Bu ay fotoğraf köşemizde ‘ağaç’larla ilgili fotoğraflara yer vereceğiz. Ağaç gibi spesifik bir konunun nasıl farklı işlendiğini görmek açısından ilginç örnekleri seçmeye gayret ettik. Bu sayede bakış açısının önemini örnek fotoğraflar üzerinden değerlendirmeye çalışacağız.
Tabiat, orman, ağaç fotoğrafın her zaman konusu olabilecek özellikleri barındıran konuların başında gelir. Sonbahar, ilkbahar, yaz, kış, yansıma, çiçek, gibi farklı konular içinde ele alınabilir.
Ahmet Kömerik’in suda yansıyan ağaç fotoğrafıyla başlayalım. Suda yansıma fotoğraflarında dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan birisi, çok özel bir sebebi yoksa, fotoğraf suyun en durgun olduğu anlarda çekilmelidir. Eğer farklı bir efekt vermek istiyorsak ancak o zaman hafif rüzgarlı bir havada çekmek gerekebilir. Mesela sonbaharda, sararmış ağaç yapraklarıyla su üzerinde ışık ve renk oyunları yapacağımız zaman hafif dalgalı bir su çok etkili sonuçlar verecektir. Bu fotoğrafta ise durgun su ağaçların hatlarının su üzerinde görünmesi açısından yerinde bir seçim olmuş. Fotoğraf genel hatlarıyla iyi görünüyor. Ancak gökyüzündeki teller (belki yapabileceğimiz bir şey yok ama…) olmasa çok daha iyi olacakmış.
Asuman Yaylacı’nın Eğirdir Gölü’nde çektiği ağaç fotoğraflarını oldukça beğendim. Sade ama kendi içinde farklı okumalara fırsat veren bir konusu var. Arkaya doğru uzayıp giden derinlik, bulutlu gökyüzü ve genel atmosferi burası neresi acaba sorusunu sordurmayı başarıyor. Ancak sağ tarafta yer alan çalıyı kareye almasaymış, sadeliği ve iki ağacın vurgusu daha da artarmış.
Ömer Taha Çetin’in, yanılmıyorsam Bolu Gölcük’te, çektiği sonbahar karesi, farklı unsurlarla ağaçların fotoğrafa etkisini göstermesi bakımından güzel bir örnek olmuş. Merdivenlerde serpilmiş sarı yapraklar ve değişik tonlarda ağaçlar sonbaharın farklı güzelliklerini göstermiş. Yukarıdan aşağıya doğru yapılan çekim fotoğrafa iyi bir derinlik kazandırmış.
Büşra Muslu’nun gün batımında yer alan ağaçlar ışığın dramatik etkilerini göstermesi bakımından ilginç olmuş. Fotoğrafta ışık ve netlik gibi iki temel fotoğraf kriterinde gösterilen hassasiyetin kadraj seçiminde biraz gözden kaçırıldığını vurgulamam gerek. Kareyi biraz daha aşağıya doğru geniş tutup orada sadece kafası görünen insan, kıyı şeridi ve güneşin suda yansıması muhtemelen fotoğrafı çok daha konulu ve zengin gösterecek unsurlar olacaktı. Ağaç ve sokak ışıklarının tam olarak kareyi girmesi çok daha çarpıcı bir görsellik sunabilirdi.
Erdem Yeşil’in sık orman fotoğrafı farklı bir bakış açısını göstermesi bakımından bana ilginç geldi. İnce uzun ağaçlar, koyu gölgeler dramatik ve gizemli bir atmosfer oluşturmuş. Ancak insan yine de karede bir farklılık arıyor sanki. Belki bir insan, diğerlerinden oldukça büyük bir ağaç, belki patika bir yol hayali kurmaktan kendimi alamadım fotoğrafa bakarken.
Fatma Yılmaz herhalde bir portakal yetişen illerimizden birisinde yaşıyor. Çünkü portakal üzerinde kar fotoğrafı çekmek herkese nasip olmaz çoğunlukla. Fotoğraf mevsim ve tabiat şartlarının ağaçlar üzerindeki etkilerini göstermesi bakımından güzel bir örnek olmuş. Turuncu, yeşil ve beyaz renkler albenisi yüksek bir görsellik oluşturmuş. Belki daha yakından bir kare çekerek portakal, yaprak ve kar üçlüsünün ayrıntılı detaylarını görmek de oldukça ilginç olabilirdi.
Merve Koncagül’ün ağaç dalları arasından görünen gün batımı fotoğrafı da güzel ve örnek bir uygulama olmuş. Fotoğrafın etkisini artıran iki unsura dikkatinizi çekmek isterim. Birincisi ters ışıkta ince ağaç dalları ve yaprakları bütün ayrıntılarıyla görünebiliyor. İkinci olarak ağaç dalları sanki kareye doğal bir çerçeve olarak ciddi bir zenginlik katıyor. Tek başına gün batımının etkisinden çok daha fazla hikayesi olan bir fotoğraf böylece ortaya çıkmış oluyor. Bazen bunun kadar çok olmasa da manzara fotoğraflarına küçük ağaç ayrıntıları katmak fotoğrafa ciddi bir zenginlik ve derinlik kazandırabiliyor.
Ön planda lila çiçekler ve arkada görünün ağaçlar Hüseyin Cihat Tutulmaz’ın karesine yansıyan güzel bir fotoğraf olmuş. Ana konusu ağaç olmamasına rağmen fotoğrafa boyut ve derinlik katması bakımından iyi bir tercih olmuş. Fotoğrafın kadraj seçimiyle ilgili bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Fotoğrafta boş gökyüzü oldukça fazla kareye girmiş. Bunun yerine fotoğrafı daha yatay bir kadrajla çekip, daha geniş bir çiçek tarlası ve üstte çok az kareye giren bir gökyüzü insana daha çok hayal kurduracak bir fotoğraf olurdu.