Bir oyunun hilelerinden bahsedildiğinde sizi oyunu kazanmaya en kısa yoldan götürecek ipuçları verilir. Bu kez öyle yapmayacağız. Size oyun içinde yapılmaya çalışılan algı yönetimlerinden ve bilinçaltına işlenmek istenen içerikten bahsedeceğiz yani kısaca kendimizi kaybetmemeyi anlatacağız.
Öncelikle Trivia Crack’ten bahsedelim. Arjantinli Etermax şirketinin 26 Ekim 2013 tarihinde piyasaya sürdüğü, İOS tabanlı oyun. Daha sonra Android versiyonu da çıkmıştır. Çıkış dili İspanyolca. Oyunun mantalitesi Coğrafya, Tarih, Eğlence, Sanat, Bilim ve Spor alanlarında arkadaşlar ya da rastgele insanlar arasında düzenlenen bilgi yarışmaları şeklindedir.
Trivia Crack oyunundaki kartlar mitoloji menşeili, kart makineleri de kumarhane özentili ama bizim dert ettiğimiz nokta bunlar değil.
Oyunun içeriğinde, her dört tarih sorusundan biri mutlaka Yunan Mitolojisini yani paganizmi konu alıyor. Hiç ilginizin bilginizin olmadığı bu alanı size zorla öğretiyorlar. Bu türdeki soruları bilemeseniz de önemli değil, siz doğru cevabı verene kadar zeuslar, hadesler, poseidonlarla üzerinize geliyorlar. Soruların büyük kısmını kullanıcıların yazdığı düşünülürse nasıl oluyor da böyle sorular Türkler tarafından geliyor diye sorgulamaya başlıyorsunuz. Bunun açıklaması şöyle, soruların kullanıcılar tarafından hazırlanmasının yanında tercüme edilen sorular da var. Ve muhtemelen yarışmanın başladığı ilk dönemdeki İspanyolca sorular ağırlıklı olarak tarih kategorisinde yunan mitolojisi üzerineydi ve çeviri yapıp puan kazanmak isteyen kullanıcılara sürekli bu sorular soruldu ve onlar da düşünmeden çevirdiler. Peki, neden Yunan Mitolojisi? Bunu ancak Neopaganizm ve Ateizm kuşatmasına bağlayabiliriz. Bugün en popüler diziler (Game of Thrones, Vikings..) en popüler kitaplar filmler( Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi , Marvel serileri) çok tanrılılık ya da tanrısızlığı vurguluyor.
Oyun, sadece inançları hedef almıyor güncel siyasetle de uğraşıyor. Türkiye’de çevre ve benzeri tartışmaların olduğu dönemde oyunda sürekli çevre ve sürdürülebilir enerji konuları üzerine sorular yöneltiliyordu. Bıraktığımız karbon izinden tutun da Cameron Diaz’ın kullandığı elektrikli otomobile kadar her şey soruldu. Bu sorular Türkçe kullanıcılarına yöneltilirken ülkemizde Artvin Cerattepe tartışmaları vardı ama diğer dillerin kullanıcılarına bu tip sorular yöneltilmiyordu belki farklı dönemlerde onlara da soruluyordu ama gündem değişince bu sorular bizde de birden yok oldu.
Trivia Crack oyunu en çok facebook üzerinden yayıldı ve bu yaygınlığını artırarak devam ediyor. Oyuncular arası tatlı rekabetler oluşturduğu için de masumane görünüyor ancak hiç masum değil