Yaptığınız bir söyleşide internet bağımlılığının bütün dünyanın ortak meselesi olduğunu, fakat sosyal medya konusunda Türkiye’nin diğer ülkelere oranla kötü bir durumda olduğunu söylüyorsunuz. Bu tespitler bana bütün hesapları kapatıp, “terk-i sosyal medya” mı eylesek diye düşündürdü. Bu diyardan gidelim mi?
Sosyal medya düşündüğümüzden daha çok vaktimizi alıyor, gündemimizi belirliyor, düşüncelerimizi ve duygularımızı şekillendiriyor, hayata bakışımızı ve hayat tarzımızı değiştiriyor. Dolayısıyla muhakkak ama muhakkak sosyal medyanın hayatımız üzerindeki bu gücü ve etkisinin farkında olmamız öncelikli dikkat edilmesi gerekendir.
İkinci olarak sosyal medya ile ilgili süre sınırı koymamız gelir. Yani bir günümüzde sosyal medyaya ayırdığımız, ayıracağımız vakit sınırsız ya da ölçüsüz olmamalıdır.
Üçüncü olarak sosyal medyada kimi niye takip ettiğimiz konusunda kendimize ciddi bir hesap vermemiz ve bize olan uzun vadeli faydaları konusunda kendimizi ikna etmemiz gerekir. Bunun içerisinde “ya işte etraftan haberim oluyor” gibi gereksiz ve anlamsız bir açıklama olmamalıdır.
Dördüncü olarak da bir paylaşım yapmadan önce mutlaka yapacağımız paylaşımın doğru, gerekli ve faydalı olup olmadığını düşünüp tartıp öyle paylaşmalıyız.
Beşinci olarak da “sosyal medyayı hayallerimiz ve hedeflerimizi zorlaştıracak değil kolaylaştıracak şekilde nasıl kullanırız?” sorusunun tatmin edici bir cevabını bularak kullanmalıyız.