Bu ay İsmail Erdem`in bir fotoğrafını değerlendiriyoruz. Gönderdiği fotoğraflar için kendisine teşekkür ediyoruz.
Fotoğraf sanki alan derinliği dersi anlatmak için çekilmiş. İlk bakışta yakın planda flu yani net olmayan kırmızı laleler, arkasında netliği yapılmış bir lale ve arka fonda farklı renklerde flu çiçekler yer alıyor.
Bildiğiniz gibi alan derinliği kontrolü fotoğraf çekiminde çok önemli bir konu. Alan derinliğini kullanarak aynı kareyi çok farklı şekilde çekebiliriz. Hepsi ayrı ayrı anlamlar katar fotoğrafa. Örneğimizde sadece ortadaki laleler net bırakılmış. Sadece arka kısımdaki çiçekler, ya da en öndeki laleler net yapılabilirdi. Ya da daha çok alan net yapılabilirdi. O durumlarda hepsi de farklı fotoğraf olurdu.
Peki alan derinliğini nasıl kontrol ederiz. Alan derinliği diyafram ayarıyla doğrudan alakalı bir konu. Diyaframı kıstığımızda (yani değeri yükselttiğimizde) daha az ışık alırız ama, net alan derinliği artar. Diyaframı açtığımızda da daha çok ışık alırız ama net alan derinliğimiz azalır. Tele ve makro objektifler, mercek yapıları nedeniyle alan derinliğini çok dar bir alanda sınırlamak için çok uygun objektiflerdir. Gerçi genel konular için çoğunlukla sınırlı kullanım imkanı vermeleri nedeniyle bazen sorun olsa da bu tür alan derinliği gerektiren fotoğraflarda çok işe yararlar.
Tekrar fotoğrafımıza dönecek olursak, ışık kullanımı biraz fazla aydınlık olmakla birlikte homojen bir ışık kullanımı başarılmış. Belki bir spot daha koyu çekilse ortadaki lalenin renkleri sanki daha iyi oturacakmış gibi duruyor. Arka fonda yer alan çiçekler fotoğrafa sanki yağlı boya tablo gibi bir hava katmış. Bu bakımdan arka fon seçimi ve kullanımı da başarılı olmuş.
Peki fotoğrafta eksiklerimiz neler?
Fotoğrafta iki bariz hata dikkati çekiyor. Birincisi lale çok ortada olmuş. Biraz daha sola veya sağa alınsa daha isabetli olurdu. Böylece soldan yarım yamalak giren lale de ya konuya tam dahil olurdu ya da dışarıda bırakılarak kare sadeleştirilirdi. İkinci konu ise öndeki flu lale ile ana lale alt kısmında üst üste binmiş. Fotoğraf 15-20 santim daha yüksekten çekilseydi lale hem ortaya çıkar hem de ana konu vurgusu güçlenirdi. Bu küçük ayrıntılara rağmen fotoğrafı gerek kompozisyon gerek alan derinliği kullanımı nedeniyle başarılı bulduğumuzu belirtmeliyim.
Alan Derinliği İçin Makro Çekim
Bazen makro çekimlerdeki sadelik de ayrı bir zenginlik olabilir. Makro çektiğiniz bir çiçeğin renkleri, yaprak ayrıntıları, dokuları, üzerindeki bir damla su ayrı bir zenginlik olabilir. Aynı çiçeği farklı açılardan, farklı ışık ayarlarıyla çekmek bile birçok güzelliğin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Ayrıca makro çekim alan derinliğini kısıtlamak için kolay bir yöntemdir. Çünkü makro objektifler mercek yapısı nedeniyle alan derinliğini çok daraltan bir yapıları vardır. Bir santimlik alan dışındaki kısımları flu yapmanız çok kolaydır.