Geçen ay, hemen hemen aynı günlerde medyaya yansıyan iki haberi hatırlatmak istiyorum. Birincisi “sanal dünyaya” ilişkin:
“Bu yıl bilgisayar oyunlarına 74 milyar dolar harcanacak. Gartner araştırma şirketinin raporuna dayandırılarak verilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 67 milyar dolar olarak gerçekleşen ciro, bu yıl yaklaşık yüzde 10 artışla 74 milyar dolara ulaşırken, rakamın 2015 yılında da 112 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.”
İnanılmaz bir rakam!
İkinci haber ise “gerçek dünyaya” ilişkin;
“Afrika son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. Özellikle Etiyopya, Somali, Eritre, Kenya ve Cibuti’de yaklaşık 12 milyon insan tehlike altında. BM’nin hazırladığı rapora göre, aynı bölgede “iki milyon çocuk”, eğer yardım edilmezse, kısa süre içinde hayatını kaybedecek.
Yardım kuruluşlarına göre, Afrika Boynuzu bölgesindeki kuraklığın pençesinde bulunan aç 12 milyon kişiyi ölümün kenarından almak için çok acil 800 milyon dolara ihtiyaç var. Bölgede büyük bir insani felaketi önlemek için ise yaklaşık 1 milyar dolar gerekiyor. Yardım kuruluşları bu kritik duruma rağmen sadece 200 milyon dolar kadar para desteğinin sağlandığını belirtiyor.”
Sanal dünyada gönül eğlendirmeye 74 milyar bulan uygar dünya, 12 milyon insanın açlıktan, susuzluktan ölmesini önleyebilmek için 1 milyar dolar bulamaktan âciz.
Bu, Somalili, Etiyopyalı, Eritreli bebelerin değil, tüm insanlığın insanlığını yitirdiğinin resmidir aslında.