
1957 ABD
ABD`de sadece beyaz öğrencilerin devam ettiği Harry Harding Lisesi`ne kabul edilen ilk siyah öğrencilerden Dorothy Counts`ın okuldaki ilk gününü anlatan bir fotoğraf.
Bilindiği gibi, ABD`de devam eden ırk ayrımcılığı siyahları her alanda dışlamıştı. Otobüslerde, lokantalarda, okullarda, kısacası aklınıza gelen her yerde siyahlar ikinci sınıf insan olarak muamele görüyordu. Beyazların devam ettiği okula ilk kabul edilen siyah öğrenci Dorothy tacizlere sadece 4 gün dayanabildi ve okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Bu dört günlük mücadelenin ABD`de ırk ayrımcılığının önemli bir köşe taşı olduğu söyleniyor. ABD tarihinin başlangıcından beri siyahları hep köle olarak gören anlayış bu ve benzeri olaylarla değişmeye başladı.
2008 ABD
Yeni Başkan Obama, eski Başkan Bush ile Beyaz Saray`da oturuyorlar. ABD tarihinde yeni bir dönem başlıyor. Irk ayrımcılığının en acı yaşandığı ülkede bir siyah başkan seçildi. Hem de beyazların okuluna giderek, beyazların otobüsüne binerek, beyazlarla birlikte yemek yiyerek, beyazlarla adaylık yarışı yaparak bu noktaya geldi. Bir yerde zihinlerde oluşan duvarları yıka yıka başkan seçildi. Çünkü arkasında o güne kadar mücadele etmiş bütün siyahların manevi enerjisini taşıyordu. Martin Luther King`lerin, Malcom X`lerin mücadelesi onunla yeni bir boyut kazandı. Obama`nın bu düşünce zincirinin neresinde yer aldığını bilmiyoruz. Ama dünya Obama`yı o geleneğin, yani ezilmişlerin, ırkçılığa uğrayanların, altta kalanların temsilcisi olarak görüyor. Bakalım Obama kendisine biçilen bu misyonu ne kadar yerine getirebilecek.
Bu arada Obama başkan seçildi, ABD`de ırkçılık bitti gibi bir hisse kapılmayın. Son aylarda yapılan araştırmalara göre ABD`de siyahlara karşı ırkçı görüşlerin ve eylemler artıyor. California Üniversitesi`nde, ırkçılık ve aşırılıkçılık konusunda uzman olan Profesör Brian Levin; "Kesin istatistiklere sahip değiliz ama seçimden bugüne kadar geçen dönemde ırkçı olayların doruk noktasına ulaştığını düşünüyorum" diyor. Son günlerde beyaz ırkın üstünlüğünün savunulduğu internet sitelerini ziyaretlerde de ciddi artış olması ırkçılık artışının bir ispatı kabul ediliyor.