Siyer Araştırmaları Merkezi, uzun yıllardır Efendimiz Muhammed Mustafa üzerine çalışmaları ile dikkat çekiyor. Eyüp’teki mütevazi ve sıcak merkezlerinde birbirinden güzide çalışmalar oluyor. Siyer Merkezinin başında bulunan Mehmet Emin Yıldırım Hoca ile yaptıkları çalışmalar üzerine konuştuk.
iyer Araştırma Merkezi’nin hikâyesini anlatır mısınız?
Yaklaşık 15 yıllık bir siyer araştırmalarımız var, bizim ve yakın çevredeki birkaç kardeşimizin. Efendimiz’in hayatıyla ilgili bazı araştırmalar yapınca şöyle bir kanaat belirdi bizde; gerçekten siyer konusunda inanılmaz bir kaynak, inanılmaz bir sermaye var elimizde. Ancak bu sermaye dağınık bir halde olduğu için bizler Efendimiz’in nebevî mirası dediğimiz siyerden, sîretten, sünnetten tam anlamıyla istifade edemiyoruz. Öncelikle bu malzemenin bir şekilde ir araya getirilmesi lazım. Allah Resulü hakkında ilk günden bu tarafa yazılmış olan kitapların bir araya getirilerek mevcut malzemeden istifadenin yollarını zorlamak lazım. Böyle bir düşünce bizde belirince bunun bir kurum adı altında olması çok daha doğru olacaktı. Böyle bir ihtiyaç ‘Siyer Araştırmaları Merkezi’ fikrini doğurttu bize. Yani on beş yıllık siyerin tahsil yolculuğunda neticenin bir başlangıcı aslında Siyer Araştırmalar Merkezi.
Siyer Araştırmalar Merkezi’nde neler oluyor, neler yapıyorsunuz?
Siyer Araştırmaları Merkezi’nin birçok alanda hizmetleri var, elhamdülillah. Çok kısa bir zamandır faaliyete başlamasına rağmen; 3 Ekim 2010’da açılışı oldu buranın. Tabii öncesinde bir hazırlık süreci var ama açılış takviminden bu tarafa kadar planlanmış, programlanmış bazı çalışmalar var, o çalışmalar devam ediyor. Mesela, burada özellikle güçlü bir kütüphanenin oluşturulması noktasında bir çalışma var. Biraz önce bahsettiğim Efendimiz hakkındaki yazılmış, basılı, basılmamış, tez aşamasında olanlar, Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki el yazma nüshalar, Arapça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere diğer dillerdeki Efendimiz hakkında yapılmış araştırmalar, siyerler... Bunların hepsinin tedarik ve tasnif noktasında bir çalışması var; kütüphane için. Burada siyer konusunda ihtisas alanlarında çalışma yapan kardeşlere burada bazı hizmetler veriliyor. Onların oluşturdukları bazı eğitim komisyonları var. O komisyonların ürettikleri bazı malzemeler var, onlar değerlendiriliyor. Bunlar biraz daha özel ve içe dönük çalışmalar. Onun dışında burada umuma açık da, yani Efendimiz’in daha iyi anlaşılması, O’nunla birlikte yaşamanın imkânlarının üretilmesi noktasında da bazı çalışmalar var.
Genç Mus’ablar ve Genç Esmalar’dan bahseder misin?
Onların sürekli devam ettikleri programları var burada, ablaları ve ağabeylerinin gözetiminde. İslamî eğitimlerinin, İslamî anlamdaki eksiklerini giderme noktasında bazı çalışmalar yapılıyor, kamplar yapılıyor. Ribatlar yapılıyor. Kitap okuma programları yapılıyor. Geziler yapılıyor. Her ay bir İslam âliminin hayatı ve eserleri üzerinde bazı çalışmalar yapılıyor. Kendileri bir taraftan okullarına devam ederken okul dersleri konusunda da buradan destek alıyorlar.
17 NİSAN’DA İSTANBUL’DA BÜYÜK PROGRAM!
Malum internet çağındayız. İnternette ne gibi çalışmalarınız oluyor siyer alanında?
Siyer Araştırmaları Merkezi’nin şu anda bir internet sayfası var. Burada üretilen bütün dersler, bütün çalışmalar internette de dünyanın dört bir tarafındaki kardeşlerimize ulaştırılıyor. 17 Nisan’da büyük bir program yapacağız Ali Emiri Kültür Merkezi’nde Allah nasip ederse. O programda da bir müjde vereceğiz siyeri hayatlarının esası kılıp hayatına taşımak isteyen bütün kardeşlerimize. İnşallah internet aracılığıyla bir Siyer TV kuruyoruz. O Siyer TV’de de hem buradaki dersler hem Efendimiz’in daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak bütün çalışmalar görsel olarak da orada yüksek kalitede bir hizmetle inşallah sunulacak. Bunun yanında buradaki dersler bundan sonra yani 17 Nisan’dan sonra canlı olarak da Siyer TV aracılığıyla bütün dünyaya duyurulacak inşallah.