• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Genel
  • Fikrin Namussuzluğu

Fikrin Namussuzluğu

31.03.2016 14:07
Genel
3044
Selim Tiryakiol

Üniversitedesiniz; sorarsınız, neden böyle diye. Farklı fikir çocuğum, derler. Allah Allah, bu ne farklı fikirmiş kardeşim, iyi de biz nasıl anlaşacağız dersiniz kendi kendinize. Anlarsınız ki burada farklı fikirler değil, farklı benlikler konuşulmaktadır.

Küçücük bir çocuğuz. Zihnimiz saf ve hür. Kanatlanıp uçuyor her gün. Gece yatarken uzun uzun hayallere dalıyoruz. Hayallerimiz uzayın derinliklerine kadar uzanabiliyor. İnsan dimağının alabileceği kadar uzaklara.

Sonra okula başlıyoruz. Okuma yazma öğretiyorlar. Okudukça hayal dünyamızın genişleyeceğini, daha büyük hayaller kurabileceğimizi söylüyorlar. Okumak çağırmaktır, diyorlar. Okudukça yeni yeni hayalleri çağırabileceğimizi söylüyorlar.

Okulda yıllarımız ilerledikçe yeni yeni kelimeler öğreniyoruz. Gerçekten de öğrendikçe hayal gücümüzün genişlediğini fark ediyoruz. Ne kadar kelime öğrendiysek o kadar hayal kazanıyoruz.

Ortaokula geçiyoruz. Yavaş yavaş soyut düşünmelisin diyorlar. Nedenini sorunca “bilim” diyorlar. Bilimi anlayabilmen için soyut düşünme becerilerini geliştirebilmen lazım, diyorlar. Yeni bir kelime daha kazanıyoruz: Bilmekten bilim.

O kadar büyük bir şeymiş ki bilim yeryüzünde böyle bir şey şu ana kadar hiç görülmemiş. Aramızdan meraklı olanlar büyüyünce bilim adamı olmak istiyorlar. İnsanlığa yeni buluşlar kazandıracağız diyorlar. Yeni yeni şeyler keşfetmek için can atıyorlar.

Lise yıllarımız bilimin altını dolduran kelimeleri öğrenmekle geçiyor. Her bilim dalının kendisine has kelimeleri var. Bunlara da terim diyorlar. Bilmekten bilimse termekten terim mi, bilmiyoruz! İşin aslına bakarsanız bu kelimelerin zaten çoğunu bilmiyoruz. Hakkını vermek lazım, matematikte çarpma, bölme, toplama, çıkarma çok güzel kelimeler. Cuk diye anlıyoruz; ama o Türkçe nedir öyle? Dil bilgisi diye bir kelime öğreniyoruz. Çok güzel, anlaşılır. Dilbilgisinin dil bilgimizi artıracağını, doğru düşünme becerisi kazanacağımızı öğütlüyorlar. Bütün derslerin başı Türkçedir, Türkçeyi anlamazsanız hiçbir dersi anlayamazsınız, diyor Türkçe öğretmenimiz. Türkçe öğretmenimizin boş konuştuğunu anlamamız için dilbilgisini öğrenmeye başlamamız gerekiyor; çünkü dil bilgisini öğrenmemiz için gerekli olan kelimelerin içinin boş olduğunu ancak böyle anlıyoruz. Dolaylı tümleç, zarf, özne, yüklem... Aman Allahım. Anlayan beri gelsin. Hiçbirinde içeriğe dair bir ipucu yok.

Üniversiteye geçiyoruz. Hele bir de eğitim fakültesini kazanmışsak çok güzel. Öğretmen olacağız. Bütün ülkeyi aydınlatacağız. Bu arada insan nasıl aydınlanır, bilen varsa bana da söylesin! Her yere ışığımızı götüreceğiz. Yeni nesil bizlerin ellerinde şekillenecek. Tabirin caiz olduğunu düşünerek böyle bir gazla giriyoruz derslere. Üniversite demek soyut düşünce demek. Üniversite demek bilimin kalesi demek. Burada hayatınızda hiç görmediğiniz kadar çok yeni kelime görürsünüz. Üniversite kelimeler sergisidir. Size ilk öğrettikleri şey, burada farklı fikirlerin konuşulduğudur.

Ne oluyor ne bitiyor biraz deşelemeye başladığınızda, olan bitene anlam veremez olursunuz. Üniversitede konuşulan farklı fikir, aslında binlerce farklı kelime demektir. Bunlar arasındaysa hiçbir ortak bağ yoktur. Sorarsınız, neden böyle diye. Farklı fikir çocuğum, derler. Allah Allah, bu ne farklı fikirmiş kardeşim, iyi de biz nasıl anlaşacağız dersiniz kendi kendinize. Anlarsınız ki burada farklı fikirler değil, farklı benlikler konuşulmaktadır. Farklı fikirler konuşulsaydı, ayrılığa doğru değil, birliğe doğru gidilirdi. Anlaşılmamak için değil, anlaşılmak için uğraşılırdı.

Dertlenirsiniz. Bu nasıl iş dersiniz. Ülkem bunu mu hak ediyor dersiniz. Birçok şey dersiniz; ama fikrin de bir namusu var, derseniz yandınız. Üniversitede namus olmaz, üniversitede etik olur, derler. Etmekten etik mi onu ben de bilmiyorum. Anlayan bana da anlatsın bir zahmet.

Sonunda şairin şu mısralarını mırıldanırsınız: “Eyvah eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük? Bu dava hor, bu dava öksüz, bu dava büyük.”

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Selim Tiryakiol

1988 yılı Temmuz’unun 15’inde Bolu’nun Gerede ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu Gerede’de, liseyi Bolu’da Öğretmen Okulunda okudu. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu.   Mütercim Âsım Efendi’nin Tuhfe-i Âsım isimli manzum sözlüğü üzerine hazırladığı teziyle yüksek lisansını verdi. Hâlen ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Yorularak okunacak 500 kü...
"Erbakan da Aramızda Allahu Ekber…"
Önce tekbirler yükseldi k...
Kağıt Kokulu Yıllar
Kağıt Kokulu Yıllar
Dergimizin dosya konusunu...
Antigone
Antigone
Herhâlde tragedyanın başa...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431396

Bagamoyo Afrika... 4919246

Kasım Sayımız Çıktı! 3498137

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187615

Bkz: Doğu Türkistan 480162

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287545

10 Soruda Sen Kimsin? 276034

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS