Kış mevsimine uygun olan fotoğraflardan birisini değerlendirerek başlıyoruz bu ay. Nevşehir’den Ramazan Öncül’ün kar manzaralı su değirmeni fotoğrafı soğuk karlar içinde sıcak bir fotoğraf olarak karşımızda duruyor. Her şeyden önce konusu çok net anlaşılan, sade ve hiçbir fazlalığı olmayan temiz bir fotoğraf. Ayrıca su değirmeni yönünden çekilmesi sebebiyle, değirmen bütün ayrıntılarıyla görkemli şekilde görülüyor. İkindiden sonra çekilmesi sebebiyle de oldukça yumuşak ve sıcak tonlu bir ışık elde edilmiş. Işığın çok yumuşak ve temiz bir gökyüzü yakalandığı için degradeli bir mavi gökyüzü tonu ayrıca bir sıcaklık veriyor fotoğrafa.
.Bedia Akman’ın siyah beyaz tadındaki fotoğrafı konu sıkıntısı çekenlere ‘‘pencerenizden bakmanız yeterli’’ mesajı veriyor adeta. Bu bakımdan fotoğrafçının mazereti yok aslında. Fotoğraf karesinin büyük kısmı siyah bir zeminden oluşmasına rağmen çok şey anlatıyor. Her hâliyle ben buradayım diyor. Konulara, şekillere, detaylara fotoğrafçı gözüyle bakmaya başladığınızda bu tür ayrıntıları çok daha kolay yakalamaya başlarsınız. Fotoğraf için söylenecek çok fazla bir şey yok aslında. Kendisi size söylüyor zaten. Böyle kuş gibi küçük ayrıntıları silüet olarak ters ışıkla çekmek görsel açıdan çok yararlı bir unsur oluyor. Belki fotoğraf biraz daha sağdan çekilseydi güvercin duvardan biraz daha ayrılarak çok daha belirgin hâle gelebilirdi. Bu gibi fotoğraflar farklı deneyler yapmak için iyibir fırsattır aslında. Kareyi yatay çekip sadece üst pencereyi alıp kuşu biraz daha büyük gösterme şansımız olabilirmiş. Bu sayede fotoğrafı ikili kare olmaktan kurtarabilirmişiz. Ama bunlar dediğim gibi aynı kareyi farklı lezzetlerde çekmek için deneysel çalışmalar olurdu.
. Bizimle fotoğrafları paylaşanlar içinde yeni isimlere özellikle dikkat ediyorum. Bunlar içinde dikkat çekenler var mı diye. Son zamanlarda belli bir kalitenin üstünde fotoğraflar gönderen bir çok okuyucumuz var. Bunlardan birisi de Abdulkadir Hakan Aktürk. Hakan Beyin gün batımı fotoğrafı hemen dikkatimi çeken bir fotoğraf oldu. Fotoğrafın bir çok artı yönü var. Bunları tek tek sayacak değilim. Ama bütünü için oldukça iyi bir fotoğraf olduğunu söylemeliyim. Renk, ışık ve netlik bakımından ortalamanın oldukça üstünde bir fotoğraf. Boğazın her iki tarafından bir miktar kara parçasının kareye girmesi fotoğrafı çekilen yer hakkında bilgi veriyor. Suyun küçük dalgalar halinde kumsala vurması da kareye alınarak dingin atmosfere hareket kazandırılmış. Fotoğrafa insan unsuru da (bazen bu bizim elimizde olmaz ama, şartları zorlamak gerek) girseymiş çok daha gizemli bir fotoğraf olurmuş. Ayrıca sol alt köşede kareye çok küçük, belli belirsiz giren kedi biraz daha yakın ve net olarak kareye girseymiş belki bir insan unsuruna bile gerek kalmazmış. Elinize sağlık..
. Meryem Turhan’ın fotoğrafı kuru yapraklar altına yerleştirilmiş kitap çalışması ilginç bir fotoğraf olmuş. Yaprak ve kitap esprisi iyi düşünülmüş. Fotoğrafta netlik ve ışık konusunda bir sıkıntı yok. Ancak fotoğrafın biraz sağa doğru yatırılarak eğik çekilmesi bu kare için çok uygun olmamış. Arkada yer alan çardak, yürüyen insanlar, bahçe duvarı düşünüldüğünde bu fotoğraf düz çekilmeliymiş. Çünkü kareye insan ve yapılar girdiğinde bu kadar keskin değişimlerin yapılması çok uygun olmuyor. Fotoğrafın bir amacı da olanın daha iyi gösterilmesi düşüncesidir. Yoksa olmayan, ya da olmayacak şeylerin gösterilmeye çalışılması değil. Ama şunu da bu fotoğraf için söylememiz uygun olur. Eğer sadece kitap ve yapraklar kareye girmiş olsaydı, o zaman bu tür eğimleri vermek çok daha uygun olabilirdi. Burada şunu söylemekte fayda var. Her işte olduğu gibi fotoğrafta da istisna olması gereken uygulamalar var. Yapıları, insanları eğik çekmek gibi. Bunlar istisna olarak kalmalı, her kare için düşünülmemeli.