Dijital fotoğrafçılığın hızla gelişimine paralel yeni alışkanlıklar da gelişiyor. Fotoğrafla ilgisi olmayan milyonlarca insan bir anda fotoğraf çekmeye başlayınca bunları bir yerde saklamak, değerlendirmek, paylaşmak, görüşler almak, yorum yapmak ve en önemlisi kendini geliştirmenin yollarını aramak zorunlu hale geldi. İlk başlarda küçük arkadaş gruplarıyla internet ortamında mail yoluyla başlayan fotoğraf paylaşımı artık sınır tanımaz bir boyuta geldi. Belki yüzlerce internet sitesi amatör ve profesyonel fotoğrafların sergilendiği, paylaşıldığı alanlar haline geldi. Her sitede sayıları yüzbinlerle, hatta milyonlarla ifade edilen fotoğraflar, görülmeyi, değerlendirilmeyi bekliyor. Sizlerin de bildiğiniz hatta kullandığınız yerli ve yabancı paylaşım siteleri mutlaka vardır. Hepsini takip etmek inanın çok zor. Bu sayımızda yabancı paylaşım sitelerinden bazılarını gündeme aldık. Eğer bu siteleri inceleme fırsatı bulursanız yüzlerce Türk katılımcının fotoğraflarını da görmeniz mümkün. İleriki sayılarımızda yerli sitelere de yer veririz.
Yabancı Paylaşım Siteleri
Amatör fotoğrafçıların fotoğraflarını paylaştıkları yüzbinlerce fotoğrafın olduğu bir site. Tüm resimlerin çözünürlükleri oldukça yüksek ve kaliteleri masaüstü yayıncılık için yeterli düzeyde. Amatör sınırları oldukça zorlayan fotoğraflar bulmak mümkün.
http://www.pixelperfectdigital.com
Yine amatör fotoğrafların olduğu bir site. Ama sxc.hu`ya göre daha düzenli ve seçkin bir arşive sahip. Ama daha az resim bulabiliyorsunuz.
Amatör ve profesyonel fotoğrafları, illüstrasyonları ve her türden görsel malzemeyi bulabileceğiniz bir site. Birçok alt kategorisi bulunuyor ve resimlerin birçoğu çok kaliteli. Özellikle illüstrasyon arayanlar bundan daha kaliteli kaynak bulamazlar.
Oldukça geniş bir arşiv. Diğer amatör fotoların bulunduğu sitelere göre nisbeten daha seçici. Özellikle kategori çeşitliliği, görsellere ulaşmada büyük zaman kazandırıyor. Çözünürlük ve boyutlarda tatmin edici düzeyde.
http://www.stockvault.net/gallery
Güzel ve zengin bir arşive sahip. Resimleri sadece siteye üye olan yarı profesyonel ve profesyonel fotoğrafçılardan alıyorlar. Zaten fotoğrafların künye bilgisini incelediğinizde kullanılan donanımın kalitesini görüyorsunuz.. Resimler masaüstü yayıncılık için uygun çözünürlük ve tatmin edici boyutlara sahip.
http://www.pbase.com
Görebileceğiniz en büyük resim arşivlerinden birine sahip bir site. Tabiri caizse dipsiz bir kuyu gibi. Her taraftan fotoğraf fışkırıyor. Onbinlerle ifade edilen kullanıcısı var. Türk katılımcılar ve Türkiye’den fotoğraflar bakımından zengin sayılabilecek bir site. Üyelikle kendi sayfanızı oluşturmanız mümkün. Arama bakımından da tatmin edici sonuçlar veriyor. (http://www.pbase.com/dosseman/turkce) sitesine bakın ne demek istediğimi anlarsınız!)
İçerik bakımından zengin bir site. Ancak üyeler günlük sadece bir resim gönderebiliyorlar. Bu bir dezavantaj gibi duruyor. Ancak belki de bunun sonucu olsa gerek, resim kaliteleri oldukça yüksek bir paylaşım sitesi. Herhalde insanlar günde bir resim gönderebildiklerinden daha seçici davranıyorlar.
Ayrıca her gün farklı kategorilerde öne çıkan resimleri ana sayfada görmek ve yorumları okumak oldukça eğitici bir uygulama.
Son günlerin belki de en popüler resim paylaşım ve depolama sitesi diyebiliriz flickr için. Kullanıcılarına farklı kategorilerde lisanslama hakkı tanıyan site kullanıcılarına kolay bir kullanım sunmakta. Yahoo’nun satın almasından sonra hızlı bir atağa geçen site, önümüzdeki dönemin en popüleri olmaya aday.
Paylaşım sitelerin belki de en eskilerinden birisi. O kadar çok üyesi ve fotoğraf var ki, (abartarak söylemek gerekirse!) kaç üye ve fotoğraf olduğunu kendileri bile bilmiyordur herhalde!!! Kategorileri bakımından oldukça zengin. Ancak her seviyeden kullanıcının lüzumlu – lüzumsuz resimleri arasında bunalmanız mümkün. Yine de görüp bilmede fayda var. Ayrıca ticari fotoğraflarla, paylaşımcıların bir arada olması bir eksiklik gibi duruyor.
Özellikle tavsiye edebileceğim sitelerden birisi. Geçtiğimiz aylarda tanıttığımız Picasa fotoğraf işleme programını hatırlıyorsunuzdur. Picasa’nın Google tarafından satın alınmasından sonra picasa web albüm paylaşımı bir anda popüler oldu. Picasa programından doğrudan resim yükleyebildiğiniz site bir çok yeniliği içinde barındırıyor.
Picasa Web Albüm ilk günlerinde gmail adresi olanlara, resim galerisi için 250 mb alan sunuyordu. Paylaşım sitelerinde yaşanan rekabete uygun olarak bu kotayı 1 GB’a çıkardı. Bu da hiç azımsanmayacak bir büyüklük. Kendi sitenize binlerce resminizi göndermek ve orada saklamak artık mümkün. Yapılan yenilikle de bütün arşivler içinde arama yapmak mümkün hale geldi ve oldukça kullanışlı. Gmail hesabı olanlar için (olmayan varsa hemen alsın, mutlaka bir gün lazım olur.) bulunmaz bir fırsat.
Ayrıca resimleri herkesin görmesini istemiyorsanız bu da mümkün. Sitenin Türkçe olması ise büyük bir avantaj. (Örnek site için bakınız: http://picasaweb.google.com/akadifeci)