken manüel ayarlar kullanıyorsanız bir iki deneme yanılma yöntemiyle doğru pozlamayı hemen bulmanız da mümkün.
Kar fotoğrafı çekerken unutulmaması gereken bir diğer ayar da beyaz ayarını unutmamak olmalı. Eğer makinenizde kar simgesiyle gösterilen bir ayar varsa mutlaka bu ayarı kullanın. Bu durumda çoğunlukla makineniz daha iyi fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Eğer karla ilgili bir ayarınız yoksa farklı ayarları deneyerek en iyi sonucu hangi ayarda aldığınızı bulmanız mümkün olur. Yok, ben bunlarla uğraşamam diyorsanız Auto ayarı, sizin için tatmin edici sonuçlar için en kısa yol olabilir.
Peki, ayarları doğru yaptıktan sonra nasıl fotoğraf çekeyim diyorsanız aslında bu size kalmış bir durum. Birikim ve tecrübenize göre istediğiniz şekilde her türlü konuyu çekmeniz mümkün. Ancak fotoğraf uzmanlarının dikkat çektiği iki noktayı hatırlatmak isterim. Kar üzerinde oluşan güneş yansımalarından sanki güneş yere inmiş gibi ilginç kareler yakalayabilirsiniz. Manzaralarda yandan gelen ışığı kullanarak gölgelerde oluşan mavi tonlamayla gizemli fotoğraflar çekmek mümkün olur.
ISO Ayarına Dikkat!
Dijital makinelerle fotoğraf çekenlerden çok sık duyduğumuz bir şikâyet var. Dijital makinelerde çektiğim fotoğrafların çoğunda görüntü net çıkmıyor. Hatta resim üzerinde kırmızı benekçikler oluşuyor. Bazen çamur gibi çıkıyor. Oysa makinem 8 milyon piksel. Bu neden oluyor? Dijital makineler kullanım bakımından görünüşte birçok kullanım kolaylığı sunarlar. Hatta birçok ayarı sizin adınıza yapacak kadar akıllı makinalardır. Ama sonuçta bunun da bir sınırı var. Bazen sizin adınıza kolaylık sunayım derken istenmeyen sonuçlara sebep olabilirler. Çoğumuzun şikâyet ettiği bu konu da böyle bir otomatik ayar sebebiyle olmakta. Özellikle ışığın yetersiz olduğu ortamlarda makine enstantane ve diyafram değerlerini belli bir seviyeye kadar düşürür ve ışığı telafi etmeye çalışır. Bunu yaparken de çoğunlukla üçüncü bir ayarı da değiştirir. Eğer ISO ayarınız auto`da ise daha fazla ışık için makine otomatik olarak bu ayarı yükseltir. Bu da belli bir değerden sonra bozulmalara sebep olur. Hatta ışığın çok yetersiz olduğu ortamlarda can sıkıcı sonuçlara sebep olur. Bu yüzden makinenin ISO değerini en düşük değerde (100) ya da bir üstündeki değerde (200) sabitlemek en iyi iş olacaktır. Daha fazla ışığa ihtiyaç varsa bunu bizim elle ayarlamamız daha iyi sonuçlar verecektir.